Οι διαπραγματεύσεις με τον Δασκαλαντωνάκη και οι επόμενες κινήσεις της Λάμψα
Οι ιδιοκτήτες του «Μεγάλη Βρεταννία» είχαν προσεγγίσει ξανά τον ιδιοκτήτη της Grecotel για την εξαγορά του ξενοδοχείου, χωρίς αποτέλεσμα
«Μόνιμη κράτηση» στο King George φαίνεται πως έκαναν τα αδέλφια Λασκαρίδη. Το ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος, το οποίο γειτνιάζει με το ιστορικό «Μεγάλη Βρεταννία», συμφερόντων επίσης Πάνου και Θανάση Λασκαρίδη, λέγεται πως ήδη άλλαξε χέρια και από εκείνα της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη πέρασε στους δύο εφοπλιστές.
Μπορεί το τελευταίο διάστημα η ξενοδοχειακή μονάδα του κέντρου της Αθήνας να μονοπώλησε το ενδιαφέρον, λόγω του ρεβεγιόν που έκανε την Πρωτοχρονιά ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε μια από τις πολυτελείς σουίτες του, όμως, επανέφερε τα «φώτα» πάνω του με το deal που λέγεται ότι έγινε την περασμένη βδομάδα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ξενοδόχων της Ελλάδας. Κύκλοι της αγοράς μάλιστα, υποστηρίζουν πως το τίμημα εξαγοράς του «King George» ανήλθε κοντά στα 20 εκατ. ευρώ μετά από αλλεπάλληλες επαφές και διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
Σε μια περίοδο που ο τζίρος των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας έχει υποστεί καθίζηση κατά 40% περίπου, όπως ισχυρίζονται οι ξενοδόχοι, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πτώσης της τουριστικής κίνησης από τη μια και της υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας, από την άλλη, τα αδέλφια Λασκαρίδη φαίνεται πως πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα και συνεχίζουν να επενδύουν εκεί, όπου πολλοί άλλοι ξενοδόχοι φεύγουν.
Οι μεγαλομέτοχοι της «Λάμψα»… φλέρταραν εδώ και καιρό με το «King George», καθώς ήθελαν να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους με την εν λόγω ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία παρά τις ζημίες που σημείωσε το προηγούμενο διάστημα, έχει αυξημένο τζίρο, ο οποίος πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Statbank, ξεπέρασε τα 47 εκατ. ευρώ. Πεποίθησή τους είναι πως αφενός με την προσθήκη του King George ενισχύουν τα μερίδια αγοράς στα ξενοδοχεία της Αττικής, ελέγχοντας δύο κορωνίδες της πλατείας Συντάγματος (μαζί με το Μεγάλη Βρεταννία), περιοχή η οποία προσελκύει μερικούς από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του διεθνούς και ελληνικού jet set, αφετέρου δημιουργεί υπεραξία στην εισηγμένη Λάμψα, προσδίδοντας άλλη αίγλη στο σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων που διαχειρίζεται. Άλλωστε ο όμιλος Λασκαρίδη έχει υπό τον έλεγχό του και το Hyatt Regency στο Βελιγράδι, το οποίο επισκέπτονται και πολλοί Έλληνες φίλοι του επιχειρηματία Θανάση Λασκαρίδη, όπως ο Μιχάλης Λιάπης, αλλά και το Hilton της Ρόδου. Μάλιστα, παρά την οικονομική κρίση και το πλήθος λουκέτων που έχουν μπει σε ξενοδοχεία πολλών αστέρων στην Αθήνα, όπως στα «Εσπέρια», «La Mirage», «Κάνιγγος 21», «Αθηναία», «City Plaza» κ. α, ο όμιλος Λάμψα στο τέλος του 2009 παρουσίασε κέρδη ύψους 1,8 εκατ. ευρώ και μειωμένες δανειακές υποχρεώσεις που άγγιζαν τα 68 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, στους ξενοδοχειακούς κύκλους η μη διαψευσθείσα μέχρι στιγμής είδηση αλλαγής ιδιοκτησίας του «King George» έγινε αποδεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς υπήρξαν και κάποιοι οι οποίοι έκαναν λόγο για ρίσκο των ιδιοκτητών του Μεγάλη Βρεταννία, αφού ο «γείτονάς» τους έχει μικρό μέγεθος και είναι δύσκολο να αναστραφεί η αρνητική πορεία των οικονομικών του αποτελεσμάτων.
