Οι μετανάστες εργαζόμενοι που απασχολούνται σε έργα που συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στο Κατάρ υπόκεινται σε συνθήκες που «συνιστούν καταναγκαστική εργασία», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε μια έκθεση της που δημοσιεύθηκε χθες.
Στις 74 σελίδες της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτωνκαταγράφονται οι εμπειρίες των εργαζομένων μεταναστών στο Κατάρ, που απασχολούνται σε οκτώ εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο, που είναι να φιλοξενηθεί στο Κατάρ ξεκινά σε έξι μήνες,ενώ εδώ και καιρό η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τη FIFA να πάρει θέση ενάντιαστις άθλιες συνθήκες εργασίας στη χώρα.
Στην τελευταία έκθεσή της, με τίτλο «They Think That We’re Machines» («Θεωρούν ότι είμαστε μηχανές»), η οργάνωση επικρίνει τη FIFA και τη διοργανώτρια αρχή του Μουντιάλ, ότι δεν πραγματοποίησαν κανένα έλεγχο πριν αναθέσουν τις συμβάσεις για τα έργα στις εταιρείες,και στη συνέχεια δεν πήραν κανένα μέτρο αντιμετώπισης των με τις αποτυχίες τους. επιδεινώνεται «με τον μη εντοπισμό και την έγκαιρη αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης περιπτώσεις όπου φρουροί ασφαλείας αναγκάστηκαν να εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα (84 ώρες εργάσιμες εβδομάδες) για μήνες και χρόνια. Προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι στερούνταν συνήθως τη δυνατότητα να έχουνμια ημέρα ανάπαυσης, ένα δικαίωμα που κατοχυρώνεται στην εργατική νομοθεσία του Κατάρ, και ότι η χρήση ρεπό χωρίς άδεια θα οδηγούσε σε κρατήσεις μισθών, συνθήκη «που ισοδυναμεί με καταναγκαστική εργασία».
«Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν ότι οι εργοδότες τους αρνήθηκαν να σεβαστούν το εβδομαδιαίο ρεπό που απαιτεί ο νόμος του Κατάρ και ότι οι εργαζόμενοι που έπαιρναν μια ημέρα άδεια τιμωρούνταν με αυθαίρετες κρατήσεις μισθών. Ένας άνδρας περιέγραψε την πρώτη χρονιά του στο Κατάρ ως «επιβίωση του ισχυρότερου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα υπήρξε παρέμβαση της πρώην παίκτριας και νυν προέδρου της νορβηγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λίσε Κλάβενες, στο συνέδριο της FIFA την περασμένη εβδομάδα, η οποία άσκησε κριτική στην απόφαση να ανατεθεί το κορυφαίο τουρνουά στο έθνος του Κόλπου, αναφέροντας τα δύο επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους νόμους που ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.