«Δεν έχουμε περιθώριο να είμαστε κακοί γείτονες με τους γύρω μας», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, όταν του ζητήθηκε η εκτίμησή του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και χαρακτήρισε εντελώς ανυπόστατα τα περί τοποθέτησης ανδριάντα του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ σε άλλη ερώτηση, υποστήριξε ότι το καλύτερο όνομα για την ΠΓΔΜ είναι το Σλαβο-Μακεδονία και από τη στιγμή που δεν έγινε δεκτό το Σλαβο-Μακεδονία, το «Νέα Μακεδονία» ή το «Βόρειος Μακεδονία» θα ήταν για τον ίδιο μια συμβιβαστική λύση.
Ο κ. Μπουτάρης φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη το ρόλο πρωτεύουσας των Νοτιοανατολικών Βαλκανίων. «Η δική μου η άποψη είναι να καταργηθεί τελείως το Υπουργείο Βορείου Ελλάδας. Και να μπορέσει η Θεσσαλονίκη μέσα από την πραγματική της θέση να αποτελέσει αστικό πρότυπο. Πιστεύω στη συμμετοχή του πολίτη στα καθημερινά τεκταινόμενα. Στο ότι για να λυθεί ένα πρόβλημα, πρέπει να το κουβεντιάσουμε με αυτούς που τους αφορά. Πρέπει να εμφυσήσουμε επίσης το σεβασμό στη νομιμότητα, της οποίας η έλλειψη είναι πρωτοφανής», ανέφερε.
Σήμερα, επεσήμανε, η Θεσσαλονίκη πρέπει να βασιστεί στον τουρισμό – θρησκευτικό, πολιτισμικό – αυτό που λέμε τουρισμό πόλης.
Στη συνέντευξή του ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι το 2012 θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη τιμητικές εκδηλώσεις για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ΄, ο οποίος υπήρξε μεγάλη φυσιογνωμία, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του. Και πρόσθεσε ότι ο Ιωακείμ ο Γ΄ όπως και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, «δίνουν το στίγμα και τα όρια μέσα στα οποία μπορούμε να κινούμαστε. Και αυτή είναι μια πολύ σοβαρή θέση».
Επίσης, σημείωσε ότι η θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου «είναι απολύτως ξεκάθαρη, δηλαδή, ότι η Εκκλησία δεν πολιτεύεται, αλλά λειτουργεί ως συμπαραστάτης των ανθρώπων για να τους ανακουφίζει από τα πολλά κα σοβαρά προβλήματα τους».