Την έναρξη προγράμματος «εθελοντικής επιστροφής και επανένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα προέλευσής τους» -ύψους 2,4 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών- ανακοίνωσαν από κοινού ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας και ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ.
Το πρόγραμμα αφορά στην εθελοντική επιστροφή μέχρι 1.500 μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, καλύπτοντας τα έξοδα επανένταξής τους.
Την υλοποίηση της όλης διαδικασίας έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας από τον Νίκο Δένδια, τον πρέσβη Τζον Κίτμερ και την αντιπρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Λόρα Τόμσον.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος υπαγορεύεται από τη διαπίστωση ότι η Βρετανία παραμένει ο τελικός προορισμός πολλών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα και άρα επιδιώκεται να υπάρχει διαχείριση και έλεγχος στην παράνομη μετανάστευση.
Ο Βρετανός πρέσβης επισήμανε σχετικά ότι η χώρα του «συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης», προκειμένου να μειωθεί εν συνεχεία η παράνομη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Υπενθυμίζοντας ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας επισήμανε ότι «το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στις εθελούσιες επιστροφές παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους».
Η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ανέφερε ότι με το συγκεκριμένο κονδύλι θα διευκολυνθεί η εθελοντική επιστροφή 1.500 παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους (όπως είναι το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Ινδία, η Νιγηρία και το Σουδάν).
Ταυτόχρονα θα υποστηριχθεί η «βιώσιμη επανένταξη 75 μεταναστών», ενώ (σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη) η Βρετανία χρηματοδοτεί ένα επιπλέον πρόγραμμα Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης για ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Σχετικά αναφέρθηκε ότι κατά τις εκτιμήσεις του αρμόδιου βρετανικού φορέα, το κόστος επαναπατρισμού μιας οικογένειας που αναγκάζεται να επιστρέψει κατόπιν άρνησης ασύλου, μπορεί να φτάσει μέχρι τις 60.000 λίρες (72.917 ευρώ).