Η νομική συζήτηση μεταξύ της FIFA και της ρωσικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου δημοσιεύτηκε την Τρίτη από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήρίοτης Λωζάνης (CAS), εξηγώντας του λόγους της απόφασης απόρριψης της έφεσης της Ρωσίας να “παγώσει” τον αποκλεισμό των ομάδων της από τα Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών.
Αν επιτρεπότανστη Ρωσία να προσπαθήσει να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η διοργάνωση κινδύνευε με «ανεπανόρθωτη και χαοτική» ζημιά η FIFA υποστήριξε με επιτυχία στο ανώτατο δικαστήριο του παγκόσμιου αθλητισμού. Η προσωρινή απόφαση στην προσφυγή της Ρωσίας στις 18 Μαρτίου – εν αναμονή μιας πλήρους ακρόασης έφεσης που πιθανότατα αναμένεται στο CAS τις επόμενες εβδομάδες – εξασφάλισε ότι η ανδρική ομάδα δεν θα μπορούσε να παίξει με την Πολωνία έξι ημέρες αργότερα στα προκριματικά πλέι οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η Πολωνία (που τελικά προκρίθηκε στο τουρνουά του Κατάρ νικώντας τη Σουηδία στον τελικό των πλέι οφ), η Σουηδία και η Τσεχική Δημοκρατία (που έχασε από τη Σουηδία) είχαν δηλώσει όλες ότι θα αρνούνταν να παίξουν με τη Ρωσία υπό τη σκιά του πολέμου της χώρας στην Ουκρανία. Αυτό το μποϊκοτάζ των τριών εθνών κατά της Ρωσίας βάρυνε πολύ την επείγουσα απόφαση του CAS, η οποία τάχθηκε στο πλευρό της δηλωμένης ανάγκης της FIFA να «εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία της κορυφαίαςδιοργάνωσης της». Αν και οι κανόνες αγώνων της FIFA συνήθως τιμωρούν τις ομοσπονδίες των οποίων οι ομάδες αρνούνται να παίξουν προγραμματισμένους αγώνες, ο παγκόσμιος οργανισμός ποδοσφαίρου συμφώνησε με την Πολωνία, τη Σουηδία και τους Τσέχους.
«Αυτές οι αποφάσεις είναι και οι δύο πλήρως κατανοητές και δεν μπορούν να επικριθούν ούτε από νομική ούτε από ηθική άποψη», ανέφεραν οι δικηγόροι της FIFA στην κατάθεση τους στο δικαστήριο. Η FIFA είπε ότι θα μπορούσε να προβλέψει ότι άλλες ομοσπονδίες μέλη θα αρνούνταν επίσης να παίξουν με τη Ρωσία εάν η ομάδα προκρινόταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. «Έχοντας εξετάσει όλους αυτούς τους παράγοντες, η FIFA πρέπει να ενεργήσει για να εγγυηθεί την αποτελεσματική διοργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεων της», ανέφερε το διοικητικό όργανο του παγκόσμιου πδοσφαίρου.
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου υποστήριξαν ότι η απόφαση της FIFA ήταν «μια συγκαλυμμένη πειθαρχική κύρωση», στην οποία τους στερήθηκε το δικαίωμα ακρόασης.
Η απόφαση ελήφθη από ένα μόνο μέλος του συμβουλίου του CAS, την Κορίν Σμιντχάουζερ, πρόεδρο του τμήματος προσφυγών. Η Ελβετή δικηγόρος έπρεπε να αποφασίσει εάν η πιθανή ζημία που προκλήθηκε στη ρωσική ποδοσφαιρική ομάδα υπερτερούσε της ζημίας για τη FIFA ως διοργανωτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Σμιντχάουζερ αποφάνθηκε ότι «αν είχε επιτραπεί στην Εθνική ομάδα της Ρωσίας να παίξει, οι αντίπαλοί της θα είχαν χάσει το παιχνίδι χωρίς καν να παίξουν. Η ακεραιότητα των διοργανώσεων της FIFA θα είχε πληγεί σοβαρά».
Επιπλέον, η Σμιντχάουζερ υπογράμμισε ότι «υπό το πρίσμα της αγανάκτησης και της παγκόσμιας καταδίκης που προκλήθηκε από τα γεγονότα στην Ουκρανία, η ασφάλεια των παικτών και των αξιωματούχων θα ήταν δύσκολο να διασφαλιστεί ακόμη και αν η Ρωσία έπαιζε σε μια ουδέτερη χώρα». Ωστόσο, το τελικό καθεστώς της Ρωσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022 θα πρέπει να τελεσιδικίσει από μια επιτροπή τριών δικαστών που σύντομα θα εξετάσουν την υπόθεση με βάση την ουσία της.
Σημειώνεται ότι η FIFA είναι μεταξύ πολλών διοικητικών οργάνων των Ολυμπιακών αθλημάτων που αντιμετωπίζουν τώρα ακροάσεις προσφυγής στο CAS, καθώς οι ρώσικες αρχές αμφισβητούν τις απαγορεύσεις στις ομάδες και τους αθλητές τους.