Μετά τις κινήσεις- ματ της ολλανδικής εταιρίας του δημιουργού του Big Brother, Γιαν ντε Μολ, Cyrte Investments, η οποία αύξησε το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας στο 24,32%, ήταν η σειρά των Αράβων μεγαλομετόχων της Emirates International Telecom-munications να αποκτήσουν πακέτο μετοχών με αποτέλεσμα το δικό τους ποσοστό να αγγίξει το 40,07%.
Λες και έχουν επιδοθεί σε ένα «παιχνίδι» εντυπώσεων ανάμεσά τους για να δείξουν την δύναμη που διαθέτουν, τόσο ο ένας στον άλλον, όσο και στους ανταγωνιστές τους. Λίγες περισσότερες μετοχές να είχε αγοράσει ακόμη η Emirates International και θα υποχρεωνόταν να καταθέσει δημόσια πρόταση η εταιρία, καθώς τους τελευταίους μήνες οι Άραβες έχουν αυξήσει το ποσοστό τους στη Forthnet κατά 2,97%, οριακά λίγο πιο κάτω από το + 3% που είναι το όριο.
Και αν οι κινήσεις της Cyrte αποτέλεσαν και την βασική αιτία για τη διακοπή των συνομιλιών ανάμεσα στους Κόκκαλη και Τζωρτζάκη, με τον πρώτο να είναι δυσαρεστημένος από τον δεύτερο, αφού το τελευταίο διάστημα ψιθυρίζεται πως δεν τον έβρισκε ούτε για να συζητήσει μαζί του, εκείνες του fund του Ντουμπάι εξάπτουν την περιέργεια των κυριότερων παρόχων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Και αυτό επειδή συμβαίνουν σε μια εποχή που η τιμή της μετοχής έχει κατρακυλήσει και τα σενάρια έχουν αρχίσει να κάνουν πάλι την εμφάνισή τους.
Η Wind
Οι μετοχικές αυτές κινήσεις προμηνύουν ένα μεγάλο deal για την ελληνική εταιρία. Μετά το «ναυάγιο» των συζητήσεων του επικεφαλής του ομίλου, Παντελή Τζωρτζάκη με την HOL του Σωκράτη Κόκκαλη, στο προσκήνιο έρχονται νέα σενάρια.
Το κυριότερο θέλει μετά και την έγκριση που έλαβε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας το σχέδιο αναδιάρθρωσης των χρεών της Wind Hellas, τις δύο εταιρίες να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων, αλλά ακόμη να… τηρούν σιγή ιχθύος. Άλλωστε και ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas, Νάσος Ζαρκαλής πριν από λίγο καιρό είχε δηλώσει στην «Deal» πως «όλοι μιλούν για συμφωνία HOL- Forthnet», αλλά περιμένετε μήπως γίνει η έκπληξη», αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και για τις κινήσεις της εταιρίας του.
Οι πληροφορίες της αγοράς θέλουν τα funds των ομολογιούχων της Wind να προχωρούν σε δυναμική κίνηση στις αρχές του 2011, αφού πλέον στη Forthnet χρειάζεται να συμφωνήσουν με μόλις δύο μετόχους. Το γεγονός ότι η Forthnet είναι εγκλωβισμένη σε ζημίες και υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, με τις μακροπρόθεσμες να φτάνουν τα 299 εκατ. ευρώ και τις βραχυπρόθεσμες στα 39,2 εκατ. ευρώ, δεν δείχνει να αποτελεί πρόβλημα για την Wind, από τη στιγμή που η ίδια πλέον δεν έχει κανένα βάρος στις… πλάτες της. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος και για την πώληση της Nova.