“Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι η μεγαλύτερη πολιτική φυσιογνωμία της νεότερης Ελλάδας”, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα: “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι πολιτειακοί θεσμοί” που πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσε “Κρητικιά και βενιζελική” και επεσήμανε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις ιδεολογικές του πεποιθήσεις ήταν σαφώς φιλελεύθερος.
Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στις τρεις περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και μίλησε για τα επιτεύγματά του. Παράλληλα σημείωσε ότι ο Κρητικός πολιτικός έκανε και λάθη.
“Ο εθνικός διχασμός τού επιβλήθηκε λόγω των αντισυνταγματικών ενεργειών της βασιλείας και δεν πιστεύω ότι τον προκάλεσε ο ίδιος”, υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο “ριζικά αναμορφωτή”.
“Αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένας άλλος αλλά η ιστορία και η συνείδηση του έθνους τον έβγαλε από το πλαίσιο του εθνικού διχασμού”, τόνισε.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης είπε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά τη γνώμη του είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που αξίζει να φέρει τον τίτλο του εθνάρχη.
Ανέφερε μάλιστα πως ο πολιτικός χώρος στον οποίο ο ίδιος ανήκει, δηλαδή αρχικά η Ένωση Κέντρου και μετά το ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως συνδεδεμένος με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την ιδεολογία του.
Επιπλέον μίλησε για την πολιτική που εφήρμοσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος, όπως είπε, “για τη μισή Ελλάδα ήταν σατανάς”. Ωστόσο τόνισε ότι σήμερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναγνωρίζεται ως κορυφαίος έλληνας πολιτικός και από τους αντιπάλους του.
Όταν ξαναπήρε το λόγο η κ. Μπακογιάννη θέλοντας να απαντήσει στον κ. Χυτήρη υπενθύμισε ότι στο παρελθόν “υπήρξε επιχείρηση αποκαθήλωσης των φωτογραφιών του Βενιζέλου από διάφορα γραφεία κατ’ εντολήν του κεντρικού ΠΑΣΟΚ”.
“Η απάντησή μου είναι ότι επί χρόνια απαντούν οι Κρητικοί με τη ψήφο τους”, ανταπάντησε ο κ. Χυτήρης.
Στην ίδια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή αφιέρωμα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο περιοδικό “Ιστορία”, μίλησαν ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Γ. Μακριδάκης, η διευθύντρια του κέντρου έρευνας ιστορίας νεότερου ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Ε. Γαρδικά-Κατσιαδάκη και ο αναπληρωτής καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Ε. Χατζηβασιλείου.