Φαίνεται ότι το ναυάγιο της συνεργασίας της Forthnet με την Hol, γίνεται αφορμή για πιο σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα στον Παντελή Τζωρτζάκη και τον Σωκράτη Κόκκαλη, για την κυριαρχία στην αγορά των εναλλακτικών παρόχων. Μπορεί το παρασκήνιο να λέει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet προορίζεται για κυβερνητική θέση, μέχρι τότε όμως θέλει να κάνει κινήσεις για να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο την εταιρεία, της οποίας βασικοί μέτοχοι είναι Άραβες από το Ντουμπάι. Και σ’ αυτή την προσπάθεια, θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να έρθει σε… σύγκρουση με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Όπως τώρα με τις διαπραγματεύσεις για συνεργασία με την Cyta Hellas, την θυγατρική της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Κύπρου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων η Cyta είχε επαφές με στενούς συνεργάτες του κ. Κόκκαλη στην Κύπρο. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την κυπριακή εταιρεία, χωρίς όμως να δοθούν άλλες εξηγήσεις.
Το παρασκήνιο της υπόθεσης έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Η παρουσία της Cyta Hellas στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα την επιτυχία, που περίμεναν οι Κύπριοι. Το 2009 είχε καταγράψει ζημιές 21 εκατ. ευρώ και ο διευθύνων σύμβουλός της Φώτης Σαββίδης άρχισε να αναζητά συνεργασίες για να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα και να διευρύνει το πελατολόγιό της που τώρα φθάνει στις 230.000. Έτσι, ήρθε σε επαφή τόσο με την Hol, όσο και με την Forthnet.
Στις συζητήσεις που έγιναν με συνεργάτες του κ. Κόκκαλη, προτάθηκε στον κ. Σαββίδη, να απορροφηθεί η Cyta Hellas από την Hol, παρά το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της κυπριακής εταιρείας είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά ούτε για συγχώνευση ούτε για απορρόφηση. Οι συζητήσεις με την Hol οδηγούντο σε ναυάγιο και ο κ. Σαββίδης παρέπεμψε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hol Αντώνη Κεραστάρη στην μητρική εταιρεία. Τότε, μπήκε «σφήνα» στην υπόθεση ο Παντελής Τζωρτζάκης, συνεργάτες του οποίου επικοινώνησαν με τον κ. Σαββίδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του κ. Τζωρτζάκη είναι να αγοράσει η Forthnet ένα ποσοστό της Cyta Hellas και να παραχωρήσει στην κυπριακή εταιρεία το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει και το δικό της μεγάλο δίκτυο οπτικών ινών, με τεχνολογία για πολύ υψηλές ταχύτητες. H Cyta Hellas έχει αναπτύξει μέχρι τώρα δίκτυο 1.400 χλμ. και προγραμμάτιζε να επενδύσει 80 εκατ. ευρώ μέχρι το 2012 για να επέκταση του δικτύου οπτικών ινών πανελλαδικά. Η κρίση όμως ανέβαλε, τουλάχιστον προς το παρόν την επένδυση, γι’ αυτό η κυπριακή εταιρεία προτίμησε να προχωρήσει με συνεργασίες.
Η πρόταση Τζωρτζάκη βρίσκεται πιο κοντά σ’ αυτά που θέλει ο κ. Σαββίδης, καθώς δεν τέθηκε καθόλου θέμα συγχώνευσης ή απορρόφησης. Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι δεν επήλθε οριστική συμφωνία για την στρατηγική συνεργασία, καθώς η μητρική κυπριακή εταιρεία περιμένει να επανέλθουν με βελτιωμένη πρόταση οι άνθρωποι της Hol.