Γερμανοί ψάχνουν να αγοράσουν εκτάσεις στην περιοχή των αρχαιολογικών ανακαλύψεων
Tο παγκόσμιο ενδιαφέρον που προκάλεσαν οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη και το μυστικό που κρύβουν οι Σφίγγες στον τύμβο του λόφου Καστά, έχουν δημιουργήσει συνωστισμό ξένων κατά πλειοψηφία επιχειρηματιών, αλλά και Ελλήνων, που θέλουν να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή.
«Τις τελευταίες μέρες, μετά την δημοσιοποίηση των αρχαιολογικών αποκαλύψεων, παρατηρείται μεγάλη επισκεψιμότητα, από ξένους βασικά επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή μας» λέει στη “Deal news” ο δήμαρχος της Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής.
«Η περιοχή μας είναι πολύ όμορφη, παρθένα σε μεγάλες επιχειρήσεις και φθηνή στις τιμές γης, και σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις στον τύμβο Καστά, έχει προσελκύσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες», αναφέρει ο κ. Βογιατζής και σημειώνει:
«Πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δήμο Αμφίπολης και την Περιφέρεια, για τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή και τι μορφής επιχειρήσεις θα αναπτυχθούν.
Οι ξένοι που μας έχουν επισκεφθεί, ζητούν να αγοράσουν χωράφια ή εκτάσεις για να τις αξιοποιήσουν.
Η προβολή της περιοχής, έχει αναπτύξει σε απίστευτο, θα έλεγα, βαθμό τον τουρισμό και δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν ακόμα και ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην ευρύτερη περιοχή, αφού η Αμφίπολη απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από την θάλασσα, ενώ υπάρχει ανάγκη και από μικρότερες επιχειρήσεις, όπως εστίασης για παράδειγμα, που λείπουν, αφού οι υπάρχουσες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο όγκο των επισκεπτών.
Παράλληλα, υπάρχει και το λιμάνι μας, που μένει ανεκμετάλλευτο και θα μπορούσε με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ να αξιοποιηθεί από τους επενδυτές. Επιπρόσθετα – σημειώνει ο δήμαρχος Αμφίπολης – όλη η περιοχή αποτελεί κόμβο εισόδου από τα Βαλκάνια και εξόδου προς αυτά, αφού συνορεύει με την Εγνατία Οδό».
Σύμφωνα με τους παράγοντες της Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής, η αξιοποίηση του λιμανιού δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης, και αποτελεί ευκαιρία για τους επενδυτές, καθώς μπορεί να μετατραπεί σε λιμένα τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής από τη Βουλγαρία, περιφερειακό κέντρο μεταφορών και εμπορίου από και προς την Ανατολική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο.
Ο δήμαρχος Αμφίπολης αναφέρθηκε και στο σχέδιο για αλλαγή της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης. «Από τα προπολεμικά χρόνια υπήρχε σχεδιασμός για όδευση της γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης μέσω Αμφίπολης και Καβάλας.
Τώρα, με τις τελευταίες ανασκαφές και το διεθνές ενδιαφέρον που υπάρχει για την Αμφίπολη, το έργο μπορεί να γίνει πραγματικότητα και έχουμε κάνει ήδη κρούσεις στο Yπουργείο γι’ αυτό».
Γερμανικό ενδιαφέρον
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες παραγόντων της περιοχής, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις δείχνουν κυρίως οι Γερμανοί.
Πριν από μια εβδομάδα περίπου δύο Γερμανοί επιχειρηματίες, ρωτούσαν αν υπάρχουν χωράφια προς πώληση, ενώ κάποιοι άλλοι ρωτούσαν αν υπάρχουν εκτάσεις, για να δημιουργήσουν οικισμούς και να νοικιάζουν τα σπίτια στους τουρίστες.
Πολλοί είναι πάντως αυτοί, που έχουν αρχίσει ήδη να διαπραγματεύονται με τους ιδιοκτήτες εκτάσεων και σπιτιών στην Αμφίπολη και στο χωριό Μεσολακκιά όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός τάφος, (που είναι ένα μικρό χωριό, το οποίο δεν αναγράφεται σε πολλούς χάρτες) ζητώντας να μάθουν τις τιμές, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν να αγοράσουν σπίτι στην περιοχή. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ορισμένοι εργολάβοι της περιοχής, συντομεύουν τις άδειες οικοδόμησης για να χτίσουν και να φιλοξενούν τους επισκέπτες της Αμφίπολης.
προθέσεις πάντως αυτών που θέλουν να πουλήσουν εκτάσεις ή σπίτια στους ξένους επιχειρηματίες, είναι εντελώς αντίθετοι με την άποψη του δημάρχου Γιώργου Βογιατζή, ότι η γη στην Αμφίπολη και την ευρύτερη περιοχή είναι φθηνή. Όπως αναφέρουν μεσίτες, οι τιμές των εκτάσεων, χωραφιών ή κτημάτων ή και κατοικιών, θα αυξηθούν, λόγω της μεγάλης ζήτησης, ενδεχομένως και μέχρι και 100%.
Όσο για την επιστροφή επιχειρήσεων στην περιοχή, που έφυγαν εκτός συνόρων λόγω της κρίσης, ο δήμαρχος της Αμφίπολης λέει: «Η περιοχή μας δεν είχε πολλές επιχειρήσεις που έφυγαν. Το ζωντάνεμα της Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής θα γίνει από τους ξένους και Έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν εδώ».
Αρκετοί ωστόσο είναι αυτοί που θεωρούν πως το επενδυτικό ενδιαφέρον θα υλοποιηθεί στο ακέραιο, αν αποκαλυφθούν περισσότερα από το εσωτερικό του τύμβου.
Αν όχι, ενδεχομένως να μειωθεί αυτό το ενδιαφέρον.
Τις απόψεις αυτές πάντως δεν συμμερίζεται ούτε ο δήμαρχος, ούτε και οι παράγοντες της περιοχής, καθώς διαπιστώνουν πως οι μέχρι τώρα ανακαλύψεις, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, που ζητούν ήδη να επενδύσουν στην περιοχή.
ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Αύξηση 30% επισκεπτών και εισπράξεων
Η ανάπτυξη στην περιοχή της Αμφίπολης, συνδυάζεται και με την παραμονή των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή και να μην απομακρυνθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες και φορείς της Αμφίπολης και των γύρω χωριών, προκρίνουν αν παραστεί ανάγκη για μεταφορά των ευρημάτων για λόγους προστασίας, να δημιουργηθεί ένα μικρό Μουσείο, και να τοποθετηθούν τα όποια ευρήματα εκεί.
Αφορμή γι’ αυτό πήραν και από την αυξημένη επισκεψιμότητα και τις εισπράξεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του τρέχοντος έτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση της επισκεψιμότητας στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους κινήθηκε στα επίπεδα του 25% ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν πάνω από 30% φθάνοντας σχεδόν τα 3,5 εκατ. ευρώ από 2,68 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013.
Στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 25% και εισπράχτηκαν 6,56 εκατ. ευρώ έναντι 5,43 εκατ. ευρώ πέρυσι. Με βάση την αυξημένη κίνηση αυτή, το υπουργείο Πολιτισμού προσδοκά οι εισπράξεις από τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στο τέλος του χρόνου, να ξεπεράσουν τα 47 εκατ. ευρώ που ήταν τα έσοδα του 2013.