Στην μη έγκαιρη ανταπόκριση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στις υποχρεώσεις τους οφείλεται σύμφωνα με ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών η διαγραφή από το μητρώο του μεγάλου αριθμού επαγγελματιών του κλάδου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το επιμελητήριο, ”πρόσφατα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών βρέθηκε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να προχωρήσει στη διαγραφή από το οικείο μητρώο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, μεγάλου αριθμού προσώπων, που ασκούσαν το επάγγελμα χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις”.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου, μετά από έλεγχο του μητρώου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που δεν έχουν επί σειρά ετών υποβάλει έγγραφο για την απόδειξη της ασφάλισης της επαγγελματικής αστικής ευθύνης τους, η οποία επιβάλλεται να καλύπτει το σύνολο του εδάφους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου για ποσό τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ για κάθε απαίτηση και συνολικά 1.500.000 ευρώ κατ’ έτος για όλες τις απαιτήσεις. Η υποχρέωση αυτή θεσπίζεται στο Π.Δ. 190/2006, άρθρο 4, και την Οδηγία 2002/92/ΕΚ, άρθρο 4, και αποσκοπεί στη προστασία του καταναλωτή-ασφαλιζόμενου, με την πρόνοια κάλυψης των οικονομικού χαρακτήρα αξιώσεών του, για τη ζημία που τυχόν προκλήθηκε από τη μη τήρηση των συναλλακτικών υποχρεώσεων του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.
Στην ενέργειά αυτή λοιπόν σημειώνεται ότι οδηγήθηκε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αφού προηγουμένως εξήντλησε κάθε περιθώριο καλόπιστης, και επί πολλούς μήνες αναμονής, για τη συμμόρφωση των μελών του προς τις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, το επιμελητήριο αναφέρει ότι, κατά τη διαδικασία ανανέωσης των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών απέστειλε έγκαιρα προς όλους έγγραφη ειδοποίηση, με την επισήμανση της σχετικής υποχρέωσής τους, τονίζοντας την υποχρεωτικότητα υποβολής των σχετικών εγγράφων.
”Στη συνέχεια, κατ’ επανάληψη, τόσο σε γραπτή όσο και προφορική με τα μέλη του επικοινωνία, καταδείχθηκε από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Μητρώου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών η εκκρεμότητα που αφορούσε τη μη υποβολή του σχετικού έγγραφου. Τέλος, τον Δεκέμβριο του προηγουμένου έτους, απεστάλη από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, εκ νέου, προς τα μέλη που εμφάνιζαν τη σχετική εκκρεμότητα, συστημένη επιστολή, με την οποία και τάχθηκε καταληκτική πλέον προθεσμία για τη συμμόρφωσή τους προς τις υποχρεώσεις τους. Σε αντίθετη περίπτωση, ρητά επισημάνθηκε, ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει στη κατά δέσμια αρμοδιότητα προβλεπόμενη εφαρμογή της κύρωσης του άρθρου 4, παρ. 7 του Π.Δ. 190/2006, δηλαδή της διαγραφής τους από το σχετικώς τηρούμενο μητρώο του”.
Έτσι λοιπόν το επιμελητήριο αναφέρει ότι αφού παρήλθε η προθεσμία, και πάλι καθυστέρησε περιμένοντας την ανταπόκριση των μελών του, για δύο μήνες αλλά από το σύνολο των μελών στα οποία απεστάλησαν συστημένες επιστολές ”δεν ανταποκρίθηκε ποσοστό που υπερβαίνει το 60% αυτών, ενώ μεγάλος αριθμός επιστολών επέστρεψε, διότι για κάποιο λόγο οι παραλήπτες τους δεν τις παρέλαβαν” όπως αναφέρει το επιμελητήριο.
Ως συνέπεια αυτών των εξελίξεων το επιμελητήριο αναφέρει ότι υποχρεώθηκε να επιβάλει σε βάρος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που ασκούσαν το επάγγελμα χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, τις κυρώσεις του άρθρου 4, παρ. 7 του Π.Δ. 190/2006, δηλαδή, τη διαγραφή τους από το τηρούμενο μητρώο.
Το επιμελητήριο σημειώνει ότι ”με αίσθημα ευθύνης και χωρίς διακρίσεις εκπληρώνει κάθε φορά τη θεσμική υποχρέωση ελέγχου της τήρησης από τα μέλη του, των προϋποθέσεων εγγραφής τους στο μητρώο του, γεγονός για το οποίο και ελέγχεται κατά νόμο. Παράλληλα, όμως, θεωρεί ότι η αυστηρή τήρηση των διατάξεων που αποσκοπούν στη προστασία των καταναλωτών – ασφαλισμένων παραμένει και αυτονόητα επιβεβλημένη δημοκρατική υποχρέωση, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλων αναταραχών στην ασφαλιστική, αλλά και ευρύτερη αγορά”.