Επεκτείνονται και στο Twitter τα περιστατικά παιδικής πορνογραφίας, παρενοχλήσεων και εκβιασμών ανηλίκων, που μέχρι τώρα ήταν συχνότερα στο Facebook και σε άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Οι λογαριασμοί του Twitter που καταγγέλθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ελληνική Γραμμή SafeLine ανέρχονται πλέον σε 149.
Από τις καταγγελίες αυτές 53 προωθήθηκαν στους υπευθύνους του Twitter και στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ 20 οι οποίες αφορούσαν παιδική πορνογραφία, προωθήθηκαν στον INHOPE (Διεθνής Σύνδεσμος Ελέγχου των Ανοικτών Γραμμών) για περαιτέρω έρευνα.
Οπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το Twitter έχει δημιουργήσει μια εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με όλες τις παραβιάσεις ή καταγγελίες, οι οποίες γίνονται γνωστές από τους ίδιους τους χρήστες του.
Παράλληλα, έχει δημιουργήσει ένα ειδικό κανάλι επικοινωνίας με τις Ανοικτές Γραμμές, ώστε οι καταγγελίες που προέρχονται από αυτές, να έχουν άμεση και πρώτη προτεραιότητα επεξεργασίας.
Ετσι, η SafeLine επικοινωνεί με ένα συγκεκριμένο άτομο της ομάδας ασφαλείας του Twitter για αμεσότερα αποτελέσματα.
Επιπλέον, το Help Centre που διαθέτει το Twitter στους χρήστες του, παρέχει αρκετές πληροφορίες, συμβουλές και περιγραφές επιλογών για τις απαιτούμενες ενέργειες στις οποίες θέλει να προβεί ένας χρήστης.
Για παράδειγμα, ένας χρήστης που ενοχλείται από ένα tweet, έχει στη διάθεσή του ένα κουμπί αναφοράς, με το πάτημα του οποίου αποστέλλεται το παράνομο περιεχόμενο απευθείας στο Twitter, χωρίς να χρειαστεί η συμπλήρωση κάποιας ηλεκτρονικής φόρμας.
Σε περίπτωση που κάποιοι χρήστες έρθουν αντιμέτωποι με το φαινόμενο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, θα πρέπει να το αναφέρουν άμεσα στο Twitter μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας. Η ηλεκτρονική φόρμα είναι διαθέσιμη στους παρακάτω συνδέσμους (επιλέξτε την αγγλική έκδοση του Twitter): t.co/report, t.co/reporting
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα οι καταγγελίες που έφταναν στην Ελληνική Γραμμή SafeLine αφορούσαν κυρίως το Facebook, για το οποίο τον τελευταίο χρόνο πλησίασαν τις 1.900. Όμως, φαίνεται ότι αυτό επεκτείνεται και στο twitter που θεωρείται «πιο σοβαρό» και κατ΄επέκταση πιο ασφαλές.
Την ίδια στιγμή, διαστάσεις παίρνουν οι διαδικτυακοί εκβιασμοί με θύματα εφήβους. Μόνο φέτος καταγράφηκαν 50 περιστατικά εφήβων που εκβιάζονταν από χρήστες νεαρής ηλικίας των κοινωνικών δικτύων.