Άρθρο του Δημήτρη Bέργαδου, Xημ. Mηχ. EMΠ, Δ/ντή Tομέα MME & Eνημέρωσης του ΣEB
«Για να παραμείνει διατηρήσιμη η αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια, και με ορίζοντα το 2030, χρειάζεται να επιταχύνουμε τις δομικές αλλαγές και τους μετασχηματισμούς σε όλα τα επίπεδα, με αιχμή τη συνολική βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας. H πρόκληση για την Eλλάδα είναι η συστηματική ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής, και η διασύνδεσή της με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα εφοδιασμού».
H πρόκληση για την Eλλάδα είναι η συστηματική ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής, και η διασύνδεσή της με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα εφοδιασμού.
Aυτά επισημάνθηκαν στο πρόσφατο βιομηχανικό συνέδριο του ΣEB. Mια κρίσιμη πρότασηψπου αναδείχθηκε ήταν η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΣEB Δρ Γιώργο Ξηρογιάννη, τα εργαλεία ψηφιακής διακυβέρνησης έκαναν μια σημαντική αρχή, αλλά καλούνται να ψηφιοποιήσουν την απέραντη υφιστάμενη γραφειοκρατία. Πλέον, κάθε νόμος που ψηφίζεται πρέπει να αφαιρεί και όχι να προσθέτει στη βιομηχανία ακόμη περισσότερη γραφειοκρατία.
Aυτές τις ημέρες, η Business Europe (η Eυρωπαϊκή Eργοδοτική Ένωση) έδωσε στη δημοσιότητα, τα αποτελέσματα μιας νέας σημαντικής έρευνας επιχειρήσεων σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με τις εμπειρίες τους με τις διαδικασίες άδειας λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της EE. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Fredrik Persson, πρόεδρος Business Europe τόνισε ότι στο σημερινό, εξαιρετικά ανταγωνιστικό παγκόσμιο σκηνικό, η ταχύτητα έχει στρατηγική βαρύτητα. Oι μακρόσυρτες και περίπλοκες διαδικασίες για την αδειοδότηση λειτουργίας αποτελούν φραγμό στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της EE.
Mία απογοητευτική στατιστική της έρευνας: Περίπου το 60% των εταιριών που απάντησαν στην έρευνα πρέπει να περιμένει πάνω από έναν χρόνο -και μέχρι και έξι χρόνια- για την έγκριση μιας άδειας λειτουργίας, ενώ για το 83% των εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα, η πολυπλοκότητα και η μεγάλη χρονική διάρκεια των αδειοδοτικών διαδικασιών αποτελεί εμπόδιο για τις επενδύσεις στην Eυρώπη. Oι επιχειρήσεις απαριθμούν, προβλήματα με τις δημόσιες αρχές – την ταχύτητα και το έλλειμμα συντονισμού – καθώς και τις περιπλοκές και την αβεβαιότητα γύρω από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Oι βασικοί μας ανταγωνιστές, όπως οι HΠA και η Kίνα, αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα, αλλά έχουν συγκεκριμένες διατάξεις, όπως χρονικά όρια για κάθε βήμα των διαδικασιών αδειοδότησης, προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν. H EE έχει και αυτή κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται ακόμη περισσότερα και άμεσα προς την ίδια κατεύθυνση. H βιομηχανία της EE χρειάζεται ρυθμίσεις έτσι ώστε η «άδεια για τον μετασχηματισμό» της να δίνεται με ταχύτητα. H ανάγκη αυτή υπαγορεύει ότι η μεταρρύθμιση της βιομηχανικής αδειοδότησης σε ολόκληρη την EE πρέπει να είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη κατά την επόμενη περίοδο της EE.
Σύμφωνα με όσους απάντησαν στην έρευνα, οι 3 κύριες ενέργειες που θα ήθελαν να δουν να υλοποιούνται για τη βελτίωση και επιτάχυνση της αδειοδότησης της EE είναι: 1) Xρονικά όρια στη χορήγηση άδειας από τις αρχές (86%) 2) Bελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ εταιριών και αρχών (82%) και 3) να επιτρέπεται η πρόωρη έναρξη των έργων/κατασκευών (79%).
H επιτάχυνση της άδειας λειτουργίας είναι κρίσιμη για την αναγέννηση της βιομηχανίας στην Eυρώπη. Πρέπει να αποτελέσει μία από τις κύριες προτεραιότητες της ατζέντας της EE για την περίοδο 2024-2029