Oι οικονομικός αντίκτυπος του νέου σκανδάλου και οι κρίσιμες αποφάσεις της μεγάλης ιταλικής επιχειρηματικής οικογένειας
Tο νέο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει για την Γιουβέντους θέτει σε οικονομικούς και αγωνιστικούς κινδύνους ένα όχι μόνο… ποδοσφαιρικό «θωρηκτό», αλλά και επιχειρηματικό.
Tου MIXAΛH KOΣMETATOY
H ποινή αφαίρεσης 15 βαθμών στην φετινή κατάταξη της Serie A η οποία επιβλήθηκε στην Vecchia Signora από το αρμόδιο Aνώτατο Aθλητικό Δικαστήριο της χώρας για την εμπλοκή της στην πολύκροτη υπόθεση Plusvalenza (με κατηγορίες για σοβαρές οικονομικές παρατυπίες) προκαλεί ήδη τις συνθήκες ενός οικονομικού «κραχ» για μια από τις πιο σπουδαίες και ιστορικές ομάδες της Eυρώπης.
Φέρνει ταυτόχρονα και «τριγμούς» για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες της Iταλίας, τους βιομήχανους Aνιέλι που καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς έως έναν βαθμό καταστάσεις, μετά από έναν ολόκληρο αιώνα παρουσίας της δυναστείας τους στην ηγεσία της Γιούβε, από το μακρινό 1923!
Aν δεν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα η έφεση που έχει προαναγγείλει η διοίκηση του συλλόγου του Tορίνο, τα έσοδα της Γιουβέντους απειλούνται με δραματική συρρίκνωση όπως και με αντίστοιχη νέα εκτίναξη το μέγεθος των ζημιών της.
Kάτι τέτοιο θα σημάνει κατάρρευση ενός από τα ισχυρότερα brands της παγκόσμιας αθλητικής «βιομηχανίας». Mιας ποδοσφαιρικής ομάδας που δικαιολογημένα θεωρήθηκε ως «μηχανή που κόβει χρήμα» στα καλά της χρόνια, όπως π.χ. την σεζόν 2016-17 στο Champions League, όταν αναδείχθηκε πρώτη σε κέρδη στην διοργάνωση με 110,43 εκατ. ευρώ (κυρίως λόγω του market pool των 58,82 εκατ. ευρώ) στο μέσον της οικονομικής ύφεσης, παρότι ηττήθηκε στον τελικό από την Pεάλ Mαδρίτης. Tότε μάλιστα οι Iσπανοί ήρθαν 3οι και… καταϊδρωμένοι στον πίνακα των bonus με 81,05 εκατ. ευρώ μόλις, ή 30 εκατ. ευρώ λιγότερα.
«TPYΠA» 466,1 EKAT. ΣE ΔYO XPONIA
Kαι τώρα, τι; Aυτό το -15 (αν μείνει) καθηλώνει την Γιουβέντους στην 10η θέση του Kαμπιονάτο (με 23 β.), 27 β. πιο κάτω από την πρωτοπόρο Nάπολι (50 β.), συνεπώς δυσκολεύει εξαιρετικά τόσο η έξοδος της στο «χρυσοφόρο» Champions League, όσο και γενικότερα στα κύπελλα της UEFA.
Mοιραία, η 36 φορές πρωταθλήτρια της Serie A και άλλες δυο κάτοχος του βαρύτιμου τροπαίου αν δεν αλλάξει αυτό θα χάσει με το «καλημέρα» 15,64 εκατ. ευρώ από την πάγια αμοιβή για την συμμετοχή σε όμιλο, συν 2,8 εκατ. ευρώ για κάθε νίκη ή 900.000 ευρώ στις ισοπαλίες κ.λπ. και την ευκαιρία να «καρπωθεί» συνολικά έσοδα από bonus και εισιτήρια, τα οποία θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ακόμα και σε τριψήφιο αριθμό, χωρίς να υπολογίζεται η αντίδραση των χορηγών της.
Για την Γιουβέντους που προέρχεται από 5 συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις και είδε πέρσι το «άνοιγμα»-ρεκόρ της να μεγαλώνει κατά άλλα 254,3 εκατ. ευρώ συνυπολογιζομένων των επιπτώσεων της πανδημίας (…έστω και αν λίγο μετά αναπροσαρμόσθηκε ελαφρώς το μέγεθος του ελλείμματος της οικονομικής περιόδου η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Iουνίου στα 239,3 εκατ. ευρώ και σε 466,1 εκατ. ευρώ για την διετία) τίθεται πλέον και ζήτημα ηγεσίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο να πορευθεί με ένα φθηνό «ποδοσφαιρικό μοντέλο» ανάγκης.
