Ενεργό ρόλο στο διεθνή συνασπισμό για την καταπολέμηση της οργάνωσης ISIS θα έχει και η Ελλάδα. Η χώρα μας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών θα συνδράμει με την αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συμβάλει και με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εφόσον αυτό χρειαστεί.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι «η Ελλάδα χαιρέτησε τη διεθνή συμμαχία κατά του ISIS, στην οποία μετέχει πολιτικά, μέσω της προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, και σε στρατιωτικό επίπεδο – μετά και από σχετική εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας – με την αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις».
Σε διπλωματικό επίπεδο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον γενικό γραμματέα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας John M. McHugh.
Η συνάντηση αυτή έρχεται μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την αποστολή πυρομαχικών στους Κούρδους που μάχονται την ISIS και έτσι δεν αποκλείεται στις συνομιλίες των δυο ανδρών βασικό θέμα να είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Διεθνής συνασπισμός
Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στη συγκρότηση διεθνούς συνασπισμού στον οποίο θα συμμετάσχουν όχι μόνο ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και αραβικά κράτη με σκοπό να εξαρθρωθεί η δράση της ISIS.
Ήδη οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν πραγματοποιήσει βομβαρδισμούς σε περιοχές του Ιράκ, όπου δρουν οι Τζιχαντιστές.
Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών προ έξι εβδομάδων, σταματώντας την προέλαση του ISIS, μαχητές του οποίου, μετά την κατάληψη της Μοσούλης και της Τικρίτ, απειλούσαν και το Ιρακινό Κουρδιστάν. Εκτοτε, η αμερικανική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 170 βομβαρδισμούς.
Γαλλικά μαχητικά την περασμένη εβδομάδα έπληξαν αποθήκη επιμελητείας της τρομοκρατικής οργάνωσης στην περιοχή της Μοσούλης.
Βέλγοι και Ολλανδοί στο συνασπισμό
Στο μεταξύ, Βέλγιο και Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 προκειμένου να συμβάλουν στο διεθνή συνασπισμό που έχει συγκροτηθεί για να πολεμήσει εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Την απόφαση της κυβέρνησης του Βελγίου πρέπει ωστόσο να επικυρώσει το Κοινοβούλιο της χώρας. Είχε προηγηθεί επίσημο αίτημα της Ουάσιγκτον προς το Βέλγιο, όπως και σε άλλες χώρες συμμάχους.
Το υπουργείο Άμυνας του Βελγίου ανακοίνωσε ότι τα F-16 θα έχουν ως βάση τους την Ιορδανία, μία από τις αραβικές χώρες που συμμετέχουν στο συνασπισμό. Έκανε λόγο επίσης για την αποστολή 120 στρατιωτικών, περιλαμβανομένων πιλότων, αξιωματικών διοικήσεως και τεχνικών.
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον ότι θα διαθέσει στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος 6 μαχητικά αεροσκάφη F- 16.
H Ολλανδία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, θα διεξάγει επιχειρήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ ενώ θα παράσχει εκπαίδευση και υποστήριξη στις ιρακινές και Κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις για μια περίοδο που θα διαρκέσει έως 1 χρόνο, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Ερωτηματικά για την Τουρκία
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι η χώρα του διαπραγματεύεται τη συμμετοχή της στην ανάληψη δράσης κατά της ISIS, εφόσον όμως υπάρξει υπερψήφιση της εισήγησης από το κοινοβούλιο της χώρας. Ωστόσο, θέτει και μια «κόκκινη γραμμή», καθώς έχει διαμηνύσει ότι εάν υπάρξει εξοπλισμός των Κούρδων του ΡΚΚ, τότε θα απόσχει, καθώς είναι πάγια θέση της ότι ο οργάνωση του ΡΚΚ είναι τρομοκρατική και δεν συνηγορεί στην αποστολή όπλων και πυρομαχικών.