Tί ψάχνει η DEA, o ρόλος και οι περγαμηνές του επικεφαλής των ερευνών Γ. Ραχωβίτσα
Οι τελευταίες αποκαλύψεις για την δράση του παγκόσμιου καρτέλ ηρωίνης με πλοκάμια στην Ελλάδα, μετά από πληροφορίες που έφτασαν στην Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών DEA, ανοίγουν ένα νέο μέτωπο ανελέητου κυνηγητού των μελών της εμπορίας του «λευκού θανάτου», που δρουν στο ελληνικό έδαφος και επεκτείνονται σε άλλες χώρες.
Οι έρευνες για την ανακάλυψη των μεγάλων «ψαριών» της ηρωίνης από την DEA βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τον νευραλγικό ρόλο στο κυνήγι των ναρκωβαρόνων έχει αναλάβει ένας Έλληνας αξιωματικός με «ειδικό» βάρος σε τέτοιες υποθέσεις, ο Γιάννης Ραχωβίτσας.
Η υπόθεση, σε ό,τι αφορά την πλήρη διαλεύκανση της και τη στρατιά των πρωταγωνιστών και των «εγκεφάλων» της σπείρας δεν είναι εύκολη. Η πορεία των ερευνών όμως, γίνεται με εντατικούς ρυθμούς και άριστο επαγγελματικό γεγονός που προσδίδει την πεποίθηση ότι θα φτάσουμε στην άκρη του νήματος για τον Έλληνα «Εσκομπάρ» και των υπεράνω υποψίας συνεργάτες του.
Ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. τοποθετήθηκε ως επικεφαλής ερευνών της DEA στην Αθήνα. Οι Αμερικανοί τον επέλεξαν, εκτιμώντας τις ικανότητές του, τις οποίες διαπίστωσαν από την πολυετή συνεργασία που είχαν μαζί του, λόγω των αρμοδιοτήτων του στην Αστυνομία, και από την υποστήριξη πολλών στελεχών της πρεσβείας των ΗΠΑ που είχαν συνεργαστεί μαζί του, μέσω της DEA.
Η πληροφορία ότι μεταφέρονται με φορτηγά τεράστιες ποσότητες ηρωίνης, τις αποθηκεύουν σε βίλα στη Φιλοθέη και στη συνέχεια τις μεταφέρουν σε μυστική αποθήκη στο Κορωπί, όπου γινόταν η συσκευασία των ναρκωτικών μέσα σε σάκους μαρμαρόσκονης και στη συνέχεια θα μεταφερόταν στο Βέλγιο αποδείχθηκε «χρυσή».
Η επιχείρηση εξάρθρωσης του κυκλώματος στήθηκε αμέσως, με ιθύνοντα νου τον Γιάννη Ραχωβίτσα και η έφοδος από Αμερικανούς «ράμπο» και άνδρες του Λιμενικού οδήγησε στη σύλληψη του 40χρονου εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη, με τα τέσσερα δεξαμενόπλοια στο Ντουμπάι, που εμφανίζεται ως «οργανωτής» του μεγάλου κυκλώματος εισαγωγής ηρωίνης στην Ελλάδα, αλλά και άλλων εμπλεκομένων.
Η εξάρθρωση του κυκλώματος διακίνησης του ενός και πλέον τόνου ηρωίνης που εντοπίστηκε στη βίλα της Φιλοθέης, δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η μοναδική αλλά ούτε και η τελευταία – όπως δείχνουν τα πράγματα – του Γιάννη Ραχωβίτσα, ο οποίος έθεσε τον εαυτό του επί 20 χρόνια, από το 1986 έως το 2006, στη διάθεση της Δίωξης Ναρκωτικών Αθηνών. Εκεί του κόλλησαν το προσωνύμιο «βλάχος», επειδή ο Καρδιτσιώτης αξιωματικός είχε σε όλα τα γραφεία του, σε περίοπτη θέση μία… γκλίτσα. Ακόμα και στο γραφείο του στη DEA, η γκλίτσα έχει την… πρώτη θέση.
Το προσωνύμιο «βλάχος» δεν του το προσέδωσαν απαξιωτικά, γι’ αυτό και ο ίδιος το έχει τιμή του και καμάρι του. Οι υφιστάμενοί του, τού απέδωσαν και το προσωνύμιο «ράμπο», γιατί έμπαινε πάντα μπροστά στις αστυνομικές επιχειρήσεις, υπερβαίνοντας μάλιστα πολλές φορές τα όρια, για να πετύχει τους στόχους του.
