Το τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στο Βόλο με τα νεκρά ψάρια που έχουν ξεβραστεί στην ακτογραμμή από την λίμνη Κάρλα οδήγησε τις αρμόδιες αρχές να κηρύξουν την πόλη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για ένα μήνα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση στον Παγασητικό κόλπο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του δήμου Βόλου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο, σύμφωνα με το ανωτέρω 9 σχετικό, στις 28-08-2024. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα μήνα, δηλαδή έως και 30 Σεπτεμβρίου 2024. «Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας», επισημαίνεται.
Συνεχίζεται η κόντρα δήμου – Περιφέρειας
Την ίδια στιγμή που η τοπική κοινωνία «βράζει» με την ποιότητα ζωής των κατοίκων να έχει υποβαθμιστεί και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και καταλυμάτων να υποφέρουν καθώς χάνουν την πελατεία τους η κόντρα δήμου και Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζεται.
Ο Αχιλλέας Μπέος κατηγορεί τον Δημήτρη Κουρέτα ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν και έδωσε εντολή να γίνει θάψιμο των νεκρών ψαριών δεύτερο να ισχυρίζεται πως δεν φταίει η σημερινή διοίκηση.
Ο κ. Μπέος και ο κ. Κουρέτας φιλοξενήθηκαν στην πρωινή εκπομπή του OPEN εναλλάξ.
«Το μεγάλο έγκλημα και σκάνδαλο είναι γιατί έδωσε ο Περιφερειάρχης εργολαβία και εντολή να θάψουν τα ψάρια στην κοίτη του ποταμού. Είναι περιβαλλοντικό έγκλημα. Εκεί κοντά υπάρχουν σπίτια και γεωτρήσεις που παίρνουν νερό οι κάτοικοι. Χρειάζεται να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε. Τους πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη, Για αυτό υπέβαλλα μήνυση και το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Την εντολή την έδωσε ο Περιφερειάρχης. Η νομοθεσία λέει για καύση και όχι να τα θάψουμε.
Ενώ έλεγε πως θα πάνε για καύση τα ψάρια, ο Περιφερειάρχης ζήτησε από όμορο Δήμο (σ.σ. Ρήγα Φεραίου) να του παραχωρήσει χώρο που είναι κοντά στην λίμνη Κάρλα για να τα θάψει. Και ενέκρινε άδεια ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο ΔΣ για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση η Περιφέρεια. Δεν θα κάνει το Βόλο χωματερή ο Περιφερειάρχης. Να κάνει αυτό που επιβάλλει ο νομός. Υπάρχει αποτεφρωτήριο στη Λάρισα. Τώρα δεν ξέρω γιατί δεν το κάνει ο Περιφερειάρχης.
Ήδη έχουν κατέβει οι μπλε σημαίες για να μην κάνουν μπάνιο οι οικογένειες. Καταστράφηκε το παραλιακό μέτωπο. Οι επιχειρηματίες της περιοχής και οι ψαράδες. Έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να απαλλαχτούν οι πληγέντες από φόρους και προστιμάτα. Σαν ΔΣ θα πάρουμε απόφαση για τα δημοτικά τέλη. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει λύση να βοηθήσει του ανθρώπους».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας απάντησε πως «υπάρχει σύμβαση με εργολάβο που μαζεύει τα ψάρια και μεταφέρονται σε ειδικούς καυστήρες που είναι στη Λάρισα. Η εικόνα στον Βόλο έχει βελτιωθεί. Το γεγονός που κατήγγειλε ο Αχιλλέας Μπέος είναι αντικείμενο του Εισαγγελέα και θα ερευνήσουν αν θάφτηκαν τα ψάρια. Εγώ δεν έδωσα καμιά εντολή. Ο εργολάβος έκανε αυτό που του είπαμε.
Για κάποια ζώα σε μερικές περιπτώσεις γίνεται υγειονομική ταφή. Όπως προβλέπει ο νομός. Υπάρχει περίπτωση να γίνει υγειονομική ταφή. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί το εργοστάσιο τόσο μεγάλο αριθμό ζώων. Από το νόμο προβλέπεται καύση είτε υγειονομική ταφή. Όπως και στην περίπτωση Daniel. Μέχρι στιγμής δεν έχει ταφή ψαριών, αλλά άμα χρειαστεί θα γίνει.
Όλοι έχουν βγάλει την ουρά απ έξω και εμείς διαχειριζόσαστε το πρόβλημα. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβουν όλοι την ευθύνη που τους αναλογεί. Πού ήταν τα Υπουργεία; Όλοι κάθονται στην καρέκλα τους και κατηγορούν».
ΠΗΓΗ: newsbreak.gr