Στα… δίχτυα της Barclays Dubai ο Στασινόπουλος
«Θύμα» υπεξαίρεσης υπαλλήλου της η ΣΩΛΚ διεκδικεί στα δικαστήρια 24,2 εκ. ευρώ
Μια υπόθεση με «άρωμα» σκανδάλου και «θύμα» την Σωληνουργεία Κορίνθου ήρθε να… ταράξει τα ήρεμα διεθνή επενδυτικά σχέδια του Νίκου Στασινόπουλου. Η θυγατρική του ομίλου «Βιοχάλκο», η οποία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο πελατών της ορισμένους από τους μεγαλύτερους διεθνείς κολοσσούς, όπως την BP, τον βρετανικό πάροχο φυσικού αερίου British Gas, την ισπανική Gas Natural και βρίσκεται στα… σκαριά συμφωνία και με την StatoilHydro, προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της Barclays, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα των Financial Times.
Κατηγορεί τον βραχίονα της βρετανικής τράπεζας στο Ντουμπάι, ότι συνέβαλε με τον πλημμελή έλεγχό της και την αδυναμία αντίδρασης σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε υπάλληλός της να καταχραστεί το ποσό των 24,2 εκατ. ευρώ από την ελληνική εταιρεία κατασκευής σωλήνων. Η ιστορία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, όταν και οι οικονομικές υπηρεσίες της «Σωληνουργεία Κορίνθου» αντιλήφθηκαν την καθυστέρηση που υπήρχε στην είσπραξη των χρωστούμενων της αραβικής εταιρείας σωλήνων Afras με έδρα το Ντουμπάι, με την οποία ανέπτυξαν συνεργασία, πριν από μια διετία περίπου. Αρχικά και με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του ομίλου «Βιοχάλκο», Νίκου Στασινόπουλου, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνθηκαν στην διοίκηση της αραβικής εταιρείας για να επισπεύσουν τη διαδικασία αποπληρωμής τους. Όταν όμως, ενημερώθηκαν από την άλλη πλευρά πως οι σχετικές διαδικασίες είχαν γίνει μέσω της Barclays Dubai, τότε στην Ελλάδα αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2010 το οικονομικό και νομικό τμήμα της «Σωληνουργεία Κορίνθου» με επαναλαμβανόμενες οχλήσεις προς την βρετανική τράπεζα ζητούσε να της μεταφερθεί στο λογαριασμό της το ποσό των 24,2 εκατ. ευρώ, που όφειλε η Afras. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι εκπρόσωποι της ελληνικής εταιρείας, σύμφωνα με την Financial Times, λάμβαναν διαβεβαιώσεις, τόσο μέσω e- mail, όσο και δια ζώσης από τον Joseph Figueredo, τότε εργαζόμενο στην Barclays, ότι τα χρήματα ήταν διαθέσιμα και μπορούσαν να μεταφερθούν. Η δικαιολογία του ως προς την καθυστέρηση ήταν πως απέμεναν κάποιες τυπικές υπογραφές για να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές και επειδή απουσίαζαν οι αρμόδιοι, η διαδικασία είχε «κολλήσει». Τους καθησύχαζε, ωστόσο, πως μέσα σε λίγες βδομάδες το θέμα θα διευθετείτο. Πράγμα όμως, που δε συνέβη ποτέ, αφού τα χρήματα έκαναν… φτερά.
Στη δικαιοσύνη
Μπορεί τον λόγο να έχει από εδώ και στο εξής η Δικαιοσύνη, μετά την προσφυγή της ΣΩΛΚ στα δικαστήρια, αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία του Νίκου Στασινόπουλου είναι το γεγονός πως οι δίκες στα δικαστήρια του Ντουμπάι «τραβούν» επί μακρόν και οι κανονισμοί διεξαγωγής τους είναι πολύπλοκοι. Αναλύοντας το νομικό πλαίσιο των Αράβων, η Financial Times αποκαλύπτει πως, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να αποφασιστεί, αν το θέμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία των δικαστηρίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή της ανεξάρτητης δικαιοσύνης του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Κέντρου του Ντουμπάι. Η απόφαση, που θα ληφθεί, ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις για όλες τις διεθνείς τράπεζες, που λειτουργούν στο Ντουμπάι και παράλληλα στα Αραβικά Εμιράτα. Και αυτό, επειδή το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Κέντρο του Ντουμπάι λειτουργεί ως νόμιμο και οργανωμένο ανεξάρτητο κράτος μέσα στα Εμιράτα και τα οικονομικά ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στα όριά του δεν είναι υποχρεωμένα να συναλλάσσονται με πελάτες των υπόλοιπων Εμιράτων, όπου τα πιστωτικά ιδρύματα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα. Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την Σωληνουργεία Κορίνθου, Michael Black QC, δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Barclays Bank είναι μια εταιρεία, που αναγνωρίζεται από τα Δικαστήρια του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Κέντρου, άρα μάλλον η υπόθεση θα παραπεμφθεί εκεί. Αν η εταιρεία του Νίκου Στασινόπουλου πάντως, δεν αποζημιωθεί με το ποσό που της οφείλουν, θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα στα ταμεία της, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό, ίσο με τα κέρδη των δύο τελευταίων ετών της εταιρείας. Σημειώνεται πως το 9μηνο του 2010, η εισηγμένη είχε κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ στα 20,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη, έναν χρόνο νωρίτερα. Μάλιστα, η ΣΩΛΚ είναι από τις λίγες θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, η οποία μέσα στην κρίση συνεχίζει να παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα, όταν η μητρική εταιρεία κλυδωνίζεται από ζημίες. Αν παρ’ όλ’ αυτά δε βρεθεί λύση στη Δικαιοσύνη, τότε η απαίτηση της εταιρείας θα εγγραφεί στα βιβλία ως επισφαλής ή απωλεσθείσα.
Μεμονωμένο το περιστατικό για τη βρετανική τράπεζα
Η υπόθεση με την Barclays έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους πελάτες της βρετανικής τράπεζας, μεταξύ των οποίων και ηχηρά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής και εφοπλιστικής ελίτ, οι οποίοι εξυπηρετούνται από αυτήν. Παρόλο, που οι επικεφαλείς της δηλώνουν, πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό ενός ασυνείδητου υπαλλήλου, ο οποίος αποπέμφθηκε μόλις αποκαλύφθηκε η δράση του, η ζημιά στο κύρος και την αξιοπιστία της τράπεζας είναι ήδη μεγάλο, ενώ η ανησυχία των πελατών της μεγαλύτερη. Πρόκειται μάλιστα, για ένα ακόμη περιστατικό που «θάμπωσε» την εικόνα της, αφού πριν από λίγο καιρό υποχρεώθηκε να καταβάλει ποσό ύψους 298 εκατ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές, εν είδει διακανονισμού, σχετικά με τις κατηγορίες της παραποίησης στοιχείων και της απόκρυψης συναλλαγών με τράπεζες από χώρες, στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όπως η Κούβα, το Ιράν και η Λιβύη.