Οι Άγγλοι ιδιοκτήτες αποτελούν πλέον μια…εξαιρετικά συρρικνωμένη μειοψηφία στην «Premier League».
Πικρή η αλήθεια για τον ντόπιο επιχειρηματικό και ποδοσφαιρικό κόσμο, στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου οι περισσότερες ομάδες ανήκουν σε ξένους επενδυτές από ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, Ουζμπεκιστάν, Αίγυπτο, Αμπου Ντάμπι, Λετονία, Χονγκ Κονγκ κ.α. και η «εισβολή» συνεχίζεται»!
Τα αποτελέσματα της μίνι-έρευνας από την DEAL είναι εντυπωσιακά – κι απογοητευτικά για τους Βρετανούς. Οι 12 από τις 20 ομάδες της φετινής…πολυεθνικής «Premier League» (το 60%) ελέγχονται από αλλοδαπούς επιχειρηματίες, μετά και την πώληση της Μπλάκμπερν στην οικογένεια των Ινδών Ράο της Venky, βιομηχανία εκτροφής και εμπορίας πουλερικών.
Οι «μεγάλοι»…
Πιο παλιοί και πιο γνωστοί ο Ρώσος μεγιστάνας της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Μάλκομ Γκλέιζερ, αφεντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν και το Abu Dhabi United Group, μέτοχοι της Μάντσεστερ Σίτι, και ο Αιγύπτιος κροίσος της Φούλαμ, Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ (Ritz, Harrods).
Νέα «είσοδος» και αυτή του Αμερικανού επιχειρηματία Τζον Χένρι της New England Sports Ventures (NESV), ο οποίος αγόρασε την Λίβερπουλ από τους συμπατριώτες του Χικς-Τζίλετ. Το «μεγάλο κόλπο» ετοιμάζει στην Αρσεναλ ο 57χρονος Ουζμπέκος δισεκατομμυριούχος, Αλισερ Ουσμάνοφ, που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη μεταλλευμάτων και προσπαθεί να ξεπεράσει το ποσοστό του νυν μεγαλομετόχου των «κανονιέρηδων», Αμερικανού κροίσου (ιδιοκτήτη της ομάδας μπάσκετ του ΝΒΑ Ντένβερ Νάγκετς και άλλων), Σταν Κρόνκι!
…και οι «μικροί»
Σε μικρότερου βεληνεκούς ομάδες «συναντάμε» στην Αστον Βίλα τον Αμερικανό Ράντυ Λέρνερ, ιδιοκτήτη των Κλίβελαντ Μπράουνς (φούτμπολ), με προσωπική περιουσία 1,5 δις. δολάρια. Στην Σάντερλαντ ηγείται ο 50χρονος επιχειρηματίας, ιρλανδικής καταγωγής γεννημένος στο Μισούρι των ΗΠΑ, Ελις Σορτ, πρόεδρος του επενδυτικού ομίλου Lone Star Funds. Στην Γουέστ Χαμ «συνεταιρίζονται» η ισλανδική τράπεζα Straumur Investment Bank (35%), με τον Ουαλό εκδότη-επιχειρηματία στην πορνογραφία (!) Ντέιβιντ Σάλιβαν και τον 73χρονο Άγγλο Ντέιβιντ Γκολντ ιδιοκτητη Gold Group International (30,6%).
Στην Μπλάκπουλ ο Λετονός πρόεδρος της Baltic International Bank και της Belokon Holdings, Βαλερύ Μπελόκον, «συνεταιρίζεται» με τον Αγγλο μπίζνεσμαν Οουεν Οϊστον και στην Μπέρμιγχαμ κάνει κουμάντο ο Κάρσον Γιέουνγκ Κα Σινγκ από το Χονγκ Κονγκ, εκπρόσωπος επενδυτικού ομίλου με έδρα τα νησιά Καϋμάν…
Το επόμενο μεγάλο «χτύπημα» αναμένεται από τον σεΐχη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαϊφα Αλ Θανί, που επιθυμεί να αγοράσει μια από τις Εβερτον, Νιούκαστλ ή Τότεναμ, ενώ, υπολογίζουμε δε, ότι και η Q.P.R. του Ινδού «βασιλιά του χάλυβα» Λάκσμι Μιτάλ πάει «καρφί» για άνοδο στην «Premier League»!