Καθώς η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24.09.1998 ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, τα δυο κατεξοχήν μεγάλα προσφυγικά σωματεία της χώρας η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟΚ απέστειλαν μηνύματα μνήμης για τημαύρη αυτή επέτειο.
«Η φετινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, έχει την ιδιαιτερότητα της συμπλήρωσης των 100 χρόνων, από τις αποφράδες εκείνες μέρες της Καταστροφής και της ολοκλήρωσης της συστηματικής Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ιωνίας που ξεκίνησε το 1913», αναφέρει το μήνυμα της Ένωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Είναι μια μέρα γεμάτη θλίψη, μια μέρα στην οποία τα συναισθήματα μας πλημμυρίζουν. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις Πατρίδες μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας που έφτασαν στην μητροπολιτική Ελλάδα μεσα απο χίλια βάσανα, αφήνοντας πίσω ανθρώπους που χάθηκαν για πάντα, περιουσίες, κομμάτια της ζωής τους που δε μπορούσαν ποτέ να αναπληρώσουν», συμπληρώνεται.
Και το μήνυμα καταλήγει: «Τους θυμόμαστε και τους τιμούμε και σήμερα. Τους τιμούμε κάθε στιγμή από τότε που ιδρύθηκε το αθλητικό καμάρι του Προσφυγικού Ελληνισμού, η Αθλητική Ενωσις Κωνσταντινουπολεως. Τους τιμούμε και αναβιώνουμε τις μνήμες των Αλησμόνητων Πατρίδων μας, 100 χρόνια μετά την Καταστροφή, με την λειτουργία σε λίγες μέρες του Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού “Αγιά Σοφιά”. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!»
Από την πλευρά της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε μήνυμα της μέσω των λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι «Οι λαοί μένουν πάντα ζωντανοί όταν διατηρούν την ιστορική τους μνήμη. Όταν τιμούν εκείνους που σφαγιάστηκαν, που ξεριζώθηκαν, που δεν λύγισαν. Εκείνους που μέσα από την προσφυγιά βρήκαν τον τρόπο να επιβιώσουν, να διηγηθούν, να μην ξεχάσουν ποτέ».
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο η ΠΑΕ υπενθυμίζει ότι από το 1922 έως το 2022, έχει περάσει ένας αιώνας θλίψης και πόνου για τις απάνθρωπες μεθόδους της συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικράς Ασίας.
Και καταλήγει: «100 χρόνια μετά το αποκορύφωμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, θυμόμαστε και τιμούμε τις ψυχές που τόσο άδικα χάθηκαν, τα χώματα που μάτωσαν, εκείνους που δίδαξαν κουράγιο κι ελπίδα στις γενιές που επιβίωσαν κι αναγεννήθηκαν. 100 χρόνια μνήμης και τιμής».