Φέτος, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) θα τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις τιμούν τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν άδικα από τη βία των Νεότουρκων και των Κεμαλιστών, πολλές από τις οποίες παραμένουν άταφες στα πατρογονικά τους εδάφη.
Το 2024 σηματοδοτεί σημαντικά ορόσημα για την ΠΦΓ: την 20ή επέτειό της, 30 χρόνια από τότε που το ελληνικό κοινοβούλιο ανακήρυξε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης και 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Από τη Δευτέρα 13 Μαΐου έως την Κυριακή 19 Μαΐου στην Αθήνα και έως το Σάββατο 18 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας θα λειτουργήσει ενημερωτικά περίπτερα στις πλατείες Συντάγματος και Αριστοτέλους αντίστοιχα.
Το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 20:00, η Ένωση Ποντιακών Σωματείων Ελλάδος και Νήσων, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, θα φιλοξενήσει στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά την “Πυρρίχιο Φυγή”, μια μουσικοαφηγηματική εκδήλωση σε σκηνοθεσία Ηλία Υφαντίδη, που θα τιμήσει αυτή την ιστορία.
Την Κυριακή 19 Μαΐου, στην Αθήνα, η κεντρική εκδήλωση ξεκινά με επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών στις 11:00, με ομιλία του Προέδρου της ΠΦΓ Γιώργου Βαρυθυμιάδη.
Στις 12:00, θα γίνει αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τους Πόντιους Ευζώνους. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ επίσημος προσκεκλημένος είναι ο Δρ Κλέαρχος Κυριακίδης, επισκέπτης καθηγητής στο UCLan Cyprus.
Η πομπή προς την τουρκική πρεσβεία θα ξεκινήσει στις 13:00, με αποκορύφωμα την επίδοση ψηφίσματος.
Στη Θεσσαλονίκη, ένα αφιέρωμα με μουσική και αφηγήσεις θα παρουσιαστεί το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 20:30, στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ θα ακολουθήσει ζωντανή σύνδεση με την “Πυρρίχιο Φυγή”. Στις 23:00, θα αφεθούν φανάρια από το λιμάνι για να τιμηθούν οι 353.000 ψυχές.
Την Κυριακή 19 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, η κεντρική εκδήλωση ξεκινά με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας στις 18:30, με κεντρικό ομιλητή τον Δρ Χρήστο Κληρίδη, πρόεδρο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick.
Η πομπή προς το τουρκικό προξενείο θα ξεκινήσει στις 20:15.
Το εβδομαδιαίο “Πανποντιακό Πανιούρ 2024” έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στην πόλη των Σουρμένων, διατηρώντας τις παραδοσιακές αξίες και τιμώντας την αιωνόβια μετανάστευση από τον ιστορικό Πόντο.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Φωτεινής Εβδομάδας, όπως κάθε χρόνο, ο σύλλογος διοργανώνει πενθήμερες εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την Κυριακή του Θωμά την τήρηση του Ταφικού Εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων. Το έθιμο αυτό, το οποίο χρονολογείται από την αρχαιότητα και συνεχίζεται στο πλαίσιο της χριστιανικής πίστης, ιστορικά τηρήθηκε τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, αναδεικνύοντας τη χριστιανική πίστη των Ποντίων στην ανάσταση και τιμώντας τους νεκρούς τους.
Πλήθος Ποντίων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρώνονται στα Σούρμενα για να ζήσουν από κοντά αυτή την παράδοση. Αφού παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Σούρμενα, κλήρος και εκκλησίασμα μεταβαίνουν στο τοπικό νεκροταφείο. Εκεί, κάθε οικογένεια συγκεντρώνεται στον τάφο των προγόνων της, όπου οι νοικοκυρές απλώνουν τραπεζομάντιλα και τοποθετούν τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μεζέδες και ούζο, περιμένοντας τον ιερέα να τελέσει το τρισάγιο (μια σειρά προσευχών για τον νεκρό).
Ο Γιώργος Σαραφίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, σημείωσε: “Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής μας, πρόσφυγες από τον Ιστορικό Πόντο, όχι μόνο ίδρυσαν τον οικισμό των Νέων Σουρμένων Αττικής, αλλά συνέχισαν το πολιτιστικό τους ταξίδι στο χρόνο με την ίδρυση του συλλόγου μας. Μέσω του συλλόγου, τα δάκρυα έγιναν ποίηση, ο πόνος ελεγεία και η νοσταλγία στίχοι, μετατρέποντας τη δοκιμασία του εκτοπισμού σε αφήγηση και ιστορία. Στην 100ή επέτειο του συλλόγου μας, η μεγάλη αφήγηση της ιστορίας συναντά προσωπικές και συλλογικές μαρτυρίες, οικογενειακές ιστορίες, εμπειρίες πόνου και νοσταλγίας, και την ανάγκη για θεραπεία και γρήγορη μετάβαση στο μέλλον. Η γνώση της ιστορίας, των εθίμων και των παραδόσεων ενός λαού, είτε ως εμπειρία για τους παλαιότερους είτε ως παράδοση για τους νεότερους, χρησιμεύει ως ανεκτίμητος οδηγός για τη χάραξη μιας πορείας προς το μέλλον. Αυτό ακριβώς κάνει η ένωσή μας εδώ και δεκαετίες. Όσοι οραματίζονται, πιστεύουν, σχεδιάζουν και εργάζονται για το μέλλον, αξίζουν να το βιώνουν και να είναι υπερήφανοι γι’ αυτό”.
Οι εκδηλώσεις στα Σούρμενα θεωρούνται σημαντικός πολιτιστικός θεσμός για τους Πόντιους, που αντιστέκεται στην αποσύνθεση της κοινωνίας και των πολιτιστικών μας αξιών.