Η Ελλάδα, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά της να συνεισφέρει δραστικά στις παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ενισχύει την προστασία των ωκεανών, φιλοξενώντας την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς «Our Oceans» (OOC-9). Η διάσκεψη διεξάγεται από τις 15 έως τις 17 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενισχύοντας το διεθνές προφίλ της χώρας σε θέματα περιβαλλοντικής δράσης και διαχείρισης των θαλάσσιων πόρων.
Αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελεί το “Our Ocean Youth Leadership Summit”, που διεξάγεται σήμερα, αποσκοπώντας στην αφύπνιση της νέας γενιάς για τη βιωσιμότητα των ωκεανών.
Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας
Η 9η διάσκεψη Our Ocean Conference (OOC-9), που φιλοξενείται αυτή τη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί μια κρίσιμη διεθνή πλατφόρμα συνεργασίας για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των θαλασσών και των ωκεανών. Η διάσκεψη, η οποία ξεκίνησε το 2014 από πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, αναπτύσσεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή πολλών χωρών και οργανισμών, καθιστώντας τη μια σημαντική συνάντηση για την ενίσχυση της παγκόσμιας δέσμευσης προς τα θαλάσσια ζητήματα.
Στόχος της διάσκεψης είναι να ξεπεραστούν οι αφηρημένες συζητήσεις και να καταλήξει σε συγκεκριμένες δράσεις και δεσμεύσεις. Όπως αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στις προηγούμενες διασκέψεις έχουν υπογραφεί 2.161 δεσμεύσεις από κράτη και διεθνείς οργανισμούς, με οικονομικό αποτύπωμα που υπερβαίνει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ελλάδα, ως χώρα με μακραίωνη ναυτική παράδοση και σημαντικότατη ακτογραμμή, έχει έναν προνομιακό ρόλο στη διάσκεψη, αναλαμβάνοντας εικοσι δεσμεύσεις που στοχεύουν στην προστασία των ελληνικών θαλασσών και στη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων σε αυτές. Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση μεγάλων θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο και η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες στις προστατευόμενες περιοχές.
Επιπλέον, η διάσκεψη επικεντρώνεται σε έξι βασικούς τομείς δράσης: Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία, Κλιματική Αλλαγή, Ναυτική Ασφάλεια, Βιώσιμη Αλιεία και Θαλάσσια Ρύπανση. Κάθε θεματική περιοχή προσεγγίζεται με ολιστικό τρόπο, προκειμένου να αναπτυχθούν συνεκτικές και αποτελεσματικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων περιοχών παγκοσμίως.
Η OOC-9 αποτελεί ένα παράδειγμα της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας στην προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών, με την Ελλάδα να έχει την ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, αναδεικνύοντας την σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο.