«Δεν θέλουμε να πάμε τα σκουπίδια μας στην αυλή του γείτονα. Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείρισή τους, με σύγχρονη τεχνολογία σε κατάλληλο χώρο. Θέλουμε να είμαστε παράγοντες επίλυσης του προβλήματος», τόνισε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στην αίθουσα ανταποκριτών Ξένου Τύπου, με αφορμή την δικαίωση των κατοίκων της Κερατέας από το ειρηνοδικείο Λαυρίου.
«Με την εκ νέου δικαίωση των κατοίκων από το δικαστήριο μετά την ένσταση του Δημοσίου», πρόσθεσε ο κ. Λεβαντής, «το έργο κηρύχτηκε παράνομο και ζητάμε άμεσα να αποχωρήσουν οι δυνάμεις της Αστυνομίας και να ελευθερωθεί ο δρόμος Αθηνών -Λαυρίου, προκειμένου να αποχωρήσουν και οι κάτοικοι από τα μπλόκα».
Αγωνιζόμαστε, συνέχισε, «15 χρόνια για την εφαρμογή της πρότασής μας και 80 ημέρες ενάντια στις δυνάμεις εισβολής στον τόπο μας, τον οποίο κηρύξαμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Σε ότι αφορά την πρόταση για τα απορρίμματα που προωθεί ο Δήμος Λαυρεωτικής και η οποία περιλαμβάνει και αυτά του Δήμου Σαρωνικού, ο κ. Λεβαντής είπε ότι καταρτίστηκε το 1997 από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρίου, αμέσως μετά την χωροθέτηση του Οβριόκαστρου από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Αττικής.
«Είναι μια εφικτή και βιώσιμη λύση την οποία παρουσιάσαμε και σε τρείς υπουργούς πριν μια εβδομάδα». Πρέπει να σημειωθεί, πρόσθεσε ο ομιλητής, ότι μέσα από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό η περιοχή μας έχει προσφέρει πολλά στην Αττική. «Τα τελευταία 5 χρόνια στις μονάδες διαλογής των απορριμμάτων μας, όπως και στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης συγκρατείται μεγάλος όγκος αποβλήτων. Κατά τη διάνοιξη του δρόμου Κερατέας – Λαυρίου δεν αποζημιώθηκε κανένας κάτοικος. Επίσης στον Δήμο λειτουργούν δραστηριότητες πολύ επιβαρυντικές για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο και τα μεταλλουργικά υπολείμματα έχουν ρυπάνει το έδαφος. Σε έρευνα του ΕΜΠ και του ΙΓΜΕ όπου εξετάστηκαν μαθητές των Α΄και Δ΄ Τάξεων στα Δημοτικού Σχολεία Λαυρίου βρέθηκαν μόλυβδος στο αίμα και αρσενικό στα ούρα 30 φορές περισσότερο από το επιτρεπόμενο».
Κλείνοντας ο κ. Λεβαντής ζήτησε να δοθεί εντολή απόσυρσης των 400 αστυνομικών από την περιοχή. «Κανένας δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί χρειάζεται να φυλάνε τρία μηχανήματα χωρίς πινακίδες με έξοδα των φορολογούμενων πολιτών», είπε.
Κατά τη συνέντευξη μίλησαν επίσης ο τ. δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, ο αντιδήμαρχος και ο δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής κ.κ. Βασ. Θηβαίος και Στ. Ρόζης, καθώς και ο πρώην υφυπουργός Γιωρ. Βλάχος (ΝΔ) ενώ παρίστατο και ο πρώην βουλευτής Ηλ. Παπαηλίας (ΠΑΣΟΚ).
Στην παρουσία των αστυνομικών εστίασε και ο κ. Θηβαίος, διερωτώμενος «Για ποιο λόγο παραμένουν και καταδυναστεύουν μια περιοχή με φιλήσυχους ανθρώπους».
Ο κ. Ιατρού αναφέρθηκε στις δικαστικές ενέργειες, σε διοικητικό επίπεδο, που έχουν διενεργηθεί για το θέμα αυτό τα τελευταία χρόνια αλλά και στα σοβαρά ποινικά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται «37 συμπολίτες μας, που με προσχηματικές κατηγορίες στάλθηκαν στον ανακριτή μεταξύ των οποίων και τα φυσικά πρόσωπα της Δημοτικής Αρχής».
Τέλος ο κ. Βλάχος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τον Δήμο επάνω στην πρόταση που κατέθεσε, ώστε με την υλοποίησή της ο Δήμος να καταστεί πρότυπο και για άλλους. «Η στάση του δήμου Λαυρεωτικής είναι πρωτοποριακή στα σημερινά δεδομένα», υπογράμμισε. Υπενθύμισε ότι από το 1993 που ψηφίστηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Αττικής, ο δήμος Κερατέας μέσω τροπολογίας προσπάθησε να αποτρέψει τη συγκεκριμένη χωροθέτηση, αντιπροτείνοντας την πρόταση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρίου. Ωστόσο τίποτα δεν προχώρησε από τότε, πέρα από κάποιες εργασίες στο Γραμματικό και αυτό που γίνεται στην Κερατέα. «Δεν πρόκειται να υλοποιηθεί τίποτα από αυτόν γιατί είναι πλέον παρωχημένος και αναχρονιστικός» κατέληξε.