«Σωσίβιο» φαίνεται να αποτελεί για τους Έλληνες η ιδιωτική ασφάλεια, αφού παρά την κρίση αυξήθηκε μέσα σε δύο χρόνια ο αριθμός των πολιτών που υπέγραψε συμβόλαιο για ιδιωτικά προγράμματα υγείας.
Ειδικότερα και όπως προκύπτει από νέα μελέτη, το 2012 το ποσοστό των Ελλήνων που αναζήτησε ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη δεν ξεπέρασε το 23,8% φέτος όμως σκαρφάλωσε στο 38,7%.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι ασθενείς επιμένουν να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς είτε είναι συμβεβλημένοι είτε όχι.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννης Κυριόπουλος στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου «Health World» που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ένας στους δύο Έλληνες πάσχει από χρόνιο νόσημα, το θετικό ωστόσο είναι ότι από αυτούς το 93,7% έχει ασφαλιστική κάλυψη.
Οι υπόλοιποι λόγω ανεργίας ή επειδή αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους.
Πάντως, η δημόσια υγεία συνεχίζει να κοστίζει ακριβά στους ασφαλισμένους. Στην ερώτηση «πόσα χρήματα ξοδέψατε εσείς προσωπικά τους τελευταίους έξι μήνες για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», η απάντηση είναι 265,12 ευρώ κατά μέσο όρο.
Άλλα 103 ευρώ καταβλήθηκαν για φάρμακα κατ’ άτομο, 75 ευρώ για οδοντιατρικές εργασίες, 62 ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις και 23 ευρώ για ιατρικές συσκευές – ποσά που καταβλήθηκαν ανεξάρτητα από την κάλυψη του ταμείου για τον κάθε ασφαλισμένο.