Νέες τάσεις αποκλιμάκωσης παρουσίασε ο πληθωρισμός στη χονδρική της ευρωζώνης, με την Ελλάδα να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση και τη δεύτερη μεγαλύτερη σε ετήσιο επίπεδο.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε τον Μάρτιο κατά 1,6% από τον Φεβρουάριο, λίγο λιγότερο από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για μηνιαία μείωση κατά 1,7%. Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα ο δείκτης είχε παρουσιάσει υποχώρηση κατά 0,4%.
Έτσι, ο δείκτης τιμών παραγωγού επιβράδυνε τον Μάρτιο στο 5,9% ετησίως, όσο περίμενε και η αγορά, από το 13,3% του Φεβρουαρίου.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 1,5% μηνιαίως, επιβραδύνοντας στον ετήσιο ρυθμό του 7%.
Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, η μείωση του πληθωρισμού στη χονδρική είχε οδηγό την πτώση των τιμών της ενέργειας που εμφάνισαν -4,8%, ενώ οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκαν κατά 0,4% και των κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 0,2%. Τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά είδαν μείωση τιμών κατά 0,3% και τα μη διαρκή κατά 0,9%.
Εξαιρουμένων πάντως των τιμών της ενέργειας, οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν μικρή αύξηση κατά 0,2%.
Η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση εμφανίστηκε στην Ελλάδα που είδε τον δείκτη τιμών παραγωγού να υποχωρεί κατά 7,3%, ενώ ακολούθησε η Ιρλανδία με -4,6% και η Λιθουανία με -4%.
Αντίθετα, στην Κύπρο παρατηρήθηκε μηνιαία επιτάχυνση κατά 2,4%, στην Γαλλία ο δείκτης αυξήθηκε κατά 2% και στην Κροατία κατά 0,5%.
Σε ετήσιο επίπεδο, η μεγαλύτερη μείωση ήταν στην Ιρλανδία με -29,9%, ενώ η Ελλάδα ακολούθησε με -10,8%, η Πορτογαλία με -3,9% και η Ισπανία με -1%.
Αντίθετα, στην Ουγγαρία είδε εκτίναξη του δείκτη στο 48,1% ετησίως, στην Σλοβακία αυξήθηκε στο 32,9% και στην Λετονία στο 27%.