Σεμινάριο με θέμα: «Πολιτικές αναταραχές, οικονομική αβεβαιότητα και ασφάλεια στη Μεσόγειο» διοργανώνει σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη η Ειδική Ομάδα για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία.
Την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος, αφού επισήμανε ότι τα γεγονότα που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στη Βόρειο Αφρική και γενικότερα στον αραβικό κόσμο, καθιστούν πιο επίκαιρο από ποτέ το θέμα του σεμιναρίου, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετσάλνικος, η χώρα μας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης διαδραματίζει ρόλο «κλειδί» στην περιοχή και ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, ενώ είναι πρόθυμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της δείχνοντας έμπρακτα την προσφορά της και στις δύσκολες στιγμές.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τάχθηκε υπέρ της έναρξης ενός Μεσογειακού Διαλόγου με στόχο την αύξηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, ενώ υπογράμμισε ότι τα γεγονότα στη Βόρειο Αφρική θα επηρεάσουν και τις οικονομίες της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Όπως παρατήρησε η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει ήδη δημιουργήσει παρενέργειες στις αγορές αλλά και στο εμπόριο, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες της Βόρειας Αφρικής είναι σημαντικοί οικονομικοί εταίροι της Ελλάδας.
Επίσης, αναφέρθηκε και στο Μεσανατολικό υποστηρίζοντας ότι η επίλυσή του παραμένει σταθερή επιδίωξη για την ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι στην ανοικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών στις χώρες της Βορείου Αφρικής. Ωστόσο, παρατήρησε ότι θα πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα όχι με βάση τη δική μας εμπειρία αλλά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την κουλτούρα κάθε χώρας, αφού, όπως είπε «η Δημοκρατία δεν μεταφυτεύεται» αλλά οικοδομείται από τους ίδιους τους λαούς.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας κατά την ομιλία του με θέμα «Η άποψη της Ελλάδας για την πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου και τις συνέπειές της στην Ευρώπη», αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις των ημερών αλλά και στο ρόλο της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λιβύη και τις χώρες της Βορείου Αφρικής. Μάλιστα, έκανε λόγο για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο τύπου Μάρσαλ, το οποίο θα αποτελέσει ουσιαστικά μια επένδυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στη διαμόρφωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δρούτσας στο θέμα των μεταναστευτικών ροών σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο τις χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, και γι΄ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ομαδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Καλύτερα να επενδύσουμε βραχυπρόθεσμα, ώστε να υπάρξει έλεγχος των μεταναστευτικών ροών, που θα προκύψουν μέσα από τα γεγονότα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, παρά να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας.
Επίσης, υπογράμμισε ότι ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα αντιμετωπίσει την κατάσταση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση προκειμένου να αποδείξει ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή.
Ακόμη σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για την ΕΕ και υπενθύμισε την προσφορά της χώρας μας στη μεταφορά ξένων υπηκόων από τη Λιβύη, σημειώνοντας ότι αποδείξαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι οι εξελίξεις είναι τόσο σημαντικές που χρειάζεται συντονισμός και συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα αλλά και τις χώρες της Μεσογείου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προώθησης της «Ένωσης για τη Μεσόγειο».
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ Ευτύχης Δαμιανάκης ανέφερε ότι η χώρα μας έχει ήδη χαιρετίσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταδίκη της χρήσης βίας από το καθεστώς της Λιβύης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται, λειτουργεί τόσο σε εθνικό και ευρωπαϊκό όσο και σε νατοϊκό πλαίσιο για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο κύκλος των εναρκτήριων ομιλιών έκλεισε με τους Β. Έρντεμ και Δρ. Κ. Λάμερς, επικεφαλής της ειδικής ομάδας για τη Μεσόγειο και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΝΑΤΟ, αντίστοιχα, οι οποίοι μεταξύ άλλων υπογράμμισαν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ευρωατλαντική συμμαχία στη διασυνοριακή ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
Όπως παρατήρησαν η κατάσταση στην περιοχή αλλάζει, η αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη, και «όλοι καλούμαστε να διαμορφώσουμε το μέλλον και πρέπει να το κάνουμε τώρα».
«Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι η Συμμαχία βασίζεται σε κοινές αξίες. Σε περίπτωση που οι εταίροι μας, μας το ζητήσουν είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε. Να στείλουμε ένα μήνυμα στους ανθρώπους αυτών των χωρών ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν μας το ζητήσουν», υπογράμμισε ο κ. Λάμερς.