Τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση, αναγγέλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Βασική αρχή των ρυθμίσεων που θα φέρει η κυβέρνηση για την εκτός σχεδίου δόμηση θα είναι η δημιουργία ενός οικονομικού αντικινήτρου, αντίστοιχου με την εισφορά σε γη και χρήμα που προβλέπεται για τα ακίνητα που πολεοδομούνται για πρώτη φορά, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, επισήμανε πως όποιος θα χτίζει εκτός σχεδίου θα εισφέρει ένα ποσό, καθώς το κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει υποδομές, δίκτυα υδάτων, συλλογή απορριμμάτων, επέκταση δρόμων.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως το τέλος που θα επιβληθεί θα συνδέεται με την αντικειμενική αξία των κτισμάτων που θα δομούνται, όχι με των οικοπέδων, αλλά και με άλλα κριτήρια, όπως με το μέγεθος της επιβάρυνσης μιας περιοχής από την εκτός σχεδίου δόμησης.
Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει στην εκτός σχεδίου δόμηση
Τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση
Χαρακτήρισε σημαντικό ότι τα ποσά από το περιβαλλοντικό ισοζύγιο δεν θα συγκεντρώνονται σε άνα κουβά, αλλά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να δαπανώνται μόνο σε έργα για τα οποία προορίζονται τα χρήματα. Όπως αποσαφήνισε, τα έργα θα προκύπτουν από την προτεραιοποίηση που θα θέτουν οι πολεοδομικές μελέτες που σήμερα υλοποιούνται.
Εκτός από το οικονομικό αντικίνητρο γνωστοποίησε πως θα θεσπιστούν κι άλλα δύο: στην κοινόχρηστη οδό και στο «πρόσωπο» των οικοπέδων στον κοινόχρηστο δρόμο, που θα οριστεί στα 25 μέτρα.
Προσδιόρισε ότι η φιλοσοφία της νέας ρύθμισης είναι ότι ακόμη και εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να είναι συγκεντρωμένη.
Λύση για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου
Λύση – ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες «τυφλών» οικοπέδων, δηλαδή εκτός σχεδίου πόλεως, μελετά η κυβέρνηση ως μεταβατικό στάδιο μέχρι την οριστικοποίηση του πολεοδομικού σχεδίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να οικοδομήσουν, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με την παράλληλη καταβολή περιβαλλοντικού τέλους.
Η ρύθμιση που προωθείται από την κυβέρνηση για να λάβουν άδεια δόμησης ιδιοκτήτες οικοπέδων τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων εκτός σχεδίου πόλεως, που έχουν «πρόσωπο» σε μη αναγνωρισμένο πολεοδομικά κοινόχρηστο δρόμο, προβλέπει τρεις βασικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News.
Η ύπαρξη της οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων να φαίνεται σε αεροφωτογραφίες πριν από το 1977. Δηλαδή, μέσω των εικόνων να αποδεικνύεται ότι υπήρχε πρόσοψη του οικοπέδου σε κοινόχρηστο δρόμο.
Οι δρόμοι στους οποίους τα οικόπεδα έχουν «πρόσωπο», να έχουν πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρα.
Οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν ειδικό τέλος για την έκδοση οικοδομικής άδειας ως πρόβλεψη περιβαλλοντικού ισοδύναμου. Το ποσό θα καταβάλλεται πριν από την έκδοση οικοδομικής άδειας, σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής στον Δήμο στον οποίο βρίσκεται το οικόπεδο.
«Παράθυρο» οικοδόμησης για τουλάχιστον έναν χρόνο
Ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός, που σε κάποια σημεία θα «κλειδώσει» τελευταία στιγμή, αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη (09/01) στο Υπουργικό Συμβούλιο, διά στόματος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη.
Ο νέος σχεδιασμός έχει ως στόχο να αποσαφηνίζει το πλαίσιο και να παρέχει λύσεις σχετικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, την οικοδόμηση, την αυθαίρετη δόμηση, τη δόμηση εκτός σχεδίου, τα όρια των οικισμών, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται πολεοδομικές μελέτες που αφορούν οριοθετήσεις, οικισμούς και χαρακτηρισμούς δημοτικών δρόμων, αλλά και ρυθμίσεις για τη δόμηση εκτός σχεδίου.