Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για τη «μικρή ΔΕΗ» με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ να δηλώνουν αποφασισμένοι να σκληρύνουν κι άλλο την στάση τους εάν χρειαστεί και να θέσουν εκτός λειτουργίας κάθε μονάδα βάσης και ορυχείο της ΔΕΗ.
Οι εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν προκηρύξει επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από χθες τα ξημερώματα, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» που συζητείται από προχθές στη Βουλή.
Σήμερα, αναμένεται στη 1 το μεσημέρι να εκδικαστεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή που κατέθεσε η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.
Χθες το απόγευμα πάντως έξω από το κτίριο της Βουλής, πραγματοποιήθηκε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, νωρίτερα, είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Εταιρείας, στην οδό Χαλκοκονδύλη.
Μεταξύ άλλων, στη συγκέντρωση βρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής (Καψής και Αδαμόπουλος), εκπρόσωποι από το «Κίνημα Δεν Πληρώνω», αντιπροσωπείες από σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες και τους απολυμένους της ΕΡΤ.
Ακόμη, το παρών έδωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Α. Μητρόπουλος, ο Π. Κουρουμπλής, ο Δ. Στρατούλης ενώ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Ραχήλ Μακρή.
Σημειώνεται ότι λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησε από προχθές τα μεσάνυχτα η ΓΕΝΟΠ, τέθηκαν εκτός λειτουργίας:
13 θερμοηλεκτρικές μονάδες (λιγνιτικές και φυσικού αερίου) της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος περίπου 3.400 MW. Πρόκειται για τις: Λαύριο 4, Μεγαλόπολη 4, Κομοτηνή, Φλώρινα, από δύο μονάδες στο Αμύνταιο, την Καρδιά και την Πτολεμαΐδα και τρεις μονάδες στον Αγ. Δημήτριο.
Kινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και θα συνεχιστούν σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία). Σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.
Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος
Όλα αυτά την ίδια ώρα που κατά τη χθεσινή νύχτα σε πολλές περιοχές της χώρας σημειώθηκαν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος από τους Διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής ρεύματος, λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ.
Σε προγραμματισμένες ώρες και σε συγκεκριμένες περιοχές το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ. Τα ενδεικτικά προγράμματα περικοπών αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ www.deddie.gr
Έντονη η αντίδραση των φορέων
Την έντονη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ εξέφρασαν, σχεδόν όλοι, οι εμπλεκόμενοι φορείς που κλήθηκαν χθες στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ οι περισσότεροι ζήτησαν την απόσυρσή του.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Σταμάτης Ρέλιας, έκανε λόγο για ακρωτηριασμό της ΔΕΗ, με επιπτώσεις τεράστιες και επιζήμιες όχι μόνο για το κράτος αλλά και για τους καταναλωτές και ζήτησε την απόσυρσή του.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, υποστήριξε ότι στην ουσία, με αυτό το νομοσχέδιο, το δημόσιο αποσύρεται από τον κρίσιμο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και εγκαθίσταται πλέον μια ιδιότυπη ολιγαρχία.
«Η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική σε αυτό το τερατούργημα. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει το νομοσχέδιο. Κανείς δεν σας υποχρεώνει να ξεπουλήσετε τη ΔΕΗ. Εμείς θα αντιπαλέψουμε το νομοσχέδιο ακόμα και μετά την ψήφισή του και δεν πρόκειται να αφήσουμε να εφαρμοστεί στην πράξη» επισήμανε ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νικόλαος Βασιλάκος, υποστήριξε ότι η «μικρή ΔΕΗ» είναι αποκλειστικά πολιτειακή αρμοδιότητα και ότι ο ρυθμιστής δεν είχε σε αυτό το πλαίσιο, ούτε λόγο ούτε αρμοδιότητα.
«Ο ρόλος της ΡΑΕ στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς είναι να εποπτεύει την ισότιμη συμμετοχή των παικτών και τυχόν καταχρηστικές συμπεριφορές και να καθορίζει τους κανόνες συμμετοχής τους» συμπλήρωσε ο κ. Βασιλάκος, επισημαίνοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων ενεργειακών μονάδων.
Πλήγμα για την εθνική οικονομία και ευθεία αμφισβήτηση της ηλεκτρικής παραγωγικής προοπτικής της χώρας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ζητώντας την απόσυρσή του.
Για διευθετήσεις στη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών πολιτικών με την κατάτμηση της ΔΕΗ, μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ Γρηγόρης Μπαρμπαγιάννης, έκανε λόγο «για εξυπηρετήσεις της ντόπιας και ξένης κερδοσκοπίας».
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Λώλος, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να φύγουν από τα χαρτοφυλάκια της μικρής ΔΕΗ, όλα τα ορυχεία.
Για ένα σημαντικό κοινωνικό αγαθό που κόβεται, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής, και τάχθηκε υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της ΔΕΗ Κωνσταντίνος Βαρσάμης, ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και μέσα από διάλογο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έναν συνολικό σχεδιασμό, με αναπτυξιακή προοπτική, της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Τέλος, την κατηγορηματική τους αντίθεση στους σχεδιασμούς, της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση ενός σημαντικού κοινωνικού αγαθού, όπως είπαν, εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Ντριβαλάς, όσο και ο γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος οι οποίοι δήλωσαν τη στήριξή τους στα αιτήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ.