Η αντίστροφη μέτρηση για το «διαζύγιο» της ΑΤΕ Bank με τις εκτός χρηματοοικονομικού τομέα θυγατρικές της εταιρείες που τη «βαραίνουν» με επιπρόσθετα έξοδα και τον ισολογισμό της με ζημίες, έχει ξεκινήσει και πρώτες στη λίστα της αποδέσμευσης από το τραπεζικό ίδρυμα είναι οι ζημιογόνες Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και η ΣΕΚΑΠ.
Και μπορεί για την πρώτη ακόμη να αναζητάται στρατηγικός επενδυτής, αλλά για την ελληνική καπνοβιομηχανία με έδρα τη Θράκη φαίνεται πως έχει βρεθεί στο πρόσωπο ενός από τους μεγαλύτερους Τούρκους καπνοβιομήχανους, του Turker Kilic, ο οποίος εξάγει τα προϊόντα του σε πολλές χώρες του εξωτερικού και εδώ και καιρό έψαχνε τρόπο να… βάλει πόδι και στην ελληνική αγορά. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας από τα πρώτα του κιόλας ταξίδια στην Ελλάδα και από τις πρώτες επαφές με τον πρόεδρο της ΣΕΚΑΠ, Δ. Πράτσο είχε ξεκαθαρίσει πως ενδιαφέρεται για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ελληνικής εταιρείας, δηλαδή για το 51%.
Οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει σε όλα και μένουν μόνο κάποιες τυπικές λεπτομέρειες μέχρι να ανακοινωθεί το deal. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως παρόλο που και ένα fund ινδικών συμφερόντων, αλλά και κινέζικες καπνοβιομηχανίες είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, η προσφορά του Τούρκου επιχειρηματία ήταν από τις πιο δελεαστικές.
Με την πώληση της ΣΕΚΑΠ σε στρατηγικό επενδυτή ο στόχος είναι διττός: και η ΑΤΕ Bank απαλλάσσεται από ένα ακόμη «βαρίδι» για τα ταμεία της, αλλά και η ελληνική καπνοβιομηχανία θα προσπαθήσει να γυρίσει σελίδα και να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος της λόγω της οικονομικής κρίσης και των φορολογικών επιβαρύνσεων των προϊόντων καπνού με αποτέλεσμα να έχει καμφθεί σημαντικά η καταναλωτική ζήτηση.
Είναι ενδεικτικό πως το μερίδιο αγοράς το 2010 υποχώρησε στο 8, 7% από το 12,4% πριν από έξι χρόνια, ενώ οι εξαγωγές από 1.200 τόνους την ίδια περίοδο μειώθηκαν σε μόλις 420 τόνους. Οι επισφαλείς απαιτήσεις ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ και όπως έχει πει ο κ. Πράτσος οφείλονται σε κακοδιαχείριση της προηγούμενης διοίκησης, με αποτέλεσμα να ξεφύγει τελείως ο προϋπολογισμός.