Πολλοί μεγάλοι γαλλικοί δήμοι, όπως η Λιλ, το Στρασβούργο και το Μπορντό, δήλωσαν ότι δεν θα οργανώσουν οπαδικές ζώνες ούτε θα τοποθετήσουν γιγαντιαίες υπαίθριες οθόνες για να προβάλουν αγώνες ποδοσφαίρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για οικολογικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, αριστεροί και οικολόγοι δήμαρχοι σε αυτές τις πόλεις είπαν ότι η απώλεια ζωών μεταναστών εργαζομένων κατά την κατασκευή των γηπέδων στο Κατάρ και η ενέργεια που θα σπαταληθεί για την ψύξη των αθλητικών γηπέδων σημαίνει ότι δεν θα προωθήσουν τη διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 Νοεμβρίου και 18Δεκέμβρη.
«Θα ήταν σαν φάρσα αν ήμασταν συνένοχοι με τις ανθρωπιστικές και οικολογικές καταχρήσεις που ενσαρκώνει αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε ο οικολόγος δήμαρχος του Μπορντό Πιερ Χουρμίκ στο BFM TV τη Δευτέρα.
Ε΄χιαν προηγηθεί οι δηλώσεις το Σάββατο του αριστερού δήμαρχου της βόρειας γαλλικής πόλης Λιλ, που δήλωσε ότι δεν θα προβάλλει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε γιγαντιαίες οθόνες για να εκφράσει την αποδοκιμασία του για τη διοργάνωσηπου διεξάγεται στο Κατάρ. Η Martine Aubry χαρακτήρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ «μια μπαρούφα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και τον αθλητισμό».
Την περασμένη εβδομάδα, η πόλη του Στρασβούργου, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγινε η πρώτη μεγάλη γαλλική πόλη που απαγόρευσε τις οπαδικές ζώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την οικολόγο δήμαρχο Jeanne Barseghian να καταγγέλλει τηνπαραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και περιβαλλοντικούς λόγους.
Ο κεντρώος δήμαρχος της Ρεμς – επικαλούμενος κι αυτός περιβαλλοντικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων – είπε επίσης ότι θα απαγορεύσει τις εξωτερικές οθόνες, αλλά κάλεσε τους οπαδούς του ποδοσφαίρου να παρακολουθήσουν τους αγώνες σε τοπικά εστιατόρια και μπαρ.
Σημειώνεται ότι το μικρό αλλά πλούσιο κράτος του Κόλπου έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσα ενημέρωσης για τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων, οι οποίοι μαζί με άλλους ξένους αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.
Μια ανάλυση της εφημερίδας Guardian τον Φεβρουάριο του 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 6.500 μετανάστες από τη Νότια Ασία είχαν πεθάνει στο Κατάρ από το 2010 και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας είπε ότι το Κατάρ δεν καταγράφει επαρκώς τους θανάτους εργαζομένων.