Σε ανοδική πορεία εκτιμάται ότι θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Οι εκτιμήσεις για την άνοδο έρχονται από ένα συνδυασμό στοιχείων. Αφενός τις καλύτερες σε σχέση με πέρσι επιδόσεις των υποψηφίων σε μια σειρά μαθημάτων, αφετέρου στην «απελευθέρωση» των μετεγγραφών για τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, από τις οποίες αναμένεται αύξηση των βάσεων σε περιφερειακά τμήματα.
Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη άνοδος αναμένεται να παρατηρηθεί στις σχολές και τα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου, των ανθρωπιστικών επιστημών.
Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, (θετικές επιστήμες) η άνοδος αναμένεται μικρότερη, ενώ αντίστοιχα μικρή εκτιμάται ότι θα είναι η άνοδος των βάσεων στις ιατρικές και υγειονομικές σχολές, αλλά και στα πολυτεχνικά τμήματα του τετάρτου επιστημονικού πεδίου.
Τα γραπτά στα δύσκολα, όπως αποκαλούνται, μαθήματα, είναι καλύτερα βαθμολογημένα από πέρυσι, όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Χημεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης έγραψε φέτος το 35,5%, ενώ πέρυσι το 57,8% και στα Μαθηματικά Θετικής ποσοστό 28,5%, έναντι 47,8%.
Αντιθέτως, στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο (οικονομία και διοίκηση) το εντυπωσιακό νούμερο των 20,6% λιγότερων υποψηφίων σε σχέση με την περυσινή εξεταστική διαδικασία οδηγεί τις βάσεις στο πεδίο αυτό σε πτώση και μάλιστα σε «γκρέμισμα» στις χαμηλές σχολές του.
Η άνοδος των βάσεων θα ήταν εντυπωσιακή, εάν το υπουργείο Παιδείας δεν διέθετε το επιπλέον 20% των θέσεων των ειδικών κατηγοριών στη γενική σειρά όλων των υποψηφίων.
Η άνοδος των βάσεων αναμένεται ότι θα είναι οριακή στα υψηλόβαθμα τμήματα της χώρας (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές) και γενικώς στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ θα είναι περισσότερο εμφανής στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.
Καθώς εφέτος οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες για τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, αναμένεται να «ανεβούν» τα τμήματα που βρίσκονται στην Περιφέρεια και έχουν ομοειδή τμήματα σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ των αστικών κέντρων (π.χ. το Μαθηματικό Τμήμα Σάμου, το Τμήμα Φιλοσοφίας της Καλαμάτας ή το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Μυτιλήνης).