Η υπόθεση της κακοδιαχείρησης στα οικονομικά του Παντείου Πανεπιστημίου έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό των εννέα κατηγορουμένων που σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές.
Η εκδίκαση της υπόθεσης, που ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί στις 28 Φεβρουαρίου ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αφορά την υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την περίοδο 1992-1998 με προσδιοριζόμενη ζημιά του Δημοσίου περίπου 8 εκατ. ευρώ.
Στο εδώλιο κάθονται εννέα κατηγορούμενοι, πρώην πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος αλλά και ιδιώτες, προμηθευτές του Παντείου, που βαρύνονται κατά περίσταση με τις κατηγορίες της απάτης, πλαστογραφίας, υπεξαίρεσης, ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Απών, ο πρώην πρύτανης του Παντείου Αιμίλιος Μεταξόπουλος που απεβίωσε τον περασμένο Νοέμβριο, μία ακριβώς ημέρα μετά την αποδοχή από το δικαστήριο του αιτήματός του για άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στη Γερμανία για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Eκείνο το ταξίδι που τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε ήταν και ο λόγος της αναβολής της εκδίκασης για σήμερα.
Η οικογένεια του εκλιπόντος ζήτησε σήμερα από το Δικαστήριο να διατάξει την επιστροφή του ποσού των 100 χιλιάδων ευρώ που είχε καταβάλει ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος για να αποφυλακιστεί.
Αίτημα προς το δικαστήριο υπέβαλε και ο εκ των κατηγορουμένων πρώην αντιπρύτανης Παν. Γετίμης για την άρση του περιοριστικού όρου της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, καθώς όπως είπε διδάσκει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού και ταξιδεύει συχνά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί πάντα στο συγκεκριμένο όρο.
Η διαδικασία διακόπηκε σήμερα καθώς ο εκ των κατηγορουμένων πρώην αντιπρύτανης Κων. Παπαθανασόπουλος δεν είχε συνήγορο υπεράσπισης, με αποτέλεσμα να διοριστεί δικηγόρος αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο.
Σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών στο Πάντειο είχαν κριθεί ένοχοι δέκα κατηγορούμενοι από τους οποίους οι πέντε είχαν οδηγηθεί με βαριές ποινές στη φυλακή. Το δικαστήριο είχε επιβάλει τρεις φορές ισόβια κάθειρξη στο λογιστή του Παντείου, Αναστάσιο Κουτσοδημητρόπουλο, 25ετή κάθειρξη στον Αιμ. Μεταξόπουλο, ποινή κάθειρξης 16 ετών στον αντιπρύτανη του Ιδρύματος Παναγιώτη Γετίμη και κάθειρξη 14 ετών στον πρώην πρύτανη του Παντείου Δημ. Κώνστα και στον πρώην αντιπρύτανη Κωνσταντίνο Παπαθανασόπουλο.
Επίσης, είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης στους: Βλάση Βεηκώντη, υπάλληλο του λογιστηρίου του Παντείου, 15 ετών, Μιχάλη Παπαδοκωστάκη, υπάλληλο του λογιστηρίου, 16 ετών, και Χαράλαμπο Μπουτσίκο διοικητικό υπάλληλο, 13 ετών.
Στους ιδιώτες προμηθευτές του Ιδρύματος, Παναγιώτη Ορφανό και Ιωάννη Γρατσάνη, είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης 12 και 10 ετών, αντιστοίχως.
Η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους πανεπιστημιακούς καθώς είχαν οδηγηθεί στην φυλακή μαζί με υπαλλήλους του Παντείου και οι Αιμίλιος Μεταξόπουλος και Παναγιώτης Γετίμης οι οποίοι είχαν αποφυλακιστεί λίγους μήνες μετά.
Πλέον, ο μόνος κατηγορούμενος στην υπόθεση που εκτίει στη φυλακή την ποινή του είναι ο Αν. Κουτσοδημητρόπουλος.