Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη λεωφόρο Κατεχάκη με το ζήτημα της πρόσφατης αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. που, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα μεγάλο τμήμα της θα αναθεωρηθεί και πιθανόν να καταργηθεί.
Ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας γίνεται δέκτης εισηγήσεων υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για σειρά αλλαγών, αφού έχει διαπιστωθεί ότι παρουσιάζονται προβλήματα αστυνόμευσης σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και σειρά διοικητικών αρρυθμιών όπως και προβληματικές ενδοϋπηρεσιακές συνεννοήσεις.
Επιτελικοί παράγοντες μιλούν για «σωρεία λαθών» που έγιναν στις πρόσφατες αλλαγές της ΕΛ.ΑΣ. ενώ ορισμένοι επιρρίπτουν ευθύνες στην προηγούμενη πολιτική και αστυνομική ηγεσία μιλώντας για «επιπόλαιες» και εκκρεμείς ενέργειες.
Το ΑΤ Ακροπόλεως
Την Τρίτη η απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης για επανίδρυση του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφάλειας Ακροπόλεως, που είχε καταργηθεί προ επτά μηνών με απόφαση του πρώην υπουργού κ. Νίκου Δένδια και με άλλη ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., θεωρείται ένα μόνο μικρό δείγμα των νέων αλλαγών που θα υπάρξουν στη δομή της Αστυνομίας.
Το νέο τμήμα θα έχει προς το παρόν την ίδια έδρα, στην οδό Λεωχάρους 4, με εκείνο του παλιού. Το κλείσιμό του είχε αποφασισθεί τον Ιανουάριο του 2014 στο πλαίσιο αλλαγών στον χάρτη αστυνόμευσης αλλά -όπως είχε αναφερθεί και τότε- ύστερα από διαμαρτυρίες από διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς για τις συνθήκες κράτησης, ενώ εκτιμήθηκε ότι ήταν ευάλωτο σε εμπρηστικές επιθέσεις.
Οι 150 αστυνομικοί που υπηρετούσαν εκεί μετακινήθηκαν κυρίως στα Αστυνομικά Τμήματα του Συντάγματος, των Εξαρχείων και της Ομόνοιας. Υπήρξε όμως μεγάλη «τρύπα» στην αστυνόμευση και έξαρση κλοπών και μικροληστειών στην τουριστική περιοχή Ακρόπολης, Μοναστηρακίου, Πλάκας, ενώ εκεί διαπιστώθηκε ότι στην ευρύτερη περιοχή έδινε το «παρών» και ο μέχρι πρότινος Νο1 καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης.
Κατόπιν τούτων αποφασίστηκε η ανασύσταση του ίδιου τμήματος. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Κικίλια, ο οποίος δήλωσε: «Με την ασφάλεια του πολίτη δεν πειραματιζόμαστε. Η επαναλειτουργία των Υπηρεσιών αυτών είναι σημαντική για την αναβάθμιση της αστυνόμευσης της περιοχής της Ακροπόλεως και του ιστορικού κέντρου των Αθηνών».
Ωστόσο αυτή η μεταβολή εντάσσεται σε άλλες που αναμένεται να γίνουν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. που αφορούν μία σειρά προβληματικά σημεία. Τα σημεία υπό επανεξέταση αφορούν την κατάργηση των αστυνομικών διευθύνσεων σε όλη την χώρα, τη διοίκηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και άλλων κρίσιμων υπηρεσιακών δομών, τη δημιουργία των δύο διακριτών «πυλώνων» ασφάλειας και τάξης, την εξαΰλωση αστυνομικών υπηρεσιών όπως και την ύπαρξη διαφόρων τμημάτων «επιχειρησιακού σχεδιασμού» που έχουν μείνει γραφεία χωρίς προσωπικό.
Μάλιστα εκτός των άλλων υπάρχουν και διαμαρτυρίες για προβληματική επαφή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. με τις υφιστάμενες υπηρεσίες και άλλα προβλήματα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας σε μια κρίσιμη περίοδο και ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση του Χριστόδουλου Ξηρού, της Πόλας Ρούπα αλλά και συνεργών του Ν. Μαζιώτη.
Έτσι αναζητούνται νομικές φόρμουλες και ειδικές ρυθμίσεις για την… αναδιάρθρωση της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. και την επαναφορά της υπηρεσιακής ηρεμίας.