Το επιχειρηματικό «προφίλ» των αντιπάλων του Ολυμπιακού στο Champions League
Οι μέτοχοι της Αρσεναλ, το συμβόλαιο της Σάλκε με τους Ρώσους και ο «περίεργος» ιδιοκτήτης της Μονπελιέ
Το Champions League αποτελεί την αποθέωση του ποδοσφαιρικού marketing σε συλλογικό επίπεδο, με την UEFA να «μοιράζει» bonus άνω του 1,1 δισ. ευρώ στις ομάδες και να αποβλέπει σε πολλαπλάσια έσοδα, από χορηγούς, εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα.
Ο πρωταθλητής Ελλάδας, Ολυμπιακός, «έπεσε» επάνω σε κάποια από τα «θηρία» της ποδοσφαιρικής αγοράς, έστω και αν η σημερινή αγωνιστική εικόνα των 3 αντιπάλων του Αρσεναλ, Σάλκε και Μοντεπελιέ, δεν «συνάδει» με την μεγάλη οικονομική τους επιφάνεια!
ΚΡΟΝΚΙ-ΟΥΣΜΑΝΟΦ
Οι Άγγλοι αποτελούν το κορυφαίο brand name του ομίλου. Είναι το «νο 4» στον κόσμο για το Forbes (πίσω από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και μπροστά από Τσέλσι, Λίβερπουλ, Σιτι κ.α.), με «current value» 1,292 δισ. δολ. και έσοδα 364 εκατ. δολ.
Οι ταμειακές ροές της αναμένεται να αυξηθούν, μάλιστα, το 2012 από τα συμβόλαια με τους νέους σπόνσορες της Indesit, Betsson και Carlsberg.
«Απέναντι» στον ιδιοκτήτη της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι δυο μέτοχοι των «κανονιέρηδων» του Λονδίνου, δυο «παγκόσμιοι» κροίσοι, αν και…τσιγκουνεύονται στις μεταγραφές, ο Αμερικανός μεγαλομέτοχος Σταν Κρόνκι (63%) και ο 58χρονος Ρώσος Αλισερ Ουσμάνοφ (30%).
Ο δεύτερος ανήκει στον κύκλο του Πούτιν και βρίσκεται στο «νο28» των billionaires της Γης με περιουσία 18,1 δισ. δολ και επιχειρηματικές δραστηριότητες του στην βιομηχανία του χάλυβα και του σιδήρου με την Metalloinvest, τις τηλεπικοινωνίες (Megafon) και τις επενδύσεις.
Κατέχει την μεγαλύτερη καθημερινή ρωσική εφημερίδα Kommersant και φέτος έγινε για πρώτη φορά έγινε ο πλουσιότερος πολίτης της Ρωσίας, υποσκελίζοντας τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Ο πρώτος, στα 65 του, είναι το νο 358» της λίστας Forbes (και 120 στις ΗΠΑ) με «αποθεματικό» 3,2 δισ. δολ. Έκανε λεφτά από το real estate και την διαχείριση εμπορικών κέντρων στην Αμερική, τις επενδύσεις στα σπορ, διαθέτει το μεγαλύτερο ράντσο με βοοειδή στον Καναδά και δυο μεγάλα οινοποιία.
Ελέγχει δε το franchise της ομάδας μπάσκετ του ΝΒΑ Denver Nuggets και των Colorado Avalanche στο χόκει και αύξησε το ποσοστό του στουςSt. Louis Rams του football και την Αρσεναλ!
«ΧΡΥΣΗ» ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Οι Γερμανοί, αν και στην Μπουντεσλίγκα θεωρούνται «μεσαίο» ποδοσφαιρικό μέγεθος, εμπορικά διαπρέπουν (2η δύναμη πίσω από τους Βαυαρούς) και ρίχνουν στο «καναβάτσο» παραδοσιακές δυνάμεις.
Η Σάλκε χάρη στα «χρυσά» χορηγικά deals που υπέγραψε τα τελευταία χρόνια, με πρώτο παράδειγμα την συμφωνία της με τον ρωσικό «κολοσσό» του φυσικού αερίου, την Gazprom, το οποίο της αποφέρει 130 εκατ. ευρώ για μια 5ετία και επεκτάθηκε πρόσφατα για άλλα μια, ως το 2017, με την έγκριση του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.
Κατέχει μόνιμη θέση στην λίστα Forbes με τις πλουσιότερες-πολυτιμότερες ομάδες του πλανήτη και κατατάσσεται 10η στο Top-10 (5η η μυθική Μπάγερν Μονάχου) με αξία 587 εκατ. δολάρια και έσοδα 293 εκατ. δολ.
Χάρη στις χορηγίες έχτισε το υπερσύγχρονο Veltins-Arena, που κόστισε 191 εκατ. ευρώ το 2001!
GROUP NICOLLIN
Οι Γάλλοι δεν αποτελούν «αμελητέα ποσότητα». Ιδιοκτήτης της Μοντπελιέ, πρωταθλήτριας-έκπληξη στην Ligue 1 το 2012, είναι ο 69χρονος επιχειρηματίας Λουίς Νικολίν της group Nicollin.
Μεγάλης εταιρείας με αντικείμενο τον καθαρισμό των πόλεων και την συλλογή και επεξεργασία οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων, που διαθέτει γραφεία σε Βέλγιο, Μαρόκο και κερδίζει διαρκώς νέες προμήθειες.
Ο «ηφαιστειακός» Νικολίν (διάσημος για τις λεκτικές υπερβολές του) επενδύει, επίσης, στο ράγκμπι, το μπάσκετ και το χαντμπολ!