Αποκαλυπτικός για το θέμα της κλιματικής κρίσης ήταν για άλλη μια φορά ο καθηγητής Χρήστο Ζερεφός, ο οποίος σχολίασε τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα μας.
«Τέτοια φαινόμενα θα μας ξανάρθουν» προειδοποίησε ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας για τον όγκο βροχής που δέχθηκαν περιοχές της χώρας και ειδικότερα η Μαγνησία στη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel.
«Οι μεσογειακές υφέσεις είναι γνωστές. (…) οι Σαχαριανές Υφέσεις, όπως λέγονται είναι ένα μείζον ζήτημα, αλλά τώρα, με τη συχνότητα που βλέπουμε να συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα και κυρίως την ένταση που δεν έχουμε ξαναδεί, δηλαδή αυτό που είδαμε στη Μαγνησία να πέσουν 60 εκατοστά βροχής μέσα σε 12 ώρες. Τα 60 εκατοστά, είναι τρεις φορές όσο έπεσε στη Μάνδρα» επισήμανε ο κ. Ζερεφός στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
«Βέβαια στη Μάνδρα έπεσε μέσα σε μικρό χρονικό μικρότερο χρονικό διάστημα, αλλά δεν παύει να είναι τερατώδες ύψος βροχής, τόνοι ολόκληροι πέσανε από νερό. Και βέβαια καμία υποδομή δεν μπορεί να τα απομακρύνει» προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, το πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ακολούθησε τους πρωτόγνωρους καύσωνες το φετινό καλοκαίρι. Μάλιστα εξέφρασε την απορία του, πώς μερικοί αμφισβητούν αν οι φετινοί καύσωνες ήταν ακραίο φαινόμενο. «Αυτό που είδαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες που έχουν παρατηρηθεί σε αυτούς τους μήνες, στα 150 χρόνια που έχουμε μετρήσει στην Ελλάδα. Τελείωσε. Όλα τα άλλα και όποιοι τα λένε, τα λένε για δικούς τους λόγους. Δεν τα λένε γιατί η επιστήμη δείχνει αυτό. Τα νούμερα λένε αυτά που σας λέω εγώ» είπε χαρακτηριστικά.
«Οδεύουμε στην πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος»
«Πλέον δεν εκπλήσσομαι γιατί οδεύουμε ολοταχώς έτσι όπως πάμε στην πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τεράστια ζώνη που αφορά περίπου στη μισή μάζα της ατμόσφαιρας του βορείου ημισφαιρίου, η οποία είναι σε πλήρη αστάθεια. Ξεκινάει από το Τέξας, φτάνει μέχρι την Κίνα. Η Μεσόγειος είναι ένα κόκκινο πανί για αυτή τη μάζα. Βλέπουμε ότι δοκιμάζονται η Ισπανία, η Ιταλία, εμείς και εν μέρει η Τουρκία και η Κύπρος» επισήμανε και τόνισε ότι για να προστατευθούμε πρέπει να προσαρμοστούμε.
«Αυτό που πρέπει να ξέρει όλος ο κόσμος είναι ότι το μόνο που χρειαζόμαστε είναι σε αυτή τη φάση η προσαρμογή και η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων και σκουπιδιών. Τρία πράγματα απλά, τα οποία μπορεί να τα κάνει ο καθένας. (…)Τα θύματα είναι συνάρτηση της αισιοδοξίας του καθενός. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να τα βάλει με έναν κεραυνό, ορίστε, περάστε γνωρίστε τον κύριο κεραυνό. Θέλει κάποιος να γνωρίσει τον κεραυνό από κοντά; Δεν νομίζω» προσέθεσε ο κ. Ζερεφός.
Σε σχέση με τις καταστροφές που αφήνουν πίσω τους οι πλημμύρες, ο κ. Ζερεφός, σχολίασε ότι είναι τεράστια η ευθύνη των τοπικών αρχών, σημειώνοντας ωστόσο με 60 εκατοστά βροχής μέσα σε λίγες ώρες, δεν υπάρχει περίπτωση να σχεδιάσει κανείς υπονόμους για απορροή των ομβρίων υδάτων, κάποιο σύστημα το οποίο να αντέχει σε ένα τόσο πολύ ακραίο φαινόμενο.
«Άρα οι μεσογειακές χώρες θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι θα κάνει. Μέχρι πρότινος, πριν από λίγα χρόνια δεν ήξεραν ότι πρέπει να ανέβουν σε όροφο όταν υπάρχει πλημμύρα. Προσπαθούσαν να βγουν να φύγουν από το σπίτι τους, ενώ πρέπει να μείνεις στο σπίτι σε κλειστό χώρο και να ανέβεις πάνω στην ταράτσα. Αυτό είναι κοινή λογική, την οποία ακολουθούν όλες οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει πλημμύρες» ανέφερε ο Καθηγητής.