Στόχος του νέου ψηφιακού τέλους συναλλαγών είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής σε συναλλαγές, όπως τα δάνεια, που μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν στο εξωτερικό για να αποφευχθεί η καταβολή φόρων.
Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το τέλος θα επιβάλλεται πλέον και σε συμβάσεις που συνάπτονται εκτός Ελλάδας, αλλάζοντας δραστικά το τοπίο φορολόγησης των δανείων.
Η αλλαγή αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της «εδαφικότητας» που ίσχυε έως τώρα. Σύμφωνα με το προηγούμενο πλαίσιο, το τέλος ίσχυε μόνο για συναλλαγές που λάμβαναν χώρα στην Ελλάδα, τόσο ως προς τη σύνταξη του εγγράφου όσο και ως προς την εκτέλεση της συναλλαγής.
Πλέον, με την κατάργηση αυτού του περιορισμού, το ψηφιακό τέλος συναλλαγών θα αγγίζει όλες τις σχετικές συναλλαγές, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου πραγματοποιούνται, αρκεί να υπάρχει ένας τουλάχιστον συμβαλλόμενος με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
Τι αλλάζει με το νέο ψηφιακό «Τέλος Συναλλαγής»
Με τις διατάξεις που εισηγείται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το Τέλος Χαρτοσήμου αντικαθίσταται από το Τέλος Συναλλαγής, το οποίο έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
- επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο,
- αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους,
- επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα,
- ρυθμίζει πολλά ζητήματα που το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο δεν είχε ρυθμίσει με σαφήνεια, όπως:
- το υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης
- τον υπόχρεο προς απόδοση του φόρου
- τον βαρυνόμενο με τον φόρο
- περιέχει ψηφιακή διαδικασία απόδοσης του τέλους,
- καταργεί πολλές περιπτώσεις επιβολής χαρτοσήμου,
- θέτει ανώτατο όριο φορολογικής επιβάρυνσης για ορισμένες κατηγορίες τέλους συναλλαγής.