Περισσότεροι από 4 εκατ. ασθενείς εμφανίζουν κάθε χρόνο στα νοσοκομεία της Ευρώπης ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, δηλαδή λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, με τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων να αγγίζει τις 37.000. Σε περίπου 3.000 υπολογίζονται τα θύματα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα, η οποία κρατά τα «μαύρα σκήπτρα» στην Ευρώπη τόσο στους δείκτες των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων όσο και στην κατανάλωση αντιβιοτικών.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Το πρόβλημα των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η αντιμετώπισή του», που διοργανώθηκε από το υπουργείο Υγείας και την υφυπουργό κυρία Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου.
«Τα ελληνικά νοσοκομεία κατά την τελευταία δεκαετία έρχονται συνεχώς αντιμέτωπα με τα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα της μικροβιακής αντοχής και την εμφάνιση νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς Gram – αρνητικούς μικροοργανισμούς» ανέφερε η υφυπουργός, τονίζοντας ότι σύντομα μια από τις αδυναμίες του συστήματος δημόσιας υγείας, η υποστελέχωση των νοσοκομείων, θα εκλείψει, καθώς επίκεινται οι 2.950 προσλήψεις στο ΕΣΥ.
Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου τόνισε πως το θέμα της αντιμετώπισης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με μεγάλη αύξηση της ανθεκτικότητας τριών, κυρίως, μικροβιακών στελεχών.
Ο πρόεδρος του ΕΣΥΔΥ κ. Υφαντόπουλος υπογράμμισε ότι η διοίκηση των νοσοκομείων θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να εκπαιδευτεί κατάλληλα, ώστε να αναλάβει δράση, σε συνεργασία με τις επιτροπές ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και να συντονίσει την ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική της υπηρεσία προς την αντιμετώπιση του ζητήματος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κυρία Τζένη Κρεμαστινού αναφέρθηκε στις δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, σχετικά με το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση της επιτήρησης και της εξαγωγής των δεικτών ελέγχου λοιμώξεων για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, βάσει των οποίων θα αξιολογείται η δράση των νοσοκομείων για το θέμα, ενώ έχει ολοκληρώσει τη διαμόρφωση πρότυπου εσωτερικού κανονισμού, βάσει του οποίου τα νοσοκομεία θα μπορούν να συντάξουν τον δικό τους εσωτερικό κανονισμό.