Διευκρινήσεις σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε ξενοδοχειακή μονάδα της Ρόδου δίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) το οποίο αναφέρει ότι το φαινόμενο ήταν περιορισμένο σε μία ξενοδοχειακή μονάδα.
Ειδικότερα όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου 2014 και αφορούσε σε ήπιας συμπτωματολογίας γαστρεντερίτιδα (έμετοι και διάρροιες διάρκειας 1-2 ημερών), τόσο σε ενοίκους όσο και σε εργαζομένους της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας.
-Κρούσματα αναφέρθηκαν κυρίως μέχρι τις 18/08/14, ενώ το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε ενοίκους και εργαζομένους δεν ήταν ανησυχητικό.
-Κανένα περιστατικό δε χρειάστηκε νοσηλεία.
-Δεν παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε κάποιο συγκεκριμένο group ή σε κάποιο συγκεκριμένο όροφο του ξενοδοχείου και μεταξύ των κρουσμάτων υπάρχουν άτομα πολλαπλών εθνικοτήτων.
-Αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου σε κλινικά δείγματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
-Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. δεν έχει ενημερωθεί για παρόμοιο συμβάν σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου αυτή την περίοδο, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην κοινότητα πέρα από τα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας.
Με τα έως τώρα δεδομένα, σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ πιθανολογείται επιδημία ιογενούς γαστρεντερίτιδας με μετάδοση κυρίως από άτομο σε άτομο. Πιθανός αιτιολογικός παράγοντας θεωρείται ο νοροϊός, ο οποίος ευθύνεται για περισσότερες από 200 εκατομμύρια λοιμώξεις το χρόνο στις χώρες του Δυτικού κόσμου.
Το φαινόμενο, συνεχίζει βρίσκεται σε ύφεση και επισημαίνει πως έμφαση αυτή τη στιγμή δίνεται στη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω κρουσμάτων.
«Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας σχετικά με το θέμα και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί το φαινόμενο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι έχει συστήσει μέτρα για την αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση εμφάνισης γαστρεντερίτιδας σε ενοίκους ή προσωπικό του ξενοδοχείου σύμφωνα με σχετικές οδηγίες, που είχαν κοινοποιηθεί τον Ιούνιο 2014 στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και τις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Τουρισμού έδωσε εντολή σε κλιμάκιο του ΕΟΤ να μεταβεί στη Ρόδο προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες για μαζική δηλητηρίαση τουριστών.
Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα και ειδικότερα της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien περίπου 400 με 500 τουρίστες Γάλλοι και Ρώσοι που διέμεναν σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων νόσησαν και κάνει αναφορές πως άνθρωποι έκαναν εμετό ακόμη και στις πισίνες.
Κάποιο από αυτούς μιλάνε για εφιάλτη, ενώ ένας Γάλλος καθηγητής επιδημιολογίας που παραθέριζε στο νησί δήλωσε έκπληκτος με την ταχύτητα που μεταδόθηκε ο ιός.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η διεύθυνση του ξενοδοχείου ανακοίνωσε πως το νησί της Ρόδου επηρεάστηκε από έναν ιό που υπάρχει στον αέρα και τόνισε ότι η τροφή και το νερό δεν ευθύνονταν για αυτό που συνέβη στους τουρίστες.
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι όλοι οι τουρίστες συνασπίστηκαν και κατήγγειλαν την έλλειψη ενδιαφέροντος από μέρους του ξενοδοχείου για την υγεία των ασθενών, ζητούν να μάθουν τα ακριβή αίτια της επιδημίας, ενώ ο τουριστικός πράκτορας Fram Toulouse ανακοίνωσε ότι θα επιστραφεί στους πελάτες του το 15% των χρημάτων που κατέβαλαν για το ταξίδι τους και τη διαμονή τους.