Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκαλεί η υπόθεση της Ρωσίδας κατασκόπου «Μαρίας Τσάλλα» που δρούσε στην Ελλάδα.
Η δράση της δεν θυμίζει σε τίποτα κατασκοπευτικές ταινίες του Χόλιγουντ, καθώς φαίνεται ότι είχε εκπαιδευτεί για να κινείται απαρατήρητη σε κοινή θέα και όχι να αναλαμβάνει «επικίνδυνες αποστολές» σαν αυτές που βλέπουμε στο σινεμά, πριν την εντοπίσει η ΕΥΠ και φύγει από τη χώρα.
Ωστόσο, μέσω της δραστηριότητάς της στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντοπίζονται κάποια στοιχεία που ρίχνουν «φως» στις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για να κρύβεται σε κοινή θέα.
Πώς η «Μαρία Τσάλλα» έφτιαξε το ψεύτικο προφίλ της
Η 35χρονη Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, που πήρε το όνομα «Μαρία Τσάλλα», ήρθε στην Ελλάδα με τον ρόλο της κατασκόπου και έπρεπε να φτιάξει ένα «δεύτερο προφίλ», ένα προφίλ «κανονικού» ανθρώπου, μιας καθημερινής κοπέλας που ζει στο κέντρο της Αθήνας.
#greece #parthenon #acropolis #Athens #sunset pic.twitter.com/6poR0bMqyA
— mariephotogrece (@mariephotogrece) December 1, 2019
Για να μην τραβά πάνω της βλέμματα, έπρεπε να δημιουργήσει μια ολόκληρη «περσόνα»: η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα είναι κατάσκοπος, η «Μαρία Τσάλλα», όμως, είναι μια νεαρή κοπέλα υπεράνω πάσης υποψίας. Ζούσε στο Παγκράτι, είχε δικό της κατάστημα με είδη πλεκτικής στην ίδια περιοχή, λατρεύει τις γάτες και τη φωτογραφία.
Έτσι, εκτός από το προφίλ της στο Facebook, στο οποίο έκανε αναρτήσεις για ζώα που χάθηκαν, μεταξύ άλλων, και η δραστηριότητά της δεν κινούσε την περιέργεια, είχε σελίδες στην ίδια πλατφόρμα, αλλά και σε Instgram-Twitter, όπου ανέβαζε τις φωτογραφίες της.
Πώς έκρυβε η «Μαρία Τσάλλα» το πρόσωπό της από τις φωτογραφίες που ανέβαζε
Η παρατήρηση όσων ανέβαζε στα προφίλ της, στις σελίδες της αλλά και σε εκείνη του μαγαζιού της, δεν αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι υπάρχει κάτι ύποπτο. Ανέβαζε φωτογραφίες με πλεκτά κασκόλ, με γάτες, αλλά και κάποιες φωτογραφίες της ίδιας της «Μαρίας Τσάλλα», χωρίς, όμως, ποτέ να φαίνεται ξεκάθαρα το πρόσωπό της -το κάλυπτε με τρόπους που φαίνονται αθώοι, όπως με ένα καπέλο ή ένα κασκόλ.
Η δραστηριότητά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν φαίνεται ούτε υπερβολικά έντονη, ούτε όμως αραιή και τα προφίλ της μοιάζουν με εκείνα ενός καθημερινού ανθρώπου. Άλλωστε, ούτε η υπάλληλος που εργαζόταν στο κατάστημά της, ούτε ο σύντροφος που είχε η «Μαρία Τσάλλα» εδώ, στην Ελλάδα, γνώριζαν το παραμικρό σχετικά με την πραγματική της ταυτότητα.
Τι ανέβαζε η κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» στο Διαδίκτυο
Στις σελίδες της ως φωτογράφου ανέβαζε εικόνες που τράβηξε από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου -μεταξύ των οποίων και η Βραζιλία, όπου βρισκόταν ο -επίσης κατάσκοπος- σύζυγός της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ακόμα και οι φωτογραφίες, πάντως, φαίνονται σχεδιασμένες ώστε να μην τραβούν πάνω τους πολλή προσοχή. Δεν πρόκειται για περίεργες εικόνες, για εξεζητημένες συνθέσεις, αλλά για εντελώς απλές, συνηθισμένες φωτογραφίες που θα έβλεπες στο μπλογκ πολλών ανθρώπων που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την τέχνη της φωτογραφίας. Μάλιστα, για να φαίνεται η δουλειά πιο «επαγγελματική», η κατάσκοπος είχε στα στοιχεία επικοινωνίας ένα τηλέφωνο, ενώ είχε και δική της ιστοσελίδα.
Μέσα απ’ όλα αυτά, πάντως, μέσα από τόσες σελίδες, επαγγελματικές αλλά και προσωπικές, δεν αποκαλύπτονται στοιχεία της προσωπικής ζωής της «Μαρίας Τσάλλα». Τα στοιχεία που δίνει είναι αρκετά ώστε να στηθεί η ψεύτικη προσωπικότητα και να μπορεί να κινείται χωρίς να προκαλεί εντύπωση.