Από σήμερα 8/10 μπορούν οι νέοι φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφή να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας, ώστε με τη χρήση του να κάνουν την ηλεκτρονική αίτηση μετεγγραφής.
Τον κωδικό ασφαλείας τον δημιουργούν, όχι στο σχολείο τους, αλλά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει το σχολείο τους.
Για τη δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (που δεν πρέπει να είναι ο αριθμός του κινητού τους τηλεφώνου) πρέπει να θυμούνται τον οκταψήφιο κωδικό των πανελληνίων εξετάσεων, που μπορούν να βρουν στο μηχανογραφικό που κατέθεσαν.
Αν δεν έχουν κρατήσει αντίγραφο του μηχανογραφικού τους θα πρέπει να επισκεφθούν το σχολείο τους για να πάρουν τον κωδικό των πανελληνίων εξετάσεων.
Με τη χρήση των δύο κωδικών (του οκταψήφιου και του ασφαλείας) θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μετεγγραφής τους στην ιστοσελίδα http://solon.it.minedu.gov.gr, από 9 έως 17 Οκτωβρίου.
Να θυμίσουμε ότι έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν όλα τα αντίστοιχα τμήματα με αυτό που πέτυχαν στην περιφέρειά τους (αν υπάρχουν περισσότερα από ένα αντίστοιχα) και η κατανομή τους στα αντίστοιχα τμήματα θα γίνει βάσει μορίων.
Δηλαδή οι κάτοικοι Αθηνών που πέτυχαν στα οικονομικά στα Γιάννενα θα δηλώσουν τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πειραιώς και του Οικονομικού Πανεπιστημίου, με τη σειρά που επιθυμούν να εισαχθούν.
Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές θα φοιτήσουν στο πρώτο εξάμηνο στη σχολή που πέτυχαν και η μετεγγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιανουάριο.
Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να ενοικιάσουν σπίτι για τρεις μήνες σε άλλη πόλη, ούτε να στήσουν νοικοκυριό για τόσο μικρό διάστημα, συνεπώς οι περισσότεροι δεν θα φοιτήσουν στο τμήμα που πέτυχαν.
Αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι θα χάσουν το εξάμηνο και η φοίτησή τους στο τμήμα της πόλης τους θα ξεκινήσει από το επόμενο εξάμηνο.
Πιστεύω ότι κάποια ρύθμιση θα μπορούσε να γίνει για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.