Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς και ζητούν την άρση της επίταξής τους, που επιβλήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2013 και ισχύει ακόμα.
Τον Ιανουάριο του 2013, με αποφάσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης, επιτάχθηκαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό, όπως επίσης επιτάχθηκε και η χρήση των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.», που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».
Αμέσως, μετά την επιστράτευση, από το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση του «Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» που ζητούσε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που να παγώνει την επίταξη του προσωπικού του Μετρό, κ.λπ., ενώ αναμένεται από την Ολομέλεια του ΣτΕ η έκδοση της σχετικής απόφασης επί της κυρίας προσφυγής (αίτησης ακύρωσης) που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι στο Μετρό για επίμαχο θέμα.
Στο ΣτΕ προσέφυγαν η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών Εργαζομένων Κίνησης ΣΤΑΣΥ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Τραμ, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό και ζητούν να αρθούν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για την επίταξη.
Αναφέρουν στην προσφυγή τους ότι τον Οκτώβριο του 2013 ζήτησαν εγγράφως από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης την άρση της επίταξης τους, αλλά αυτό δεν έγινε και με την προσφυγή τους ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση τους αυτή.
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι η επίταξη είναι αντισυνταγματική και υποστηρίζουν ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι και οι προϋποθέσεις επιβολής της.
Τέλος, αναφέρουν ότι η επίταξη είναι εξαιρετικό μέτρο προς αντιμετώπιση πολέμου, θεομηνιών, περιπτώσεων κινδύνου της δημόσιας υγείας και ισχύει για όσο χρόνο υπάρχουν οι έκτακτες αυτές συνθήκες και όχι για αόριστο χρόνο.