Eνσταση Iταλοκαναδών μετά την «νίκη» του στον διαγωνισμό για 4 γεωθερμικά κοιτάσματα
Η επένδυση στη γεωθερμία, δηλαδή στην παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τη γη, σε τέσσερα «χρυσοφόρα» πεδία της χώρας, σε Νέστο, Έβρο, Σαμοθράκη και Χίο, που θα ανέλθει στο μισό δις ευρώ, μετατρέπεται σε ενεργειακό πόλεμο μεταξύ της Τέρνα Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη από τη μία πλευρά και των Ιταλών της Enel και της καναδικών συμφερόντων Hellenic Geothermal Holdings Corp.
H μεγάλη κόντρα προέκυψε από την ένσταση που υπέβαλαν Ιταλοί και Καναδοί εναντίον της Τέρνα, που μετείχε μαζί με την ελληνική εταιρεία ΙΤΑ (International Techno-logical Applications) του μηχανικού Αντώνη Γερασίμου, στον διαγωνισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και είχε κερδίσει το μεγάλο έργο.
Ο διεθνής διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και η παραχώρηση έγινε πριν από ένα μήνα. Αφορούσε στην παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας σε τέσσερις περιοχές, που έχουν επιλεγεί από το ΙΓΜΕ και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι διαθέτουν πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό.
Αρχικά ο ανάδοχος θα προχωρούσε στην έρευνα και στη συνέχεια στην εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων είτε για την παροχή νερού για διάφορες χρήσεις (θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, τηλεθέρμανση κ.λ.π.) είτε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (που είναι και η περισσότερο προσοδοφόρα) εφόσον από την έρευνα προκύψουν ρευστά υψηλής θερμοκρασίας.
H μοιρασια
Στον διαγωνισμό μετείχαν εκτός της κοινοπραξίας Τέρνα – ΙΤΑ, της ιταλικής Enel και της καναδικών συμφερόντων Helle-nic Geothermal Holdings και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Ενεργειακή Αιγαίου και η ισραηλινοαμερικανική κοινοπραξία ORMAT Int.
Ο Γιώργος Περιστέρης, με τον συνεργάτη του Αντώνη Γερασίμου, που αναλαμβάνει για λογαριασμό της Τέρνα την κατασκευή των αιολικών πάρκων, κέρδισαν τον διαγωνισμό, καθώς η προσφορά του περιλάμβανε την επένδυση 190 εκατ. ευρώ και για τις 4 περιοχές.
Για το Δέλτα του Νέστου 71 εκατ. ευρώ, για το Δέλτα του Έβρου 53 εκατ. ευρώ, για τη Σαμοθράκη 33 εκατ. ευρώ και για την κεντρική και νότια Χίο 31 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με Ιταλοί και Καναδοί όμως μπλόκαραν την επένδυση, υποβάλλοντας ένσταση εναντίον της πλειοδότριας κοινοπραξίας Τέρνα – ΙΤΑ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο ξένες εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα ποσά της προσφοράς του ομίλου Περιστέρη (που έχει την πλειοψηφία στην κοινοπραξία) δεν ανταποκρίνονται στην επένδυση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν από στελέχη του ΥΠΕΚΑ αλλά και των ενδιαφερομένων εταιρειών, οι δαπάνες για γεωλογικές, γεωφυσικές έρευνες και εκτεταμένες γεωτρήσεις και στα τέσσερα γεωθερμικά πεδία, ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ.
Αν μάλιστα από τις γεωτρήσεις που θα γίνουν σε βάθος έως και 2.000 μέτρων, εντοπιστούν, όπως αναμένεται, υγρά με υψηλές θερμοκρασίες άνω των 120ο Κελσίου, που ευνοούν την ηλεκτροπαραγωγή, θα πρέπει να επενδυθούν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί, η κάθε περιοχή διαθέτει διαφορετικό αριθμό γεωθερμικών πεδίων, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 11. Συνολικά δηλαδή απαιτείται να επενδυθεί πάνω από μισό δις ευρώ για να υπάρχουν ικανοποιητικά και προσοδοφόρα αποτελέσματα.
