Η οικονομική κρίση απειλεί με «κραχ» και το…Real Estate του παγκοσμίου ποδοσφαίρου! Παναθηναϊκός και ΑΕΚ παραμένουν «άστεγοι» εδώ και κάτι χρόνια, αφού, παίζουν «με νοίκι» στο ΟΑΚΑ και τα project της ανέγερσης των νέων γηπέδων τους σε Βοτανικό και Νέα Φιλαδέλφεια έχουν «παγώσει».
Το ίδιο ισχύει για τον ΠΑΟΚ και τη «νέα Τούμπα» και άλλες ομάδες. Ο Κώστας Πηλαδάκης έχτισε το νέο «Arena» για την Λάρισα με ομολογιακό δάνειο 41 εκατ. ευρώ και περιμένει να κάνει την αποπληρωμή του από την εκμετάλλευση των εμπορικών χώρων του. Ο χρόνος θα δείξει αν υπήρξε ρίσκο σε αυτή την γενναιόδωρη κίνηση. Αν ρίξει κανείς μια ματιά τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, θα διαπιστώσει ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο.
Το Real Estate βρίσκεται παντού στο …limit down και το ποδόσφαιρο, πλην ολίγων περιπτώσεων, δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με το futebol finance, η κατασκευή νέων γηπέδων τα τελευταία χρόνια, «διάσπαρτα» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, δημιούργησε μεγάλα οικονομικά προβλήματα σε ποδοσφαιρικές ομάδες, που δανείσθηκαν για να τα «σηκώσουν» και αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Φέρνει ως παράδειγμα την ελβετική FC St.Gallen, η οποία υποχρεώθηκε να βρει χρήματα από ιδιώτες επενδυτές τον Ιούνιο για να πληρώσει χρέος 7,5 εκατ.ευρώ σε μια κοινοπραξία 4 τραπεζών κι ενώ το συνολικό της δάνειο για την ανέγερση του AFG Arena (χωρητικότητας 20.000 θέσεων) αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ. Ο σύλλογος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους και οι τράπεζες St.Galler Kantonalbank, Credit Suisse, η Raiffeisen Bank και CA «χάρισαν» 3,5 εκατ..
Παράλληλα η κυβέρνηση του καντονιού επιχορήγησε την ομάδα με ένα σημαντικό ποσό, αλλά, πάλι η FC St.Gallen δεν κατάφερε να βγει από την κτίση. Έτερο παράδειγμα, αποτελεί η εκ βάθρων ανακατασκευή η κατασκευή νέων γηπέδων στην Πορτογαλία για το EURO του 2004, όταν εκεί η εθνική Ελλάδας με προπονητή τον Γερμανό Οτο Ρεχάγκελ κατέκτησε το «τιμημένο ευρωπαϊκό».
Η χρηματοδότηση δεν πήγε καλά σε όλες τις περιπτώσεις και με την πάροδο των επόμενων 6 ετών συσσωρεύτηκαν «αστρονομικά» χρέη για τους συλλόγους που ανέλαβαν τα έργα. Η Boavista χρησιμοποιείται ως το «απόλυτο παράδειγμα», μια και όλα της τα χρέη συσχετίζονται με την κατασκευή του γηπέδου της!