Σε επιφυλακή για υπερχείλιση του Έβρου

Σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών μεταφορών και δικτύων, υπό τον γενικό γραμματέα δημοσίων έργων Στράτο Σιμόπουλο θα πραγματοποιηθεί σήμερα για να εξεταστεί η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του ποταμού Έβρου.

 

- Διαφήμιση -

Η ροή υδάτων τις τελευταίες ημέρες ήταν ιδιαίτερα αυξημένη ξεπερνώντας πολλές φορές τα όρια συναγερμού. Το φαινόμενο τις τελευταίες ώρες εκτονώνεται, ωστόσο οι σταθμοί μέτρησης των υδάτων στην κοίτη του ποταμού Έβρου παραμένουν υπό 24ωρη επιτήρηση.

 

Η στάθμη του νερού στο Πύθιο βρίσκεται σταθερά στα 5,99 μ. με όριο συναγερμού τα 5,70 μ., ενώ στο Πέταλο, στην περιοχή των Φερών, στα 4,60 μ. με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ. και όριο συναγερμού τα 6,00 μ. (μετρήσεις στη 13:00).

 

Αυτή τη στιγμή σημειώνεται μικρή μείωση του όγκου και της ταχύτητας του νερού από τα 1000 m3/sec στα 912 m3/sec, στο σημείο που ο Έβρος ποταμός συναντά τους παραποτάμους του Τούντζα και Άρδα. Ενθαρρυντικό κρίνεται και το γεγονός ότι στο Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας ο όγκος και η ταχύτητα του νερού είναι στα 550 m3/sec, ενώ στον Άρδα η παροχή νερού από το Ιβαΐλοβγκραντ της Βουλγαρίας είναι σταθερή στα 198 m3/sec από την αρχή της κρίσης.

 

Μέχρι στιγμής η Περιφέρεια και οι τοπικές αρχές έχουν προχωρήσει σε ελεγχόμενες πλημμύρες σε σημεία που υπάρχουν θυροφράγματα, προκειμένου να εκτονωθεί η ροή των υδάτων και να μην κινδυνεύσουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

 

Την Τρίτη, τα νερά του Έβρου υπερέβησαν υπερβλητό ανάχωμα στο Αμόριο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 800 στρέμματα, (400 χέρσα και 400 καλλιεργήσιμα), ενώ το ίδιο συνέβη και στο Πραγγί όπου τα νερά κατέκλυσαν έκταση 2.000 στρεμμάτων.

 

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς τόνισε ότι κύριο μέλημα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι η προστασία των πολιτών και η διαφύλαξη των περιουσιών τους.

 

Μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου

 

Τα προβλήματα με τη στάθμη του Έβρου προβληματίζουν εδώ και χρόνια τις τοπικές αρχές. Την τελευταία φορά που το ποτάμι έδειξε τις «άγριες» διαθέσεις του ήταν το 2012, όταν η ροή υδάτων ξεπέρασε τα όρια συναγερμού, έσπασε τα φράγματα και πλημμύρισε ολόκληρα χωριά στην περιοχή του Πυθείου, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε νοικοκυριά και καλλιέργειες.

 

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Αντιπεριφέρεια Έβρου προσανατολίζονται στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και πρωτοβουλιών συγκεκριμένα:

 

– Να γίνουν μελέτες για την κατασκευή υπερχειλιστών σε συγκεκριμένα σημεία των αναχωμάτων που θα συναποφασιστούν με τους δήμους και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να γίνεται ελεγχόμενη εκτόνωση των πλημμυρικών φαινομένων.

 

– Να επαναλειτουργήσει το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας στην Ορεστιάδα, χάρη στο οποίο υπήρχε άμεση συνεργασία των Νομαρχών Χασκόβου, Αδριανούπολης και Έβρου (πλέον Π.Α.Μ.Θ. – Π.Ε. Έβρου) για την αντιμετώπιση διασυνοριακών προβλημάτων από φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν τις τρείς όμορες περιοχές.

 

– Να υπάρξει άμεση επίλυση του ζητήματος της ΕΥΔΕ Έβρου (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του Έβρου και των παραποτάμων του) , η οποία συστάθηκε το 2011 από το υπουργείο Υποδομών και ουδέποτε λειτούργησε εύρυθμα, ενώ από σήμερα, 29 Οκτωβρίου 2014, αναλαμβάνει (με προσωπικό 3 άτομα) τη συνολική διαχείριση του ποταμού Έβρου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