Ο Γιώργος Περιστέρης όμως πέρασε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι τα ποσά αντιστοιχούν μόνο στις προκαταρκτικές γεωλογικές και σεισμικές έρευνες και σε ρηχές γεωτρήσεις μέχρι 300 μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Τέρνα υποστηρίζει ότι, εφόσον τα στοιχεία από τις έρευνες είναι ενθαρρυντικά, θα προχωρήσει σε πιο βαθιές γεωτρήσεις έως και 3.000 μέτρα (όχι 2.000 που προβλέπει ο διαγωνισμός) προκειμένου να βρεθεί υγρό με υψηλές θερμοκρασίες, το οποίο θα επιτρέψει την τροφοδοσία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που είναι και το πρώτο ζητούμενο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν δεν βρεθούν πεδία υψηλής θερμοκρασίας για ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που είναι μάλλον απίθανο με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η εκμετάλλευση των υγρών χαμηλής θερμοκρασίας, θα αξιοποιηθεί για τη θέρμανση θερμοκηπίων, τη χρήση σε ξηραντήρια αγροτικών προϊόντων, αφαλάτωση, τηλεθέρμανση κτιρίων και άλλα.
Τα όπλα του Περιστέρη
Στο «στρατόπεδο» του ομίλου Περιστέρη και του συνεργάτη του Αντώνη Γερασίμου επικρατεί αναστάτωση, καθώς η σύμβαση αναμενόταν να υπογραφεί αυτές τις μέρες και να αρχίσουν οι εργασίες τον Σεπτέμβριο, ενώ έχουν ήδη καταθέσει εγγυητική επιστολή που καλύπτει ποσοστό 5% επί της συνολικής προσφοράς.
Αντί αυτού, αυτές τις μέρες, αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο της εκδίκασης των ενστάσεων της ιταλικής Enel και της καναδικών συμφερόντων Hellenic Geo-thermal Holdings.
Πάντως, το «όπλο» του Γιώργου Περιστέρη για να κερδίσει τελεσίδικα τον διαγωνισμό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι το σημείο της, έστω και μικρής, αμφιβολίας για το αν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής στις τέσσερις γεωθερμικές περιοχές. Αν δεν υπάρξει τέτοια δυνατότητα, τότε η προσφορά είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλη και πλειοδοτεί έναντι των άλλων (όπως τουλάχιστον απεφάνθη αρχικά το ΥΠΕΚΑ) και καλύπτει τα κριτήρια αξιολόγησης.
Mάχη για άλλες τέσσερις περιοχές
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα έχει η εκδίκαση της ένστασης Ιταλών και Καναδών, στον Γιώργο Περιστέρη και τον συνεργάτη του θα δοθεί νέα ευκαιρία, σε νέο διαγωνισμό που θα προκηρύξει σύντομα το υπουργείο Περιβάλλοντος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη γη, για την αξιοποίηση άλλων τεσσάρων πλούσιων γεωθερμικών περιοχών.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη «αυτή τη φορά θα υπάρξει πραγματική αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, που χειμάζει τα τελευταία 20 χρόνια, εξαιτίας των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και λανθασμένων ενεργειών».
Στο νέο διαγωνισμό θα περιληφθούν οι περιοχές Σπερχειού στο νομό Φθιώτιδας, Σουσακίου Κορινθίας, στους νομούς Σερρών και Καβάλας και στη νήσο Γυαλί, κοντά στη Νίσυρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον διαγωνισμό αναμένεται να μετάσχουν εκτός από τις εταιρείες που μετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό, και ο όμιλος του Γιώργου Μπόμπολα με την Ηλέκτωρ, αλλά και ο όμιλος του Δάκη Ιωάννου με την «Αργέστης», που είναι η εταιρεία που έχει συστήσει με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Sorgenia.