Το «κλειδί» της συμφωνίας
Ο επικεφαλής της αλυσίδας Classical Hotels, στην οποία ανήκε και το «King George», Νίκος Δασκαλαντωνάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, πήρε τη μεγάλη απόφαση να βάλει πωλητήριο στο κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας τώρα, παρόλο που και στο παρελθόν ο Θανάσης και ο Πάνος Λασκαρίδης του είχαν κάνει μια εντυπωσιακή προσφορά εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς παρόλ’ αυτά να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Φαίνεται όμως, πως μετά την έντονη ενδοοικογενειακή κόντρα στους κόλπους των Δασκαλαντωνάκηδων, με την οικογένεια να είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα (από τη μια ο πατριάρχης Νίκος με την κόρη του Μαρί και τον σύζυγό της και υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Σηφουνάκη και από την άλλη η εν διαστάσει σύζυγός του Πόπη με την έτερη κόρη τους, Τίνα και τον γιο τους Γιάννη), αλλά και τη μεγάλη κρίση που έχει χτυπήσει τόσο τη Grecotel, όσο και την Classical Hotel ήταν τα «κλειδιά» που λέγεται πως ξεκλείδωσαν τη μεταξύ τους συμφωνία. Η πρόταση του εφοπλιστή βγάζει από ένα μεγάλο αδιέξοδο την οικογένεια Δασκαλαντωνάκη, η οποία μόνο προβλήματα έβρισκε μπροστά της από τις χαμηλές αποδόσεις του κεντρικού της ξενοδοχείου.
Φίλοι άλλωστε, του Νίκου Δασκαλαντωνάκη και της κόρης του Μαρί υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη αγορά λίγο πριν το 2004 είχε γίνει μόνο μετά από μεγάλη πίεση της μικρότερης κόρης της οικογένειας, Τίνας, και του επιχειρήματος της πως το King George θα δώσει άλλη αίγλη και prestige στην εταιρία, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε. Η εταιρεία της αλυσίδας των Classical Hotels, Ελληνική Τουριστική, που – μεταξύ άλλων – ελέγχει τα ξενοδοχεία Athens Imperial, Makedonia Palace και Egnatia, είδε τις ζημίες της να αυξάνονται στο τέλος του 2009 και να υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις της έφτασαν τα 136,6 εκατ. ευρώ. Άρα η απόφαση για πωλητήριο ήταν πιο εύκολη. Σημειώνεται επίσης πως ο όμιλος προχώρησε και σε «λουκέτο» δύο μονάδων της, του «Acropol» και του «Fashion House Hotel» στην πλατεία Ομονοίας για να μειώσει το λειτουργικό κόστος.
Εμπλοκή στα σχέδια της «Μεσόγειος»
Μπορεί στον εφοπλισμό και στις αγοραπωλησίες ακινήτων ο Πάνος και ο Θανάσης Λασκαρίδης να προχωρούν επιθετικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όμως, εμπλοκές παρουσιάζει το εγχείρημά τους με την «Μεσόγειο Ανώνυμη Τεχνική Εμπορική Κτηματική Εταιρεία», η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας. Η εταιρεία, την οποία ελέγχουν από κοινού η Eurobank, συμφερόντων Σπύρου Λάτση και ο όμιλος Λασκαρίδη, συναντά την αντίσταση κατοίκων και τοπικών φορέων που εμποδίζουν την συνέχιση των εργασιών στην ταραγμένη περιοχή και τα ΜΑΤ προσπαθούν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και να αποτρέψουν τα επεισόδια, με αποτέλεσμα το έργο να καθυστερεί και η εταιρεία να χάνει έσοδα. Η «Μεσόγειος» της οποίας τον έλεγχο οι δύο όμιλοι ανέλαβαν τον περασμένο Αύγουστο δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, την παραγωγή και εμπορία ενέργειας ηλεκτρικής και άλλων μορφών ενέργειας καθώς και τη διαχείριση τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων.