Ένας πρεσβευτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η ομοφυλοφιλία είναι “ζημία στο μυαλό”, καθώς το κράτος του Κόλπου ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το παγκόσμιο τουρνουά σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα του το Reuters, σε μια συνέντευξη που γυρίστηκε στη Ντόχα και θα προβληθεί αργότερα την Τρίτη, ο πρώην διεθνής παίκτης του Κατάρ Χαλίντ Σαλμάν αναφέρθηκε στο θέμα της ομοφυλοφιλίας, η οποία είναι παράνομη στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα.
Καθώς η αραβική χώρα αναμένει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες για το Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα δικαιώματα των οπαδών που ταξιδεύουν στην εκδήλωση, ειδικά των ΛΟΑΤΚΙ + ατόμων και γυναικών, των οποίων οι οργανώσεις δικαιωμάτων λένε ότι οι νόμοι του Κατάρ κάνουν διακρίσεις.
«Πρέπει να αποδεχτούν τους κανόνες μας εδώ», είπε ο Σαλμάν σε απόσπασμα της συνέντευξης. “(Η ομοφυλοφιλία) είναι χαράμ. Ξέρετε τι σημαίνει χαράμ (απαγορευμένο);”, είπε. Όταν ρωτήθηκε γιατί ήταν “χαράμ”, ο Σαλμάν είπε: “Δεν είμαι αυστηρός μουσουλμάνος, αλλά γιατί είναι χαραμ; Γιατί είναι βλάβη στο μυαλό”.
Στην συνέχεια, η συνέντευξη διακόπηκε αμέσως από έναν συνοδό υπάλληλο. Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, όταν επικοινώνησαν με το Reuters, αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η FIFA δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
«Προφανώς αυτά τα σχόλια είναι φρικτά», δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ, η οποία επισκέφθηκε το Κατάρ πριν από μια εβδομάδα. Η Φέιζερ είπε ότι είχε λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τον τοπικό υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό για την προστασία των ομοφυλόφιλων οπαδών καθώς και έναντι πιθανών ρατσιστικών ή αντισημιτικών επιθέσεων.
Οι διοργανωτές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι όλοι ήταν ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το Κατάρ είναι η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά το μικρό αραβικό έθνος έχει δεχθεί έντονες πιέσεις τα τελευταία χρόνια για τη μεταχείριση των ξένων εργαζομένων και τους περιοριστικούς κοινωνικούς νόμους.
Όλο αυτό το “μαύρο” ιστορικό παραβίασης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ισλαμική χώρα έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις προς ομάδες και αξιωματούχους να μποϊκοτάρουν το τουρνουά που ξεκινά στις 20 Νοέμβρη και τελειώνει στις 18 Δεκέμβρη.