Σε επανασχεδιασμό και επανεξέταση του επιχειρησιακού σχεδίου που εφαρμόζεται στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας προχωρά το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή λόγω της αύξησης του αριθμού των μεταναστών που εντοπίζονται καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου.
Αξιωματικοί του Λιμενικού σημείωναν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Τουρκία 761.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από τη Συρία, ωστόσο ο αριθμός των μεταναστών από διάφορες χώρες που βρίσκεται στα παράλια της γειτονικής χώρας κυρίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να φτάνει τις 900.000. Επεσήμαναν επίσης πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ με τους τζιχαντιστές και η παρατεταμένη κρίση στο Αφγανιστάν μπορεί να οδηγήσει σε νέα μεταναστευτικά κύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει του νέου σχεδιασμού εντείνονται οι καθημερινές περιπολίες τόσο από σκάφη του Λιμενικού όσο και από πέντε κανονιοφόρους που παραχωρεί το Πολεμικό Ναυτικό καθώς καθημερινά δεκάδες μετανάστες μπαίνουν σε βάρκες αμφιβόλου ποιότητας από τα τουρκικά παράλια με στόχο να φτάσουν και να αποβιβαστούν στο πλησιέστερο ελληνικό νησί.
Αναφορικά με τον ρόλο των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα συμμετέχουν και σε επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης αλλά και σε επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβαίνουν σε αυτά και λιμενικοί. Μέχρι τώρα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχαν σε ανάλογες επιχειρήσεις περιστασιακά, ωστόσο πλέον θα συμμετέχουν πιο συστηματικά. Παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα για ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό των λιμενικών υπηρεσιών που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως σε αυτά που δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα «Το Βήμα της Κυριακής» μόνο τον Ιούνιο συνελήφθησαν στα νησιά του Αιγαίου από το Λιμενικό 2.783 μετανάστες, εκ των οποίων οι 1.602 ήταν σύροι πρόσφυγες ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013 οι συλλήψεις μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας παρουσίασαν αύξηση κατά 135% (3.915 πέρυσι και 9.208 εφέτος).
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, δύο είναι οι βασικοί τομείς του επανασχεδιασμού που γίνεται για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Ο ένας τομέας είναι η καλύτερη συνέργεια όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένου και του Πολεμικού Ναυτικού και ο δεύτερος η κυβερνητική πολιτική της διεκδίκησης περισσότερων κονδυλίων προς τη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στη Ρόδο για το θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έστειλε μήνυμα πως «η Ελλάδα και τα σύνορά της δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» και τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει και να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών που πολλές φορές είναι πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, για παράδειγμα, δημιούργησε ένα πρόσθετο κύμα προσφύγων που αναζητά διαρκώς τρόπο να έλθει στη χώρα μας».
Ο υπουργός συμπλήρωσε: «Από την πλευρά μας αξιοποιούμε καθημερινά κάθε κονδύλι της Ευρώπης για τεχνικά μέσα και για ενίσχυση του προσωπικού. H Ελλάδα δεν πρόκειται να χαλαρώσει στην περιφρούρηση των συνόρων της. Τα σύνορά της όμως είναι και σύνορα της Ευρώπης. Γι’ αυτό, εξάλλου, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός -προσωπικά- έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αναδειχθεί το ζήτημα».
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, είχε συνάντηση με την αρμόδια ευρωπαία επίτροπο κυρία Σεσίλια Μάλστρομ στην οποία εξέφρασε την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με την ένταση της κρίσης στη Συρία και στο Ιράκ.
Ακόμη παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, επισημαίνοντας ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ιδιαίτερη πίεση στις δομές, αλλά και στις υπηρεσίες των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας. Ο υπουργός μετέφερε επιπλέον επισταμένως το αίτημα της Ελλάδας για αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.