Με χρηματικά ποσά από 3.000 ευρώ (όσα, δηλαδή, μπορεί να πληρώσει ένας χαμηλόμισθος για να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκινητάκι δεκαετίας 1.400 κυβικών), θα έχουν την δυνατότητα να «τακτοποιούν» οι ομάδες τις οφειλές τους προς τους ποδοσφαιριστές τους.
Αυτά προβλέπει το περίφημο ελληνικό «ποδοσφαιρικό μνημόνιο»…
… που θα τεθεί σε ισχύ μετά την συμφωνία μεταξύ του συνδικαλιστικού οργάνου των παικτών (ΠΣΑΠ) και των εργοδοτών τους, τον «συνεταιρισμό» των ΠΑΕ, που διοργανώνει το πρωτάθλημα (Super League), με τις «ευλογίες» της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
«Ασορτί»με την κατάσταση που επικρατεί και στην υπόλοιπη κοινωνία-οικονομία και ο πάλαι ποτέ κραταιός «βασιλιάς των σπορ».
Οι ρυθμίσεις οφειλών (ανάλογες εκείνων που προωθεί κατά καιρούς το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την τρόικα, για τα «ανοίγματα» των φορολογουμένων προς τις ΔΟΥ και το δημόσιο) περνούν σε «πρώτο πλάνο» και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.
Ποιος «έχει», άλλωστε, μετρητό για να τα δίνει «ντούκου» στα χρέη του; Ολίγοι πλέον!
Οι «πολλοί» καταφεύγουν αναγκαστικά στο καθεστώς των … δόσεων. Ο μοναδικός «δρόμος» για να «επιβιώσουν» και τα (ποδοσφαιρικά) «μαγαζιά» μέσα στην «δίνη» της κρίσης και να πάρουν «πέντε φράγκα» οι εργαζόμενοι (ποδοσφαιριστές), σε εποχές «αιματηρών» περικοπών.
«ΣΥΝ» ΚΑΙ «ΠΛΗΝ»
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα «παχυλά» συμβόλαια των 2 και των 3 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως πήγαν … περίπατο προ πολλού, το ίδιο και οι «χρυσές δόσεις» που κάποτε έφθαναν την 500σάρα ή την 600σάρα ανά τρίμηνο. Κάθε νόμισμα διαθέτει δυο όψεις, φυσικά:
Η μια (όψη) είναι: ότι καταβάλλεται η προσπάθεια να μην μένουν εντελώς απλήρωτοι οι παίκτες, συχνά για χρονικό διάστημα 6, 7 μηνών ή και παραπάνω, ακόμα και σε μεγάλες ομάδες, όπως ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, να αποτραπούν τα φαινόμενα μαζικών προσφυγών και τιμωριών (που δεν φέρνουν πάντα αποτέλεσμα, μια και αναπόφευκτα μένουν συσσωρευμένα ανείσπρακτα χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όταν τα ταμεία είναι άδεια).
Η άλλη; Όλες οι ΠΑΕ και οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν καθήκον να τηρήσουν και να προστατέψουν έμπρακτα την συμφωνία «πάση θυσία».
Αν οι ομάδες δεν θέλουν η δεν μπορέσουν να φανούν συνεπείς στους διακανονισμούς, θα τους περιμένει η επιβολή αυστηρών ποινών (π.χ. σε περίπτωση μη τήρησης της ρύθμισης μέχρι και 48 ώρες πριν την έναρξη των αγώνων, δεν θα ορίζεται το ματς της ΠΑΕ που φάνηκε ασυνεπής κάτι που θα επιφέρει πολύ βαριές κυρώσεις).
Οπότε είναι εύκολο να φαντασθεί κανείς τι θα πάθει μια ομάδα, αν αποδειχθεί υπότροπη στην μη εφαρμογή του «ποδοσφαιρικού μνημονίου».
«ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ»
Ένα σχόλιο του προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Σαρρή, περιέγραψε εν τάχει τον σκοπό της κίνησης: «Ξεκινήσαμε μια συζήτηση με τον ΠΣΑΠ και τις δύο λίγκες (σ.σ. Super League-Football League), για να σωθεί το ποδόσφαιρο. Έτσι και οι ομάδες δεν θα υποβιβαστούν λόγω χρεών και οι ποδοσφαιριστές δεν θα χάσουν τα λεφτά τους».
Ορισμένες «λεπτομέρειες», βέβαια, θα φανούν στην πράξη. Αν π.χ. ένας ξένος ποδοσφαιριστής προσφύγει στην FIFA για μεγάλες οφειλές της ομάδας του απέναντι του, ή διαφωνεί με τον διακανονισμό, η «Χ» ΠΑΕ μέχρι ποιου σημείου θα δύναται να επικαλεσθεί το «ποδοσφαιρικό μνημόνιο»;
Τι προβλέπει η κλιμακωτή συμφωνία «εργοδοτών-εργαζομένων» στο ελληνικό ποδόσφαιρο:
1) Για οφειλές μιας ΠΑΕ προς ποδοσφαιριστή η ποδοσφαιριστές της που κυμαίνονται από 100.000 ως 200.000 ευρώ η εξόφληση θα ολοκληρώνεται το πολύ σε 33 δόσεις, ήτοι από 3.030 ως 6.060 ευρώ η καθεμία.
2) Από 200.001-300.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων αυξάνεται στις 40 (5.000-7.500 ευρώ).
3) Από 300.001 ευρώ οφειλής και άνω οι δόσεις φθάνουν στις 45 (6.667 ευρώ+).
4) Κάτω από το όριο των 100.000 ευρώ, θα μειώνεται ανάλογα ο αριθμός των δόσεων.