Το όνομά του συνδέθηκε με την εξάρθρωση πολλών ελληνοκολομβιανών καρτέλ, με πρώτο εκείνο του πλοίου China Breeze τον Μάιο του 1999, που μετέφερε δεκάδες τόνους κοκαϊνης από τη Νότια Αμερική. Ο Γιάννης Ραχωβίτσας ήταν ο αξιωματικός, που ανέλαβε το κύριο μέρος της επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση της μαφίας των Ζωνιανών και τον εντοπισμό των κρυψώνων όπου έκρυβαν όπλα και ναρκωτικά.
Το Αριστείο Ανδραγαθίας
Το ανελέητο κυνηγητό των ναρκωεμπόρων από τον Γιάννη Ραχωβίτσα, έφερε την πρώτη μεγάλη συμπλοκή στον Έβρο, όπου το πρωτοπαλίκαρο του διαβόητου Τούρκου μεγαλέμπορου ναρκωτικών Σαϊτ Σαμπάν, μετέφερε 5 κιλά ηρωίνης και όταν αντιλήφθηκε την παρουσία αστυνομικών, σήκωσε την καραμπίνα του για να πυροβολήσει, αλλά τον πρόλαβε ο Γιάννης Ραχωβίτσας και ένας συνάδελφός του και τον πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Για την επιχείρηση αυτή ο Γ. Ραχωβίτσας κέρδισε το Αριστείο Ανδραγαθίας, αν και ποτέ δεν είπε από τίνος το όπλο έπεσε νεκρός ο Τούρκος έμπορος νακρωτικών.
Τελευταία συμπλοκή του ήταν όταν ο καταζητούμενος κακοποιός Σπύρος Χριστοδούλου άνοιξε πυρ στα διόδια των Αφιδνών, κατά των αστυνομικών, αλλά ο Γιάννης Ραχωβίτσας τον έριξε αιμόφυρτο με πυροβολισμό στα πόδια.
Ήταν τόσο το πάθος του για την εξάρθρωση των καρτέλ ναρκωτικών που οργάνωνε μυστικές αποστολές, στις οποίες μετείχε ο ίδιος, ενώ σε κάποιες επιστράτευε ακόμα και τα μέλη της οικογένειάς του για να περνάει απαρατήρητος. Η σύζυγός του Σάσα, έπαιζε αδιαμαρτύρητα τον ρόλο της για χάρη του, αλλά οι δυο του κόρες, έχουν άλλες αντιλήψεις. Η μία είναι οικονομική σύμβουλος ιδιωτικής επιχείρησης και η άλλη ζει στη Νέα Υόρκη, δουλεύοντας ως θηλυκός «χάκερ».
Με άλλοθι τη διακίνηση ναρκωτικών, ο Γιάννης Ραχωβίτσας αναλάμβανε υποθέσεις άσχετες με αυτά. Έτσι έφτασε στη σύλληψη του Κώστα Πάσσαρη στη Ρουμανία, χειρίστηκε την υπόθεση βιασμού της ανήλικης μαθήτριας στην Αμάρυνθο. Η αποστρατεία από την ΕΛ.ΑΣ. και η… επιστράτευσή του από την DEA ανοίγει τον δρόμο για νέα κατορθώματα, καθώς οι έρευνες σε εφοπλιστικούς, επιχειρηματικούς και αθλητικούς κύκλους, αφήνουν δείγματα εμπλοκής «μεγάλων ψαριών» στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών. Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
Η έμπνευση για την ομάδα ΔΙΑΣ που ενόχλησε…
Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του Γιάννη Ραχωβίτσα μεγενθύνει την αξία του ως πανάξιου επιτελικού στελέχους της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν η δημιουργία της ομάδας ΔΙΑΣ. Ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. εισηγήθηκε την δημιουργία της «ευέλικτης αστυνομίας», με χιλιάδες μοτοσικλετιστές που θα σαρώνουν την Αττική, για να επεμβαίνουν άμεσα σε περιστατικά και να εγκλωβίζουν εύκολα τους κακοποιούς.
Αυτή η έμπνευσή του, που δημιούργησε μια ομάδα με 2.000 μοτοσικλετιστές, έχει καταγράψει πολλές επιτυχίες. Αυτή ήταν όμως που… χάλασε και την σχέση του με τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου. Όπως λένε συνεργάτες των δύο ανδρών, ο κ. Οικονόμου δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την ΔΙΑΣ, την απήχηση που είχε και το γεγονός ότι όλοι θεωρούσαν ότι ήταν έμπνευση του πρώην υπαρχηγού Γιάννη Ραχωβίτσα.
Όπως κι αν έχει πάντως, η ιστορία έχει γράψει ότι η ΔΙΑΣ ήταν όχι μόνο έμπνευση αλλά και δημιουργία του Γιάννη Ραχωβίτσα.