Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί προτεραιότητα για την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που διακήρυξε ότι το 2020 θα κυκλοφορούν 1 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους.
Η πραγματικότητα, όμως είναι διαφορετική.
Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση της Εθνικής Πλατφόρμας Ηλεκτροκίνησης (ΝΡΕ). Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, σύμφωνα με τις προσδοκίες θα έπρεπε να αποτελεί κάτι σαν ορόσημο δεδομένου ότι τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται η πρώτη από τις τρεις φάσεις, που θα οδηγήσει τη Γερμανία το 2020 στην κορυφή των αγορών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως έσπευσε να υπενθυμίσει ο επικεφαλής του NPE Χένινγκ Κάγκερμαν.
Στόχοι με κόστος
«Ήταν ο πρώτος στόχος” θυμίζει ο Κάγκερμαν. “Να φτάσει η γερμανική βιομηχανία διεθνώς στην πρώτη θέση προσφοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Ο δεύτερος στόχος αφορά στην κατάκτηση της πρώτης θέσης διεθνώς στην αγορά τέτοιων αυτοκινήτων σε συνδυασμό με τον πολιτικό στόχο μέχρι το 2020 να κυκλοφορούν στους γερμανικούς δρόμους ένα εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ο τρίτος στόχος αφορά στη μετατροπή της Γερμανίας σε τόπο κατασκευής όλης της παραγωγικής αλυσίδας για να δοθεί ώθηση στην απασχόληση».
Από τους τρεις στόχους επετεύχθη μόνο ένας. Η Γερμανία είναι μετά τις ΗΠΑ η δεύτερη χώρα προσφοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η επίτευξη του στόχου είχε κόστος για τη γερμανική κυβέρνηση και τη βιομηχανία.
17 δισ. ευρώ επένδυσαν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων τα τελευταία 4 χρόνια για τη μετεξέλιξή του, ενώ στο ποσό προστέθηκαν κι άλλα 1,5 δισ. ευρώ από κρατικούς πόρους. Οι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε 17 μοντέλα, του χρόνου θα προστεθούν άλλα 12. Ωστόσο, η αγορά δεν κινείται.
Εκατό χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έπρεπε μέχρι το τέλος του έτους να κυκλοφορούν στους δρόμους, μέχρι σήμερα είναι μόλις 24.000. Στον απολογισμό του ο Χένινγκ Κάγκερμαν σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να δοθούν κίνητρα και ώθηση στην αγορά για να φτάσει η Γερμανία τον στόχο των 100.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Να δοθούν κίνητρα
Στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός είναι 250.000, ενώ στην Ιαπωνία ξεπερνούν τα 88.000. Στην Ευρώπη τις πρώτες θέσεις κατέχουν η Ολλανδία και η Νορβηγία. Και οι δύο χώρες δεν έχουν δική τους παραγωγή, αλλά η πολιτεία ενισχύει την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων με φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γαλλία δίνουν κίνητρα αγοράς. Στη Γερμανία αποτελεί πάγιο αίτημα που δεν έχει εισακουστεί.
«Για να γίνουμε πρώτοι στην παγκόσμια αγορά, όπως έχει βάλει ως στόχο η πολιτική και που είναι όμως και προς το δικό μας συμφέρον, θα γίνει μόνο εφόσον υπάρξει ένα ευνοϊκό πλαίσιο δράσης», λέει ο Ματίας Βίσμαν, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Αυτοκινητοβιομηχανιών.
Ο Ματίας Βισμαν ζητά πιο αποδοτικές μπαταρίες για να αποκτήσουν τα αυτοκίνητα μεγαλυτερη αυτονομία. Πάνω από όλα όμως ζητά φορολογικά κίνητρα κυρίως για υπηρεσιακά αυτοκίνητα.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Πλατφόρμας Ηλεκτροκίνησης Χένινγκ Κάγκερμαν υποστηρίζει ότι με λίγη πίεση η κυκλοφορία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων μπορεί να φτάσει τα 800.000 οχήματα ανάμεσα στο 2019 και 2021, εκ των οποίων τα μισά υπηρεσιακά. Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης βρίσκεται στην αποθήκευση ενέργειας.
Οι πιο πολλά υποσχόμενες μπαταρίες είναι αυτές ιόντων λιθίου. Αλλά οι Γερμανοί θέλουν να συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία και στρέφουν με ενδιαφέρον την προσοχή τους στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία Tesla, με κρατική στήριξη 1,5 δισ. δολαρίων ετοιμάζει μια νέα γενιά μπαταριών