Ακολουθεί η Πυροσβεστική – Γενικό Συμβούλιο συγκαλεί η Ομοσπονδία των αστυνομικών
Έως τα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται να επιλεχθούν οι δύο υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος μετά τις πρόσφατες αποστρατείες των Κωνσταντίνου Κουνουγέρη και Δημήτρη Τσιαδή.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα ανέλαβε επισήμως την ηγεσία του Σώματος ο αντιναύαρχος (ΛΣ) Αθανάσιος Αθανασόπουλος στη θέση του κ. Δημήτριου Μπαντιά, έπειτα από απόφαση του ΚΥΣΕΑ και σχετικής εισήγησης του υπουργού Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Η νέα ηγεσία του Σώματος έχει αρκετές εκκρεμότητες καθώς «θα πρέπει με ταχύτητα να ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση του Λιμενικού Σώματος και να αναπροσαρμόσει το Λιμενικό Σώμα στη νέα του διάταξη, στον νέο Οργανισμό του», όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Ναυτιλίας.
Μετά την επιλογή των δύο υπαρχηγών τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συγκροτηθούν τα Συμβούλια Κρίσεων έτσι ώστε στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα από 10 ως 20 Μαρτίου ή μέχρι τα τέλη του μήνα να γίνουν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών του Σώματος.
Η λίστα των υποψηφίων για τις θέσεις των δύο υπαρχηγών (ΛΣ) περιλαμβάνει τα ονόματα των υποναυάρχων Αχιλλέα Ματσάγγου, Αθανάσιου Χονδρονάσιου, Γεώργιου Μπούρα, Βασίλειου Σιέττου, Παναγιώτη Πετρόπουλου και Γεώργιου Μπουμπόπουλου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι «φαβορί» για τις θέσεις των υπαρχηγών είναι οι κκ. Σιέττος και Πετρόπουλος. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές και επιλεγούν οι συγκεκριμένοι υποναύαρχοι, τότε θα γίνει «αυτεπάγγελτη αποστρατεία, λόγω επιλογής νεοτέρων τους» των υπόλοιπων τριών υποναυάρχων κκ. Ματσάγγου, Χονδρονάσιου και Μπούρα, οι οποίοι ήταν και συμμαθητές του νυν αρχηγού. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπαρχηγοί έχουν τον βαθμό του αντιναυάρχου.
Όπως ακριβώς συνέβη με την προαγωγή του υποναυάρχου Αθ.Αθανασόπουλου στον βαθμό του αντιναυάρχου και στη θέση του αρχηγού προκαλώντας την άμεση αποστρατεία των «αρχαιοτέρων» του κκ. Κουνουγέρη και Τσιαδή.
Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως φέτος αναμένεται να γίνουν αποστρατείες ορισμένων ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών (ο αριθμός αναμένεται να είναι περίπου 10 μαζί με τις πρόσφατες αποστρατείες λόγω επιλογής νέου αρχηγού) προκειμένου να υπάρξει φυσιολογική ροή ανανέωσης προσώπων, κάτι που δεν είχε γίνει πέρυσι και πρόπερσι.
Αναμονή και στην Πυροσβεστική
Την ίδια ώρα στην Πυροσβεστική βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για τις ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών που παρατάθηκαν εφέτος λόγω της επικείμενης συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ. και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Εκτιμάται ότι ως τα τέλη της εβδομάδας το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις επιλογές των αξιωματικών.
Μετά την ψήφιση θα ακολουθήσουν οι κρίσεις και οι μεταθέσεις – τοποθετήσεις των νέων διοικητών και περιφερειαρχών. Αμέσως θα ξεκινήσει αγώνας δρόμου καθώς θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα για τις περιοχές αρμοδιότητάς τους και να συμμετέχουν στον σχεδιασμό για την εφετινή αντιπυρική περίοδο που ξεκινά -τυπικά- από τον Μάιο αλλά ουσιαστικά από την 1η Ιουνίου.
Γενικό Συμβούλιο συγκαλεί η Ομοσπονδία των αστυνομικών
Η εισαγωγή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης την Τετάρτη 5 Μαρτίου για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής προκαλεί την αντίδραση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αστυνομικών.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) συγκαλεί Γενικό Συμβούλιο (θα παραβρεθούν ένστολοι ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας των πρωτοβάθμιων Ενώσεων των αστυνομικών) για τις 5 και 6 Μαρτίου καθώς «η εξέλιξη αυτή ουδόλως μας ικανοποιεί, αφού η θέση μας ήταν και παραμένει η σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη συνολική μεταρρύθμιση της ΕΛ.ΑΣ.» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στην ίδια ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου «πάσχει από κάθε πλευρά, δεν παρέχει κανένα εχέγγυο αποτελεσματικής λειτουργίας του έωλου οικοδομήματος που επιχειρείται να παρουσιασθεί ως αναγκαιότητα και μεταρρυθμιστική τομή στα αστυνομικά χρονικά της χώρας. Zητήσαμε το πάγωμα της διαδικασίας συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής έως ότου επανεξεταστεί το νομοπαρασκευαστικό πλαίσιο ενός σύγχρονου νομοθετήματος, σε ικανό προς εκπόνηση τούτου χρονικό διάστημα, με τη συμμετοχή επιστημονικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, ώστε με νηφαλιότητα να προκύψει μια Αστυνομία για την Ελλάδα του 21ου αιώνα».