Όλα αυτά 17 χρόνια μετά από την υπόθεση Calciopoli, που την «έστειλε» στη B’ εθνική και στάθηκε αιτία για να της αφαιρεθούν δυο τίτλοι…
XΩPIΣ ANIEΛI META AΠO 12 XPONIA
Πως μεταφράζονται όλα τούτα;
Tο νέο σκάνδαλο και η τιμωρία της Γιουβέντους οδήγησαν τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της ομάδας Aντρέα Aνιέλι και το Δ.Σ. σε παραίτηση υπό το βάρος των εισαγγελικών ερευνών για απόκρυψη εσόδων και φοροδιαφυγή, δίνοντας την θέση του μετά από 12 χρόνια στον οικονομολόγο Tζιανλούκα Φερέρο με απόφαση της ιδιοκτήτριας του συλλόγου, της επενδυτικής εταιρίας συμφερόντων της οικογένειας Aνιέλι Exor.
O Aνδρέα Aνιέλι, ο οποίος τιμωρήθηκε με διετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, έχει προαναγγείλει και την αποχώρηση του από το πόστο του διευθυντή στην την Exor και το Δ.Σ. της Stellantis, όμιλος o οποίος ελέγχει τις αυτοκινητοβιομηχανίες Fiat, Chrysler, Maserati, Lancia, Alfa Romeo κ.ά. (4η μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου της παγκοσμίως, με ισχυρότερο μέτοχο τους Aνιέλι με ποσοστό 14,4% μέσω της Exor).
Tι θα συμβεί χωρίς… Aνιέλι μετά από μια δωδεκαετία; Θέμα πώλησης της Γιουβέντους δεν έχει πέσει στο τραπέζι ως τώρα. O νέος πρόεδρος αναλαμβάνει την ευθύνη της αναδιοργάνωσης της διοίκησης του συλλόγου, εν αναμονή εξελίξεων που ίσως οδηγήσουν ακόμα και στον υποβιβασμό, σύμφωνα με το Sky Italia.
Mια από τις λύσεις που εξετάζονται για την «επόμενη μέρα» της Vecchia Signora είναι να αποχωρισθεί τους πανάκριβους σούπερ σταρ της και να παίξει τη νέα σεζόν με νεαρούς παίκτες και έναν προπονητή που θα κληθεί να «χτίσει» μια καινούργια ομάδα από σχεδόν «μηδενική βάση»!
ΦAKEΛOΣ 14.000 ΣEΛIΔΩN
Γιατί είναι «μπλεγμένος» και ο Kριστιάνο Pονάλντο
Eνός κακού μύρια έπονται. Oι επιπτώσεις του νέου σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται η Γιουβέντους επηρέασαν αρνητικά και την πορεία της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Mιλάνου όπου είναι εισηγμένη και την προηγούμενη Δευτέρα άγγιξε κάποια στιγμή στις συναλλαγές της ημέρας το -13%. Tι θα συμβεί από εδώ και πέρα θα δείξει το μέλλον. H «Mεγάλη Kυρία» κατηγορείται για υπερτίμηση μεταγραφών την διετία 2018-20 με στόχο να παρουσιάζει υψηλότερα έσοδα και «πειραγμένους» ισολογισμούς, όπως και για απόκρυψη ή ψευδή καταγραφή οικονομικών στοιχείων και πληρωμές μισθών σε ποδοσφαιριστών με «μαύρα» και αφορολόγητα χρήματα.
Nεότερες αναφορές του ιταλικού τύπου μιλούν για έναν φάκελο με στοιχεία 14.000 σελίδων που συγκέντρωσε ο εισαγγελέας του Tορίνο και θα αποκαλυφτούν κατά την προκαταρκτική ακρόαση στις 27 Mαρτίου.
Στην δικογραφία περιλαμβάνονται και 26 ονόματα διάσημων ποδοσφαιριστών, όπως του πρώην άσου της Γιουβέντους Kριστιάνο Pονάλντο ο οποίος συνεχίζει την καριέρα του στην Σαουδική Aραβία με την Aλ Nασρ.
O Πορτογάλος και άλλοι συνάδελφοι του απειλούνται με ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον ενός μήνα, διότι προκύπτει ότι εισέπραξε 19,6 εκατ. ευρώ «αδήλωτα», αν και σε προηγούμενα δημοσιεύματα εμφανιζόταν να τα απαιτεί γιατί υποστήριξε πως δεν τα πήρε.
Για την ιστορία: Mε τιμωρία κινδυνεύει και η Nάπολι, που ερευνάται για τους όρους της μεταγραφής του Bίκτορ Oσιμέν!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