Ακόμα μία πολυκατοικία θα διατεθεί για την προσωρινή στέγαση οικογενειών με παιδιά, ηλικιωμένων, εγκύων και άλλων πολιτών που είναι άστεγοι ή κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εν όψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας.
Πρόκειται για πολυκατοικία στην οδό Βρεσθένης στον Νέο Κόσμο, που αποτελεί κληροδότημα στον δήμο από την Βασιλική Πινιώρη. Η πολυκατοικία πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου το 2010 με την υποχρέωση να αξιοποιηθεί για τη στέγαση απόρων φοιτητών και οικογενειών.
Ανακατασκευάσθηκε και επιπλώθηκε από την εταιρεία Procter & Gamble, που ονόμασε τη συγκεκριμένη δράση «Σπίτι Αισιοδοξίας» και πρόκειται να φιλοξενήσει άμεσα επτά οικογένειες και δυο φοιτητές.
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, το Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας συγκαταλέγεται στα πιο καινοτόμα, κοινωνικά προγράμματα της δημοτικής Αρχής. «Οι κοινωνικές ανάγκες είναι μεγάλες και τα μέσα μας περιορισμένα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «η διαμόρφωση ενός δικτύου αλληλεγγύης με τη συνέργεια και τη συνεργασία όλων όσοι θέλουν να βοηθήσουν -την Κοινωνία των Πολιτών, τους εθελοντές, φορείς του δημοσίου, τον ιδιωτικό τομέα και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».
Θα παρέχεται φιλοξενία καταρχάς για έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι. Η επιλογή των οικογενειών -όπως επισημάνθηκε- γίνεται με διαφανή και αξιόπιστα κριτήρια από διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου.
Οι ωφελούμενο θα έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, ψυχολογική στήριξη και νομικές συμβουλές από τις δημοτικές υπηρεσίες, ώστε -όπως σημείωσε ο κ. Καμίνης- οι πολίτες αυτοί «να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο».
Αναφερόμενος στην πολυκατοικία στην οδό Μπουμπουλίνας (που πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου ύστερα από προγραμματική συμφωνία με το Ίδρυμα Χατζηκώστα, που επίσης αποτελεί κληροδότημα του δήμου), στην πολυκατοικία στον Νέο Κόσμο, αλλά και στις άλλες δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου, ο δήμαρχος τόνισε ότι προτεραιότητα ήδη από το 2011 αποτελεί η στήριξη της κοινωνικής συνοχής της πόλης και ότι η δημαρχιακή αρχή δεν έχει χαλαρώσει ουδόλως τις προσπάθειές της.
«Υπάρχει διχογνωμία στη χώρα μας για το αν βγαίνουμε ή όχι από την κρίση. Όμως εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας όπως τον Ιανουάριο του 2011 όταν αναλάβαμε τη δημαρχία στη δίνη μας πρωτοφανούς κρίσης», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα Κοινωνικά Προγράμματα του δήμου, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας, που έχει 12.153 εγγεγραμμένους δικαιούχους (5.574 νοικοκυριά ).
Επίσης, 1.656 άνθρωποι (560 νοικοκυριά) βρίσκονται σε εξαμηνιαία προγράμματα σταθερής υποστήριξης, είτε στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο», είτε σε προγράμματα αναδόχων από ιδιωτικούς φορείς όπως η Cosmote, η ΔΕΠΑ, το «Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Στους ξενώνες του δήμου φιλοξενούνται περίπου 150 άτομα μηνιαίως. Συγκεκριμένα, φιλοξενούνται μηνιαίως 24 άτομα στην Εστία των Αθηνών, 103 στο ξενοδοχείο ΙΩΝΙΣ και περίπου 5 άτομα ημερησίως στο Υπνωτήριο.
Άμεσα θα στεγασθούν στο 2ο όροφο του Φρουραρχείου οι ΜΚΟ Άρσις, Praksis, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μαζί για το Παιδί.
Οι άνθρωποι που σιτίζονται καθημερινώς ανέρχονται στους 1.500, που μοιράζονται περίπου ισομερώς στα δύο συσσίτια της ημέρας, όλες τις ημέρες του χρόνου.
Σύντομα θα αρχίσουν να παρέχονται σε 8.000 ανθρώπους (3.700 νοικοκυριά) κουπόνια, με τα οποία θα προμηθεύονται για 8 μήνες ό,τι κρίνουν απαραίτητο για τη διατροφή τους και το νοικοκυριό τους, από καταστήματα λιανικής της επιλογής τους.
Πρόκειται για 46.000 κουπόνια αξίας 1.856.000 ευρώ, στο πλαίσιο προγράμματος του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.
Στο χώρο της Παιδείας, το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων σημείωσε -όπως είπε- υψηλά ποσοστά επιτυχίας (80%) στις εξετάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοβουλία στο χώρο της Υγείας με τις δωρεάν μαστογραφίες για ανασφάλιστες, άπορες και με χαμηλά εισοδήματα γυναίκες.