Μια νέαέκθεση της UEFA υπολογίζει ότι η πανδημία COVID-19 κόστισε στους ευρωπαϊκούς συλλόγους επτά δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο σεζόν, παρόλο που οι μισθοί των παικτών στις κορυφαίες ομάδες αυξήθηκαν κατά 2% στα 11,9 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Οι κορυφαίοι σύλλογοι υπέστησαν ζημίες ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021, από τρία δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος. Η πλειονότητα των απωλειών οφείλεται στα άδεια γήπεδα, με τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων να μειώνονται κατά 88% το 2020-21. Τα έσοδα από μεταγραφές σημείωσαν επίσης πτώση, σημειώνοντας πτώση 40%.
Σύμφωνα με τη 13η Έκθεση της UEFA σχετικά με τη συγκριτική ανάλυση των εσόδων των ομάδων, το 91% εξ’ αυτών απορροφάται από τους μισθούς των παικτών (56%), το καθαρό κόστος μεταγραφών των παικτών (18%) ή άλλους μισθούς, δηλαδή από αυτούς του τεχνικού και διοικητικού επιτελείου (17% των εσόδων). Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για «εντυπωσιακή» αύξηση μισθών και μεταγραφικών εξόδων.
Πέραν των λειτουργικών ζημιών, τα έσοδα από μεταγραφές μειώθηκαν κατά περισσότερο από 40% λόγω της χαμηλότερης δραστηριότητας και της πτώσης των τιμών, περνώντας από το 21% πριν από την πανδημία στο11%. Ιδιαίτερα επλήγησαν πρωταθλήματα που εξάγουν ταλέντα και εξαρτώνται από τα μεταγραφικά κέρδη για να εξισορροπήσουν τα λογιστικά βιβλία τους.
Την ίδια στιγμή, το κόστος μεταγραφής συνέχισε να αυξάνεται: οι υποκείμενες καθαρές δαπάνες μεταγραφών των συλλόγων που υπέβαλαν πρώιμες αναφορές για το 2021 ανήλθαν σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το καθαρό λογιστικό κόστος των μεταγραφών ανήλθε σχεδόν σε 2,3 δισεκατομμύρια.
Η έκθεση, η οποία περιελάμβανε 724 συλλόγους σε 54 κορυφαίες κατηγορίες στην Ευρώπη, ανέφερε ότι 900 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε επιστροφές στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, ενώ τα έσοδα από χορηγίες μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, δήλωσε ότι υπάρχει λόγος αισιοδοξίας με την επιστροφή των οπαδών στα γήπεδα. «Ένα μάθημα των τελευταίων δύο ετών ήταν ότι μόνο δείχνοντας αλληλεγγύη και δουλεύοντας μαζί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μπορεί να ξεπεράσει υπαρξιακές προκλήσεις όπως η πανδημία», ανέφερε.
“Αυτή η έκθεση παρέχει απογοητευτικές λεπτομέρειες για τις προκλήσεις μετά την πανδημία που μας περιμένουν. Αλλά είτε παραμείνει η πανδημία είτε εξαφανιστεί, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα παραμείνει δυνατό, σταθερό και ενωμένο το 2022», πρόσθεσε.